Zobacz temat - Zimóweczki

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Zimóweczki

maciej - Wto Paź 26, 2010 15:03
Temat postu: Zimóweczki
Ja już. :D

Barum Polaris 2 195/50R15 :D

Ciufa - Wto Paź 26, 2010 15:19

ja jeszcze czekam ze zmianą, może w przyszłym tygodniu jak sie nie ociepli to zmienie bo bede jezdzil do pracy przd 6:00 rano :/
bociannielot - Wto Paź 26, 2010 15:31

maciej napisał/a:
Ja już.
słabo, ja już wczoraj :ok:
maciej - Wto Paź 26, 2010 15:39

bociannielot napisał/a:
słabo, ja już wczoraj :ok:

Hehe... Do mojego ulubionego wulkanizatora zadzwoniłem już w czwartek ale powiedział, że najbliższy wolny termin 4.11 :shock: więc dziś zapakowałem zimóweczki do bagażnika i podjechałem do takiego punktu schowanego na terenie przemysłowym i trafiłem na moment, gdy ktoś właśnie wyjeżdżał i załatwiłem od ręki. ;)

Po mnie podjechały dwie ciężarówki Coca-Coli - swoją drogą to nie wiedziałem, że oni też zmieniają opony na zimę... Jakoś wydawało mi się, że mają całoroczne...
Ktoś wie jak to jest? ;)

mi_sza1 - Wto Paź 26, 2010 15:39

Ja tydzień temu na raty najpierw tył, a na drugi dzień przód;
175/65 R14 Kleber kristal już 3 sezon.

borsi - Wto Paź 26, 2010 15:43

mam jedna pare . szukam drugiej . ale nic nie mogę dorwać w normalnej cenie :(
Jak na tym barum barum sie jeździ ?
Ja dzisiaj w poślizg na deszczu wpadłem. Czy to moja win . Nie wiem 50 na godzine.

maciej - Wto Paź 26, 2010 15:50

Ja mam już na 3 aucie Polarisy i nie narzekam.

Teraz ojcu do Octavii Tour będziemy kupować i chyba też się na Polaris 2 skończy.

tronsek - Wto Paź 26, 2010 16:21

borsi napisał/a:
Czy to moja win . Nie wiem 50 na godzine.
dlatego, że na jednej osi zimóweczki a na drugiej letnie. Bardzo różne przyczepności na każdej osi.

Ja już od tygodnia mam nowiutenkie Maloya Cresta 220 - 175/70/R14.

greg-si - Wto Paź 26, 2010 16:24

Ja już trzeci tydzień (wczoraj minęły dwa tygodnie) latam na zimówkach.
Letnie na rondzie się już ślizgały jak tylko poniżej 15 stopni spadła temperatura.
U mnie kolejny rok Hankok IceBear W440 175/65/14.

Ps. Minęły dwa lata jak mam R :)

hvil - Wto Paź 26, 2010 16:30

mi minał rok :0 w tamtym z braku kasy za przysłowiowa flaszkę od ziomka wzialem 4 nowe czeskie nalewki:D i wiecie co.... w tym roku nie kupowalem porzadnych opon! Mi jakos podpasowaly nie widzialem jakis wad poza chuczeniem i w tym roku sproboje znowu na nich pojezdzic:) od 2 tyg mam juz je na wozie.
Markzo - Wto Paź 26, 2010 16:38

Toyo sportmaxx 205/45/17, zobaczymy jak się jeździ na 17tkach w zimie...
colin1983 - Wto Paź 26, 2010 16:55

jeszcze nie wymienione, czekam do połowy listopada i zakładam FULDY MONTERO 3 185/55r15
bastek - Wto Paź 26, 2010 17:02

Ja w tamtym tyg już zmieniłem, Dębica Frigo II od tamtego roku, świetna opona!
Squid - Wto Paź 26, 2010 17:33

Ja tydzień temu - 175/65 R14 Nokian
Pływak - Wto Paź 26, 2010 17:45

Ja w zeszłym tygodniu po długim zastanawianiu się co wybrać zakupiłem Fulde Kristall Montero 3 185/65R15 ale jak na razie nie mam czasu jechać na zmianę...
shudder - Wto Paź 26, 2010 18:10

Ja jako, że jestem teraz większość czasu poza domem to nie mam jak oponek zmienić no bo właśnie zimówki są gdzie indziej :D ale jak pojadę na pierwszego listopada do domu to zapakuję gumy w roverka i po powrocie do krk wymienię... chociaż jak dotąd żadnego poślizgu na kupionych w maju tego roku Dębicach Passio II nie miałem :D . A zmieniać będę też na Dębicę (Frigo) - drugi sezon :cool:
dobryziom - Wto Paź 26, 2010 18:46

