|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416 1.6Si '96] problem z ladowaniem i kontrolka
Szymek123456 - Wto Wrz 07, 2010 15:17 Temat postu: [R416 1.6Si '96] problem z ladowaniem i kontrolka Witam,
prosilbym o pomoc w rozwiązaniu problemu, który juz mnie przerasta, a wiec od poczatku...
Problem zaczął sie jakiś tydzień temu kiedy zaczęła sie świecić kontrolka akumulatora. Rozebrałem alternator i okazało sie ze padł regulator i komutator, kiedy wymieniłem te elementy myślałem, ze po problemie, az przekrecilem kluczyk na zplon i kontrolka akumulatora w ogole sie nie zapalila. Rozmawiając z mechanikiem powiedział, ze to diody wiec wymieniłem i diody, ale problem tez nie znikl. Teraz po wymianie tego wszystkiego kilka razy podczas jazdy zapaliła sie kontrolka akumu.... Sprawdziłem czy jest ladowanie i miernik wskazuje 14,25V wiec chyba nie najgorzej ale czemu tak wariuje ta kontrolka...?Jakies zwarcie czy...?Przeczyscilem tez przewody masowe. Teraz po przejechaniu jakisch 5km ledwo wrocilem, brak pradu w akumulatorze, chyba z powrotem nie ma ladowania
Pozdrawiam.
des - Wto Wrz 07, 2010 16:03
Może nie łączy czy kabelek przy altku? Może jest gdzieś załamany?
Do altka idą 2 przewody, gruby brązowy i cienki. To właśnie ten cienki odpowiada za kontrolkę ładowania na desce.
Szymek123456 - Wto Wrz 07, 2010 20:43
sprawdzilem kabel i jest w porzadku. Pozostaje wirnik i stojan?
[ Dodano: Wto Wrz 07, 2010 21:43 ]
przyczyna znaleziona, okazalo sie, ze regulator, ktory kupilem byl niesprawny.
|
|