Zobacz temat - [Rover 216Si 112 km] Filtr powietrza i paliwa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 216Si 112 km] Filtr powietrza i paliwa

krzys17933 - Pon Lip 19, 2010 17:13
Temat postu: [Rover 216Si 112 km] Filtr powietrza i paliwa
Witam posiadam roverka 216 hatchback 112km ;) chciałbym prosić o pomoc, jak wymienic filtr powietrza i paliwa w moim aucie z gory dziekuje;) :grin:
Vesper416 - Pon Lip 19, 2010 17:44

filtr powietrza znajduje sie w plastykowej puszczce na prawo od silnika. Dochodzi do niego taka rura od kolektora dolotowego. Po bokach są zatrzaski wystarczy wypiąć i puszkę ściągnąć i wymienic filtr.

Filtr paliwa znajduje sie na ścianie grodziowej. Taka mała metalowa puszka z góry i z dołu wychodzą przewody paliwowe skrecane na nakrętki. Co do filtru paliwa to odradzam kupowanie tanich filtrów na allegro zwłaszcza Deckerman czy jakoś tak. Strasznie przecieka!!! Najlepszy jednak okazał sie filtron

colin1983 - Pon Lip 19, 2010 18:13

Vesper416 napisał/a:
Najlepszy jednak okazał sie filtron
filtron to shit najlepszy jest knecht bądź mann (taki mam założony)
Vesper416 - Pon Lip 19, 2010 18:50

a niby dlaczego filtron to shit? Ciekawy bo jeden z najlepszych mechaników na tym forum poleca tylko te filtry. Ja mam wszystkie filtry filtrona i nie narzekam. Filtr paliwa w końcu nie przecieka na gwincie, filtr powietrza sie nie rozdziera...
keczu - Pon Lip 19, 2010 19:15

Vesper416 napisał/a:
a niby dlaczego filtron to shit?

Filtron robi dobre filtry, Knecht poprostu lepsze. Na pewno filtron to nie jakas fuszerka. Rozcinalem puszke filtra Knechta (bardzo solidny wklad i zawor obejsciowy ),tak sobie bo duzo jest na Youtube filnikow z rozcinaniem filtrow :razz: ,ale zwykle z USA i nie ma tam Knechta. Filtron to inaczej WIX (przynajmniej na europe) mozna sobie taki filmik znalezc.
http://www.youtube.com/watch?v=6BQha9MSM-U
Wyglada oki, ale nie tak dobrze jak Knecht. I mialem jeszcze inny filtr robiony przez Fraam ,z logo sklepow motoryzacyjnych "Halfords" place za nie 2€ z karta znizkowa, kupilem dwa ,jeden do ciecia :wink: Po rozcieciu pobieglem kupic pozadny filtr bo w zasadzie nic by nie filtrowal (wszysyko trzymalo sie w srodku na tekturze i kleju) . Teraz mam wlasnie Filtrona(mozna kupic bez problemu w IRL) , w zapasie Knechta na nastepna wymiane. Mozna sobie porownac filtry powietrza Filtrona i Knechta , mam teraz Filtrona ( WIX-a ),wczesniej Knechta i byl o wiele bardziej zabezpieczony olejem zeby nie nasiakal woda, ale Filtron tez jest oki. Dla mnie nie ma znaczenia bo i tak wymieniam czesciej niz nakazuje zdrowy rozsadek :razz: Pozdr.