Markzo napisał/a:
Toyo sportmaxx 205/45/17, zobaczymy jak się jeździ na 17tkach w zimie...

ja tez na razie nie zmieniam zimówki są dla leszczy :p

0L0 - Wto Paź 26, 2010 19:08

A ja zmieniłem 2 tygodnie temu :roll: ...jakieś Nokiany.
maniaq - Wto Paź 26, 2010 19:18

Michelin alpin 2, radzily sobie w naszych i czeskich goryach, alpach i moge je smialo polecic, 3 sezon, 3 autka w rodzinie na nich smigaly, nie zawiodly :) Zdjalem z pod waity, ale jeszcze nie zmienilem, za sucho, bez sniegu... czekam gotowy do szybkiego pit stopu przed domem :D

NA upalaniu w Ulezy na nich smigalem i bylo zacnie :D

Brt - Wto Paź 26, 2010 19:24

a ja od czwartku ... Toyo Snowprox S952 205/55 R16 a Vader jeszcze na letniaczkach ... ale niedługo będą fuldy Kristall Montero 2 175/65 R14 :ok:

PS. w jednym z niedawnych numerów tygodnika "motor" był test zimówek 2010 .. dębica świetna na śniegu kiepska na mokrym i na suchym ... kormoran ogólnie blado wypadł ... w kategorii cena/jakość "wygrała" Sawa Eskimo S3 ... ogólnie wygrał Conti Winter Contact, ale to inna liga i była w porównaniu raczej jako opona referencyjna ... bardzo dobrze wypadła Fulda Kristall Montero 3 .. może ktos ma ten numer to niech wrzuci skan do poczytania :ok:

kasjopea - Wto Paź 26, 2010 19:29

Ja jutro zmienię, jak mi się uda dowlec tam, na wyżej wspomniane Sawy Eskimo 3.
des - Wto Paź 26, 2010 19:30

Dębica Frigo 2, to będzie 4 sezon jak je mam i muszę powiedzieć, że jak dla mnie to spokojnie wystarczają. Czekam na pierwsze śniegi albo minusowe temperatury.
Marcinus - Wto Paź 26, 2010 19:36

U mnie od około tygodnia, Goodyear Ultra Grip 7+ 195/65 R15. Akurat udało mi się wyczuć pogodę, bo wieczorem jak pojechałem je ułóżyć na kołach (czytaj przejechać się za miasto :wink: ) to akurat marznącą mrzawką/śniegiem sypnęło :mrgreen:
Opony nowiutkie, pierwszy sezon. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, oby tak dalej :mrgreen:

kalisz - Wto Paź 26, 2010 20:36

Brt napisał/a:
może ktos ma ten numer to niech wrzuci skan do poczytania :ok:

Bardzo proszę :wink:

TIGER - Wto Paź 26, 2010 20:53

Ja od tygodnia mykam na NEXEN WINGUARD SPORT 225/40 R18 i jak narazie jest ok lecz czekam na śnieg a wtedy się okaże co i jak :wink:
des - Wto Paź 26, 2010 20:56

Testy Dębicy na śniegu mnie zachwyciły, 3 pierwsze miejsca ale mokra i sucha nawierzchnia to totalna porażka. Myślałem, że lepiej wypadnie. No cóż, trzeba zwiększyć czujność.
bastek - Wto Paź 26, 2010 21:20

To fakt że Dębica po suchym jedzie bardzo średnio, baaaardzo czuć różnicę po zmianie z letnich, ale dla mnie to taka opona ma dobrze jeździć po śniegu i tego od niej wymagam. Wole jeździć ostrożniej teraz gdy nie ma jeszcze śniegu niż jak spadnie to w ogóle nie jeździć bo opony okażą się do pupy :roll:
Pływak - Wto Paź 26, 2010 21:27

Z powyższych skanów wynika, ze Dębica na mokrym radzi sobie jeszcze gorzej niż na suchym...
bastek - Wto Paź 26, 2010 21:32

Tylko ciekawe na ile ten test jest wiarygodny bo nie od dziś wiadomo w jaki sposób są takie testy robione.
dzelo23 - Wto Paź 26, 2010 21:35

Barum Polaris 2 185/65/14 drugi sezon i jeszcze nie zawiodły :mrgreen: zmieniłem w piątek chyba :lol: po tym jak w czwartek po pracy o 23 idąc na parking prawie glebę zaliczyłem wsiadam do auta pierwszy bieg i się ślizgam no to dwójka i się ... no to trójka i się...więc noga z gazu i pyr pyr pyr powolutku powolutku do domciu :razz:
borsi - Wto Paź 26, 2010 21:36

TROSNEK ale ja na letnich jeszcze jeżdżę KUMHO strasznie sie nie sprawdza na mokrym.
COnti mam na przód.

shudder - Wto Paź 26, 2010 21:38

Warto pamiętać o tym, że choćby się miało oponę z najwyższej półki z super wynikami na każdej nawierzchni nic nam ona nie pomoże jeśli w niesprzyjających warunkach atmosferycznych będziemy jeździć nieostrożnie i bezmyślnie :wink:
Pływak - Wto Paź 26, 2010 21:44

bastek napisał/a:
Tylko ciekawe na ile ten test jest wiarygodny bo od dziś wiadomo w jaki sposób są takie testy robione.

