Zobacz temat - [R620] Problem z pracą silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Problem z pracą silnika

krawiec17 - Nie Sie 15, 2010 09:43
Temat postu: [R620] Problem z pracą silnika
Witam, problem dotyczy pracy silnika i podejrzewam ze to sonda lambda, ale chce się poradzić, nie chce wydać kasy na marne gdyby jednak... wczoraj jadać autem poczułem ze zamula lekko tak żwawo się nie wkręcił na obroty.Chciałem wyprzedzić auto zredukowałem na 3 a tu psikus auto wkręciło się tylko do ok 4 tysięcy obr i koniec obroty zaczęły szaleć jak przytrzymałem pedał gazu. wyłączyłem LPG i na benzynie jakoś się zebrał ale efekt 4Tys/or pozostał.zgasiłem auto poczekałem minute ale nic to nie dało. wziąłem odłączyłem sondę lambda z wtyczki odpaliłem bez sondy i pięknie się wkręciło na dzień dobry na obroty potem podłączyłem wtyczkę i bez problemu auto jechało dalej.

Wiadomo sonda kosztuje trochę a lichych części kupować nie mam zamiaru:) wiec muszę mieć pewność czy moja diagnoza jest słuszną. Dziękuję i pozdrawiam

Marrkus - Pon Sie 16, 2010 20:36

http://www.roverki.pl/ind...ic-sonde-lambda

Jeśli nie podołasz to przejedź się do jakiegoś elektromechanika lub gdziekolwiek gdzie mają diagnostykę silnika. Do sprawdzenia sondy nie są potrzebne dedykowane komputery diagnostyczne - wystarczy jakiś uniwersalny choćby bosch kts