Zobacz temat - [R75] Kontrola trakcji

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Kontrola trakcji

przemolka1 - Czw Wrz 02, 2010 16:54
Temat postu: [R75] Kontrola trakcji
mam pytanie pali mi się kontrolka abs i kontrola trakcji a i od czasu do czasu zapala się kontrolka płynu hamulcowego hamulce nawet przy wolnej jeżdzie zachowują sie jakby abs działał to znaczy terkocze i pedał h-ca podskakuje wyczytałem że może być uszkodzony pierścień zębaty przy kole jak to sprawdzić czy da się to zobaczyć po zdjęciu koła
SeniorA - Czw Wrz 02, 2010 17:26

przemolka1 napisał/a:
wyczytałem że może być uszkodzony pierścień zębaty przy kole jak to sprawdzić czy da się to zobaczyć po zdjęciu koła
R75 nie ma klasycznych pierścieni zębatych , a ma pierscienie magnetyczne w łożyskach piast.

[ Dodano: Czw Wrz 02, 2010 18:26 ]
po sciągnięciu koła możesz sprawdzić tylko przewód od czujnika ABS , ale to świecenie trzech kontrolek (jesli jest prawidłowy poziom płynu hamulcowego ) wskazuje raczej na usterkę układu ABS i EBD z winy modulatora pompy ABS. Jednoznacznie może to wskazać tester diagnostyczny.

przemolka1 - Czw Wrz 02, 2010 17:41

SeniorA napisał/a:
przemolka1 napisał/a:
wyczytałem że może być uszkodzony pierścień zębaty przy kole jak to sprawdzić czy da się to zobaczyć po zdjęciu koła
R75 nie ma klasycznych pierścieni zębatych , a ma pierscienie magnetyczne w łożyskach piast.

[ Dodano: Czw Wrz 02, 2010 18:26 ]
po sciągnięciu koła możesz sprawdzić tylko przewód od czujnika ABS , ale to świecenie trzech kontrolek (jesli jest prawidłowy poziom płynu hamulcowego ) wskazuje raczej na usterkę układu ABS i EBD z winy modulatora pompy ABS. Jednoznacznie może to wskazać tester diagnostyczny.
Aten modulator pompy to gdzie się znajduje
apples - Czw Wrz 02, 2010 18:02

ABS, TC http://forum.roverki.eu/v...p=494108#494108
przemolka1 - Czw Wrz 02, 2010 18:09

jeszcze do tego wszystkiego prędkościomierz wariuje jadąc nie wiem ile ale pokazuje 40km chociaż jade szybciej a jak przyspieszam to spada poniżej 40ki i cały czas faluje
SeniorA - Czw Wrz 02, 2010 19:14

przemolka1 napisał/a:
jeszcze do tego wszystkiego prędkościomierz wariuje
przemolka1, dlaczego od razu o tym nie piszesz.Być może uszkoszony jest prawy przedni czujnik ABS lub jego przewód.
przemolka1 - Czw Wrz 02, 2010 19:27

SeniorA napisał/a:
przemolka1 napisał/a:
jeszcze do tego wszystkiego prędkościomierz wariuje
przemolka1, dlaczego od razu o tym nie piszesz.Być może uszkoszony jest prawy przedni czujnik ABS lub jego przewód.
właśnie wróciłem z podwórka zwaliłem wszystkie koła i sprawdziłem czujniki oczywiście tylko optycznie i nic podejrzanego nie widziałem :beczy: \j
SeniorA - Czw Wrz 02, 2010 20:11

przemolka1 napisał/a:
Aten modulator pompy to gdzie się znajduje
to jest pompa ABS , jej robocza częsć.
przemolka1 - Czw Wrz 02, 2010 20:59

czy diagnostyka komputerowa da mi konkretną odpowiedz czy to pompa czy czujnik a może jeszcze co innego :?:
PHJOWI - Czw Wrz 02, 2010 21:09

TAK
przemolka1 - Pią Wrz 03, 2010 13:52

A czy w skrzyni biegów jest jakiś czujnik odpowiedzialny za prędkościomierz :?: bo mechanik mi sugeruje że to przez czujnik w skrzyni wariuje mi licznik
witgut - Pią Wrz 03, 2010 13:56

Czujnik prędkości- to czujnik abs w prawym przednim kole. Gdybyś był w Olsztynie to moglibyśmy nad tym popracować, np podmienić czujnik z mojego.
przemolka1 - Pią Wrz 03, 2010 14:00

. Gdybyś był w Olsztynie to moglibyśmy nad tym popracować, np podmienić czujnik z mojego.[/quote] dzięki za propozycję ale obecnie siedzę w Monachium i tu muszę się z tym uporać. A tak na marginesie to w szczytnie mam bardzo dużo znajomych zajebiste miasto