Tego nie wiadomo ale wiadomo, ze jeśli koncern posiada kilka marek w tym przypadku Goodyear który jest właścicielem Fuldy, Savy, Dunlopa i Dębicy nie będzie produkował opony budżetowej która parametrami przewyższa produkty z wyższej półki tego samego koncernu bo z marketingowego punktu widzenia było by to samobójstwo ;)

Michal - Wto Paź 26, 2010 22:18

U mnie na Roverku będą Goodyear UltraGrip 7+ 185/60 R15, już trzeci sezon, a na drugiej furce będzie Continental ContiWinterContact TS830 P 205/55 R16, zakupiony w poniedziałek.
Mayson - Wto Paź 26, 2010 22:37

Ja mam 4 sezon zimówki po poprzedniku (marka Dayton, czy Daytona..). Opony są na drugim komplecie alusów i zmienię sobie sam, gdy spadnie pierwszy śnieg - nie będę sterczał w kolejce do wulkanizatora :] Wtedy też zamontuję oryginalne chlapacze.

Zastanawiam się, jak odczuję zmianę z obecnych 205 na 185, heh :] Trzeba będzie wolniej jeździć...

zetes - Sro Paź 27, 2010 09:49

borsi napisał/a:
Jak na tym barum barum sie jeździ ?

jezdzilem juz dwa sezony i nia mam powodow do narzekania :grin:

PTE - Sro Paź 27, 2010 11:03

Opony zimowe mam na osobnym komplecie felg, wiec zmienię pewne dopiero za miesiąc - chyba że śnieg szybciej spadnie. Zestaw ten sam od 4 lat - z przodu Trayal, z tyłu Dębica. Rozmiar standardowy.
leszczu - Sro Paź 27, 2010 11:24

Ja to jeszcze poczekam na pogorszenie pogody. :wink:
sobrus - Sro Paź 27, 2010 11:35

A ja mam już założone od września. 2009 roku. :D
Goodyear Vector 4 Seasons.

dobre oponki. Zima była ostra ale sprawdziły sie doskonale :)

Pogoda aktualnie ma sie polepszać, choć u nas to nigdy nic nie wiadomo.
http://freemeteo.com/defa...id=765876&la=20

paff - Sro Paź 27, 2010 11:52

wystarczy z bliska w sklepie porownac debice i klebery, debica ma znacznie wyzszy bieżnik, dlatego dobrze kopie, ale tez z racji bieżnika wysokiego i miękkiego jest słabiej na asfalcie..... poza tym roznice w tych testach miedzy oponami siegaja 5-10% najlepszy-najgorszy :-)

wobec tak wyrownanej stawki wazne sa takie parametry jak poziom halasu, komfort jazdy, szybkosc uzyzcia opony, szybkosc starzenia sie opony, jak czesto opona dostaje bąbli i innych uszkodzen........

memphisto - Sro Paź 27, 2010 12:59

Brt napisał/a:
ale niedługo będą fuldy Kristall Montero 2 175/65 R14 :ok:

najgorsza opona na świecie. Kobitka moja takie ma o tych samych parametrach w Renault thalia, kupione jako nowe w zeszłą zimę i to jest koszmar połączony z masakrą. Jak jechaliśmy z znajomymi w góry na 2 auta, to mój R na dębicy frigo I z 2004 wjechał bez problemu a ona na 2 miesięcznych fildach nie dała rady, musieliśmy pchać jej auto, kiedy moje wjechało. Nie wspomnę jak często ABS się budzi.

