Zobacz temat - Problem z excelem

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Problem z excelem

michone - Pią Wrz 10, 2010 10:50
Temat postu: Problem z excelem
Potrzebuje zrobić takie coś
- mam dane w kolumnie A od A1 do A10
- posiadam rozbudowany kalkulator który z liczba X wpisanej do C1 robi liczbę i podaje wynik w C2

Potrzebuję forułe, makro czy jak to sie nazywa które będzie pobierać liczbę z A1 wpisywał w C1 a wynik z C2 zapisywał w B1 następnie pobierze liczbę z A2 wpisze do C1 i wynik zapisze w B2 i tak aż do A10.

Jeśli ma ktoś jakiś pomysł to będę wdzięczny

walkie - Pią Wrz 10, 2010 11:18

a możesz wytłumaczyć jaśniej?
Paul - Pią Wrz 10, 2010 11:43

Nie prościej byłoby to zrobić wierszami ??
A1 -> C1 ... itd.
a9 -> c9 ...

Po co tak sobie życie komplikować?

michone - Pią Wrz 10, 2010 14:53

Widze, że nie jasno się wyraziłem.

Mam listę powiedzmy stu liczb czy to w wierszu czy w kolumnie to mi obojętne.

Potrzebuję aby "coś" pobrało po kolei każdą liczbę i przeliczyło w kalkulatorze i zapisało wynik. Nie można tego zrobić prosto bo to jest kalkulator wynagrodzeń i działa według określonego algorytmu, którego nie da się od tak zapisać.

Paul - Pią Wrz 10, 2010 19:37

michone napisał/a:
którego nie da się od tak zapisać
Nie qmam :( W Excelu się nie da ?? :hmm:

Jeżeli ten kalkulator jest w jednej komórce, to co stoi na przeszkodzie, żeby był w innych ??

michone - Pią Wrz 10, 2010 19:52

nie da sie bo kalkulator liczy coś z kilkunastu zmiennych. podajesz 1000 zł a on Ci wylicza wszystkie składki podatki, podstawę opodatkowanie a na koniec z tego wszystkiego robi wynagrodzenie netto i koszt pracodawcy.

Nie można tego zapisać w jednej linii po prostu się nie da.

Kalkulator zajmuje cały ekran. Gdyby był w jednej komórce nie było by problemu.

mcjg - Pią Wrz 10, 2010 19:53

$ blokuje zawartoć komórki. Jeżeli w formule jest np B3 to jeżeli wpiszemy $B$3 to przy kopiowaniu formuły komóka ta nie zmieni adresu. $B3 zablokuje nam kolumnę a B$3 wiersz.
kajox1 - Sob Wrz 11, 2010 00:00

michone napisał/a:
nie da sie bo kalkulator liczy coś z kilkunastu zmiennych. podajesz 1000 zł a on Ci wylicza wszystkie składki podatki, podstawę opodatkowanie a na koniec z tego wszystkiego robi wynagrodzenie netto i koszt pracodawcy.

Nie można tego zapisać w jednej linii po prostu się nie da.

Kalkulator zajmuje cały ekran. Gdyby był w jednej komórce nie było by problemu.

wklej formułę kalkulatora, o ile to nie jakieś zewnętrzne cudo