Zobacz temat - [R200 sdi] Rura IC, spadek mocy i czarny dym

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 sdi] Rura IC, spadek mocy i czarny dym

plemaster - Pon Sie 30, 2010 02:32
Temat postu: [R200 sdi] Rura IC, spadek mocy i czarny dym
Witam
Od kiedy kupiłem samochód (czyli jakieś 3-4 miesiące) wydaje mi się że nie ma on tyle mocy ile mieć powinien. Ale doszedłem do wniosku że ma już swoje lata i przebieg więc coś mu ubyć mogło (0-->100 w 12 sek). Ostatnio jednak przy każdym przekroczeniu 2500 obr zostawiam za sobą czarną chmurę. Na rurze od IC nie zauważyłem żadnych uszkodzeń. Jednak w kilku miejscach zawsze jest taka troszkę wilgotna od oleju. Czy możliwe żeby to było powodem lokomotywy i słabych osiągów?

Krzysi3k - Pon Sie 30, 2010 09:59

plemaster, tak :)
Odłącz tą długą rurę i dokładnie obejrzyj, ona pęka w zagięciach.
12 sekund to trochę za dużo. 2 sekundy za dużo dokładniej :)

plemaster - Czw Wrz 02, 2010 07:44

Rurę odłączyłem i nie było na niej żadnych widocznych pęknięć. Była cała w oleju i brudzie więc doszedłem do wniosku że jakaś nieszczelność być musi. Obkleiłem calutką dokładnie dacktapem ;) i czarnego dymu nie ma. Niestety większej mocy też nie ma :/ co to może jeszcze być ?
Nie wiem czy tak to powinno działać ale jak dodaje gazu to już po puszczeniu gdzieś koło tego modułu od EGRu słychać takie jak by świszczenie jeszcze przez chwile.

Krzysi3k - Czw Wrz 02, 2010 09:42

plemaster, jeśli na luzie to ok. EGR ma prawo hałasować.
Chyba, że chodzi Ci o to, że np. przy depnięciu w pedał gazu przy 2000 rpm na 5 biegu jest takie jakby terkotanie z okolic właśnie EGRu. To chyba map sensor tak trzeszczy.
A co do spadku mocy zobacz rury od turbo :)

plemaster - Nie Wrz 05, 2010 20:08

Tak na luzie. Bez głowy pod maską bym tego nie usłyszał ;)

[ Dodano: Nie Wrz 05, 2010 21:08 ]
Rury od turbo z grubsza obejrzałem i chyba są ok ale nie wiem za bardzo na które miejsca zwracać szczególną uwagę.
Dzisiaj zauważyłem też że czasem przy przyśpieszaniu potrafi się na chwilę tak jak by przyblokować i po chwili znowu ciągnie.