|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [R75] Demontaż radia, kostka ISO
instpud - Pon Paź 11, 2010 18:33 Temat postu: [R75] Demontaż radia, kostka ISO witam...
posiadam ten zestaw audio w moim ukochanym R75, jaki przdstawia zdjecie...
byłem praktycznie przed chwila w jednym sklepie, pytałem o adaptor kostki ISO, ponieważ kupiłem nowe radio... (również przedstawia zdjęcie)...
rzecz w tym, ze gdy go zapytałem czy ktos moze mi pomoc bądź zamontować całkowicie moje nowe radio w moim R75, poszedł ze mna zobaczyć do auta jkaie to ono jest i potem poszedł sprawdzić na kompie czy takie cos idzie wymontować w ogóle...
w sumie powiedziałem ze te radio zmienione być nie może...
może ktoś mi wyjaśnić jak to by było teraz w przypadku mnie, zeby owe radio zmienić??
będę wdzięczny...
mam jeszcze pytanie: jak idzie ten przedni panel wymontować...??
pozdrawiam i czekam zrozpaczony na odpowiedzi i drogie mi podpowiedzi...
pozdrawiam Rafał
dukat11 - Pon Paź 11, 2010 18:45
instpud, Radio może być zmienione jak każde inne tyle że będzie z tym dużo roboty bo trzeba zmodyfikować instalację ręcznie. powyciągać sygnały z bagażnika i przeciągnąć do kabiny. Generalnie niezła rzeźba ale da się.
instpud napisał/a: | mam jeszcze pytanie: jak idzie ten przedni panel wymontować...?? |
wyciągasz zaślepkę od spodu w daszku nad radiem, odkręcasz dwa wkręty w daszku i go wysuwasz. Porem jeszcze dwie śruby w radiu i wyjęte.
instpud - Wto Paź 12, 2010 21:35
czyli jak to wyglada?? trzeba będzie wszystkie kable sieciowe po prostu przeciagnąć do przodu w sensie wyciągnąć i przełożyć na przód, czy też może będzie to polegało na doróbce kabli i wtem przeciągnięciu ich do przodu??
a w myśl kabli sieciowych to potrzebowac będę przełożyć tylko kable do ISO, czy ponad to cos jeszcze??
ktoś kto miał z tym zwiazek (osoba zmieniająca te radio) bardzo proszę niech się wypowie...
pozdrawiam i czekam na odp
[ Dodano: Wto Paź 12, 2010 21:31 ]
okej...
dukat11,
Cytat: | trzeba zmodyfikować instalację ręcznie. powyciągać sygnały z bagażnika i przeciągnąć do kabiny. |
co miałeś kolego przez to na myśli??
zaprezentuję jak wygląda postęp wymiany radia...
dziś po pracy rozpoczałem rozbieranie wszystkiego...
jak radio wyglada? mam na myśli te stare, oryginalne - przedstawia obraz 1
obraz 2 - przedstawia 2 kostki ISO które spotkałem zaraz za radiem (przednim panelem) które wyciągnąłem... owe kostki były ze sobą połaczone, zostały wiec rozłączone
obraz 3 - to 2 kostki które były bezpośrednio podłączone do przedniego panelu...
obraz 8 przedni panel - widok od tyłu
obraz 4 - jakaś skrzyneczka, to musi być moduł zdalnego sterowania tym małym monitorem...
obraz 5 czerwoną kreska zaznaczyłem miejsce, w którym byc powinna ta skrzyneczka z obrazu 4...
stare radio nie jest pełne z tyłu, nowe jest, dlatego ową skrzynkę należy zdemontować, ów plastik mozna spokojnie zdemontować, wtedy bedzie można wmontować radio a skrzyneczke usadowić gdzieś niżej. zostawić ją na luźno najlepiej...
obraz 6 - kostka ISO która znajduje się poniżej, zaraz za radiem były 2, rozłączone, ale nizej są jeszcze jedne, gdzie z obrazu 2 lewa kostka jest połączona do tej co jest niżej, gdzie po drodze jest jeszcze kilka skrzyneczek w tym jedna do wyciszenia do telefonu, natomiast ta z prawej strony idzie kablami do dołu, wychodzi z tego samego miejsca co te póxniej znalezione kostki ISO na dole, ale na innych kablach, podejrzewam, że ona idzie do tego radia do bagażnika, a ta po lewej (te znalezione później poniżej) to podejrzewam, że to jest główna kostka ISO...
(z tego wynika, że wcale nie bedzie trzeba ciągnąć żadnych kabli sieciowych od tyłu z radia do przodu...) wiec co miał na myśli kolega dukat11?
obraz 7 to obraz wszystkiego ja to wygląda po wyciągnięciu prawie wszystkiego...
myślicie, że nowe radyjko działać będzie kiedy je po prostu podłączę pod kostkę ISO, która idzie z dołu inst.? żeby sie do niej lepiej dostać musiałem również rozebrać panel do sterowania klimą...
teraz czekam na dostarczenie adaptera, kostki ISO z wersji jaką ja mam, czyli tę BMW na uniwersalne...
co jak dalej idzie to się wkrótce dowiecie...
P.S. - starałem się jak najjaśniej pisać jak wyglądały postępy, mam nadzieję że wyraziście i zrozumiale...
pozdrawiam
biebraf - Wto Paź 12, 2010 21:50
kolego instpud...
wyjasniles jak malemu dziecku ale ok...
tez mnie spotyka ten problem, mam te same radio i kupilem juz nowe radio czekam na dostarczenie
mam nadzieje ze nie bedzie problemow z zamontowaniem
gdyby cos to sie zglosze do ciebie kolego
powodzenia
i czekamy na efekty
instpud - Wto Paź 12, 2010 22:59
powinno być ok...
a jakie radyjko kolega kupił bo nic nie przedstawiłeś... pozdr
Mixal - Czw Lut 21, 2019 13:50
Wybaczcie że tak odkopuje lecz zakupiłem sobie chinola 2din i w zasadzie całkiem zapomniałem o tym że radio etc mam w bagażniku. Tutaj kolega wspominał o kostce iso gdzieś wewnątrz z przodu lecz nie widzę tu potwierdzenie czy to rzeczywiście zdało egzamin? Czy może jednak trzeba przeciągać całą instalację ? Czy ktoś może podzielić się ze mną swoim doświadczeniem w tej sprawie ?
Pozdrawiam.
|
|