|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] 1.4 99 Kłopot z przyśpieszaniem
jerrysx - Pon Wrz 20, 2010 20:07 Temat postu: [R200] 1.4 99 Kłopot z przyśpieszaniem Mam taki drobny kłopot związany z przyśpieszaniem. Mianowicie po każdej zmianie biegów autko szarpie jak szalone i nie wiem dlaczego, jeśli chodzi o rozpędzanie to też się nie zbiera z miejsca zbyt żwawo. Byłem ostatnio u mechanika i wiem że autko żadnych błędów komputerowych nie posiada. Jaka może być inna przyczyna tego że auto rozpędza się powoli??? AAAAAA i bym jeszcze zapomniał o drobnym szczególe mianowicie od jakiegoś czasu można wyczuć dziwny zapach spalenizny wydobywający się spod maski od strony pasażera. Co to może być???
ronin19 - Wto Wrz 21, 2010 19:25
a w miejscu jak przygazujesz jest ok??? swiece ??przewody??kopulke sprawdzales.zapach palnizny paski sa ok??? kolo pompy wspomagania sucho nie puszcza gdzies uszczelka pod deklem ok???
ADI-mistrzu - Wto Wrz 21, 2010 19:35
Spalenizny to może rolka któraś Ci się zblokować i pasek trze (chodź mało prawdopodobne). Może ten alternator się palić (nie jest ciepły? ).
Poszarpywanie:
- wyczyść wężyki od podciśnienia (odłącz, przepłucz wodą, wysusz)
- wykręć świece i je wyczyść, sprawdź także szczelinę w nich, powinna być około 0.85mm. Jak wykręcisz to zrób im zdjęcie i pokaż tutaj jak wyglądają po wyjęciu.
- Kopułka i palec rozdzielacza (jest w kopułce) do czyszczenia. W kopułce po środku jest taki grafit na sprężynce który dociska się do palca rozdzielacza, zobacz czy chodzi, zaczem się zapiekają.
- Zobacz czy nie masz przebić na kablu od kopułki do świec. Odkręcasz osłonę na kable i zapalasz silnik. W ciemności widać jak iskry skaczą z kabla na blok silnika.
- Sprawdź wężyki które idą do kolektora ssącego czy szczelnie są założone.
- Zakładam że filtr powietrza sprawdzony i jest drożny.
- Przy kluczyku w pozycji 2 (samochód gotowy do zapłony) wciśnij do oporu i puść całkiem 5x pedał gazu, w ten sposób komputer ustawi nowe parametry przepustnicy.
Jak to zrobisz i nie pomoże, daj znać.
Pozdrawiam
leszczu - Sro Wrz 22, 2010 11:43
ADI-mistrzu napisał/a: | 5x pedał hamulca |
Pedał gazu
ADI-mistrzu - Sro Wrz 22, 2010 11:44
Dobrze mówisz, poprawiłem
jerrysx - Sro Wrz 22, 2010 22:42
leszczu19901 napisał/a: | ADI-mistrzu napisał/a: | 5x pedał hamulca |
Pedał gazu |
Mam nadzieje że w ten sposób nie uszkodze komputera????
A co sądzicie o tym nieprzyjemnym zapachu który jest wyczuwalny na postoju gdy silnik pracuje i o tym że szrpie mi z pierwszego biegu i nie moge dac po zrywach z pierwszego biegu?????
ADI-mistrzu - Sro Wrz 22, 2010 23:00
Może sprzęgło Ci się ślizga ?
Komputera nie popsujesz, tak go się normalnie ustawia, wciskając 5x pedał gazu do dechy. Po prostu pobiera sobie ponownie skrajne punkty przepustnicy, znając wtedy lepiej jej położenie.
jerrysx - Sro Wrz 22, 2010 23:19
ADI-mistrzu napisał/a: | Może sprzęgło Ci się ślizga ?
Komputera nie popsujesz, tak go się normalnie ustawia, wciskając 5x pedał gazu do dechy. Po prostu pobiera sobie ponownie skrajne punkty przepustnicy, znając wtedy lepiej jej położenie. |
Sprzęgło mam w miarę nowe bo wymieniałem jakieś pół roku temu i co to znaczy że sie ślizga???? czy to jest powodem tego zapachu???
ADI-mistrzu - Czw Wrz 23, 2010 08:05
Sprzęgło działa na zasadzie dociskania się do siebie tarcz ciernych, gdy jedziesz sprężyna ściska je ze sobą a siła tarcia nie pozwala im się obrócić względem siebie i za ich pomocą jest przenoszony napęd do skrzyni biegów.
Gdy naciskasz pedał sprzęgła, tarcze tracą nacisk względem siebie i zaczynają się swobodnie kręcić.
Gdy są zużyte lub coś z elementem dociskowym lub wybierakiem jest nie tak, to siła nacisku jest zbyt niska i może się zdarzać że czasem tarcze się łapią a czasem nie czego efektem jest szarpanie. Powoduje to też wzrost ich temperatury spowodowany wzajemnym tarciem i w konsekwencji smród palonego sprzęgła i jego bardzo szybie zużywanie.
Może ktoś Ci linkę za bardzo skrócił od sprzęgła je jedziesz na częściowo wyprzęgniętym napędzie?
Jeśli pojedziesz z tym do mechanika i okaże się że ten koleś to spartolił, to na Twoim miejscu kazał bym mu je wymieniać, bo raczej mocno jest zużyte. On skrzanił, on płaci za własne błędy.
Pozdrawiam
Tommek - Sob Lis 13, 2010 00:41
ADI-mistrzu napisał/a: | Może sprzęgło Ci się ślizga ?
Komputera nie popsujesz, tak go się normalnie ustawia, wciskając 5x pedał gazu do dechy. Po prostu pobiera sobie ponownie skrajne punkty przepustnicy, znając wtedy lepiej jej położenie. |
przepraszam, że odświeżam, ale chciałbym zapytać, czy po takiej operacji nie trzeba na nowo regulować instalacji gazowej (IV gen.), czy może jest to bez znaczenia ?
ADI-mistrzu - Sob Lis 13, 2010 09:01
Po naciskaniu przepustnicy nie. I tak w większości przypadku nie zauważy się zmian, one są bardziej takie kosmetyczne
|
|