Opony bardzo słabe na podjazdy pod górki. Do emerytowanej miejskiej jazdy są ok. brt, nie kupuj, a jak nie dowierzasz, poczytaj opinie np na opony.com czy tam opony.pl

[ Dodano: Sro Paź 27, 2010 13:59 ]
a ja obecnie ma NOKIAN WR G2

hvil - Sro Paź 27, 2010 12:59

kwestia jak twa kobitka pod ta gorke operowala gazem i sprzeglem???:-D
memphisto - Sro Paź 27, 2010 13:05

hvil, tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie :mrgreen:
Brt - Sro Paź 27, 2010 13:13

ja zjeździłem już komplet Fuld .. znajomy też w vectrze i Skiba w R600 i dawały radę .... nie narzekałem na nie ... obecnie Tata na nich śmiga i jest ok .... w szczyrku ekipa roverkowa może potwierdzić, że dawały radę a warunki były mocno sniegowe :) .... wiesz nie mówię, ze nie ma lepszych opon na śnieg ... i wg powyższego testu bardzo prawdopodobne, że nie dorównują oponom dębicy w takich warunkach, co nie znaczy że są złe ... w teście też nie piszą żeby nie kupować dębicy tylko, zeby kupić opony do warunków jakich spodziewamy się najcześciej podczas naszego używania auta (góry i śnieg weź dębice ... a miasto i głównie mokra droga to jednak bym nei zaryzykował drogi hamowania dłuższej o ładnych kilka metrów i wziął coś, co lepiej się sprawuje na mokrym) :) ... a opinie na serwisach opon ... poczytać trzeba, ale w wiekszości opon masz pełen przekrój opinii ... od wychwalania pod niebiosa do przeklinania na czym świat stoi.

Obecnie gdybym miał budżet nieograniczony i potrzebę zakupu opon zimowych kupiłbym Goodyeary UltraGripy 7+ :ok:

PS. Te Fuldy już mam od 2 sezonów ;) tylko jeszcze nie założone na auto ...

zouza - Sro Paź 27, 2010 13:28

Ja mam Pirelli Carving, już na aucie zresztą. Pierwsza zima zanim się nie pościerały cycki masakra. Teraz 3ci sezon i jestem coraz bardziej zadowolona (zwłaszcza, że bieżnika mają dalej w okolicach 8mm). Z mojego doświadczenia jest to opona typowo śniegowa, im więcej śniegu tym lepiej się spisuje, a na mokrym potrafi się śliznąć
maciej - Czw Paź 28, 2010 09:38

http://demotywatory.pl/sz...en=inf&size=max :D
bociannielot - Czw Paź 28, 2010 09:42

hehe :)
TomC - Czw Paź 28, 2010 10:49

Ja wczoraj po zmianie... Trzeci sezon rozpoczęty na Sava Eskimo S3. Polecam. Dobra cena i ZERO stresu. Nie huczą, na suchym i mokrym asfalcie dobre prowadzenie. Śnieg... bajka.
filo - Czw Paź 28, 2010 12:53

maciej, a powiedz mi, czy te Barumy powinny tak "grać" na suchym asfalcie?
Gdzieś tak od 50km/h, gdy auto się toczy bez przyśpieszania to lekko szumią.
Ale gdy ostro przyspieszam to się ludzie już z daleka oglądają...
Przy hamowaniu nie słychać praktycznie nic.
Zbieżność wzorowa.
Mnie się wydaje tylko, że coś nie tak czy to wynika z faktu, że jest to opona kierunkowa a w dodatku nowa.

maciej - Czw Paź 28, 2010 13:12

Hmmm... Nie zauważyłem takiego efektu...
Ogólnie są dość głośne, ale, żeby ludzie się z daleka oglądali, to nie wiem - w weekend jadę w trasę, to posłucham. ;)

kamil652 - Sro Lis 03, 2010 00:00

ja mam caly czas dylemat TOYO SNOWPROX S942 czy FIRESTONE WINTERHAWK 2 EVO..jakies rady ? mam jeszcze pytanie czy skok nizej z 205 na 195 bedzie mocno odczuwalny?
memphisto - Sro Lis 03, 2010 10:03

kamil652 napisał/a:
mam jeszcze pytanie czy skok nizej z 205 na 195 bedzie mocno odczuwalny?

będzie tylko lepiej :)

Pływak - Sro Lis 03, 2010 19:55

kamil652 napisał/a:
ja mam caly czas dylemat TOYO SNOWPROX S942 czy FIRESTONE WINTERHAWK 2 EVO..jakies rady ? mam jeszcze pytanie czy skok nizej z 205 na 195 bedzie mocno odczuwalny?

Dlaczego bierzesz pod uwagą akurat tylko te dwie opony? Zdecydowanie lepiej wybrać Dunlop SP Winter Sport 3D, Goodyear UltraGrip 7+, Continental ContiWinterContact TS830 czy z tańszych Fulda Kristall Montero 3 jest to czołówka tegorocznego testu ADAC'a, a np. wspomniany przez Ciebie Firestone to dopiero druga połowa tabeli...

memphisto - Czw Lis 04, 2010 02:16

kolega wybrał yoko :mrgreen:
Jugol - Czw Lis 04, 2010 06:51

...ja 3 tygodnie temu- KUMHO 185/65/15