Zobacz temat - [OC] Problem z ubezpieczeniem podwójna skłądka oO

Forum Klubu ROVERki.pl

Prawo i ubezpieczenia - [OC] Problem z ubezpieczeniem podwójna skłądka oO

tuners - Pon Paź 04, 2010 19:37
Temat postu: [OC] Problem z ubezpieczeniem podwójna skłądka oO
A więc autko kupiłem przez pośrednika właścicielka winna była mu kasę i oddała mu auto z umową kupna sprzedaży do podpisania

Kupiłem auto dostałem kartkę a4 z liberty direct że mam zawarte ubezpieczenie 30 dniowe od 27.007.2010 auto kupiłem 18.08

Na następny dzień zawarłem ubezpieczenie na siebie już i współwłaściciela ojca w allianz przerejestrowałem i załatwiłem ze skarbówką wysłałem do liberty że nie będę przedłużał z nimi umowy na mnie

Dzisiejszego dnia zastaję list z MTU z fakturą do zapłacenia za ubezpieczenie na mnie samego od dnia 18.08 do grudnia tego roku na kwotę 800zł

Zdenerwowany dzwonię do MTU się coś dowiedzieć mówią że ich nie obchodzi że miałem ubezpieczenie gdzieś indziej i zawarłem z jeszcze innym i że moja wina że nie wiedziałem o tym że miała wcześniej w MTU u nich zażądała zwrotu nadpłaconego chyba i oni teraz mi przysłali ten list i polisę na mój samochód zarejestrowany jeszcze na starej rejestracji i na mnie samego i mówią że będę musiał zapłacić u nich też bo nie dostali ode mnie informacji że nie chcę u nich kontynuować. Co zrobić w takiej sytuacji ?

zetes - Sro Paź 06, 2010 12:36

Rozumiem, że kupując samochód nie miałeś informacji o ubezpieczeniu zawartym z MTU. W tej sytuacji najlepiej skontaktowaac sie ze sprzedajacym i wyjaśnić tę kwestię.Jeżeli sprzedajacy wiedział a nie poinformował to powinien zapłacić on. Jeżeli nie wyrazi zgody masz prawo dochodzić roszczenia z tego tytułu na drodze postepowania sadowego.
chudson - Sro Paź 06, 2010 18:48

Jeżeli na umowie kupna nie było że wraz z autem otrzymałeś polisę to również może być podstawą do niepłacenia ale najpiej gdyby było na umowie zrzeczenie się umowy
tuners - Sro Paź 06, 2010 22:25

no nic nie było na umowie na dodatek w mtu jest policzona składka + 50% za mój wiek a niema podliczenia - 60% zw współwłaściciela ojca