Zobacz temat - [R45] Wymiana świec żarowych

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Wymiana świec żarowych

karooo - Czw Lis 04, 2010 19:03
Temat postu: [R45] Wymiana świec żarowych
Witam,
Panowie mam do Was takie pytanko,
jak udaje sie wam samemu wykrecic swieczki? znalazlem opis na forum, lecz dalej nie udaje mi sie dojsc do nich, mam zestaw kluczy, grzechotki male duze, ale dalej nie daje rady ; / to tu jakis waż zaraz obok pierwszej nie moge nalozyc klucza nic, jedynie do ktorej moge dojsc to 2, reszta to jakas masakra, ma ktos jakis sprawdzony sposob? z gory dziekuje, pozdrawiam!

Jugol - Czw Lis 04, 2010 19:16

...nie ma jakiegoś szablonowego sposobu ich wymiany, ja powiem tak- w moim przypadku inwencja własna, zgrabne paluszki i różniaste klucze M10 i dałem spoko radę. O ile się nie mylę 2 szt. odkręciłem normalnym- płaskim kluczem, z pozostałymi był większy problem, to poszły w ruch rurki podgięte, rurki proste, ale udało się, bez większych problemów. Nawet poradziłem sobie z tą 4 świecą , ta za pompą. Tu masz tutka mego autorstwa, może Ci to w jakiś sposób pomoże ;)

http://roverki.pl/zrob-to...nikach-idt.html

Powodzenia :ok:

karooo - Czw Lis 04, 2010 19:18

rozumiem, a ty od razu odkrecales cala swiece? bo ja pierw chcialem ta malutka srubke hmm chyba 6 albo 7
Jugol - Czw Lis 04, 2010 19:27

...4mm, ta nakrętka trzyma konektor oczkowy przewodu zasilającego świece, najpierw odkręcasz te wszystkie nakrętki ze świec i ściągasz kabel, który je zasila, następnie dobierasz się do świec. I pamiętaj, jak masz zamiar wymieniać 3 świecę- tę która jest idealnie na wprost wtyki pompy, to najpierw odepnij sobie klemę minusową na aku.i wypnij dopiero wtykę ( będziesz miał więcej miejsca wtedy ) i dopiero bierz się za wykręcanie świecy. Klemę się odpina po to, żeby Ci sie po całej operacji Check Engine nie zaświecił na desce rozdzielczej ;)
karooo - Czw Lis 04, 2010 19:30

ok, dzieki bede staral sie wymienic :) moze sie uda :)
Jugol - Czw Lis 04, 2010 19:32

karooo napisał/a:
moze sie uda

...nie ma żadnego może :niee: musi się udać :ok:

karooo - Czw Lis 04, 2010 19:35

jak głogów odwiedzi szczecin to sie uda ::)!
Jugol - Czw Lis 04, 2010 19:37

:mrgreen: póki co Szczecina w tym roku nie mam w planach, ale może kiedyś ;)
karooo - Czw Lis 04, 2010 19:38

zapraszam, do tego czasu bede kombinowal sam ::)!
Jugol - Czw Lis 04, 2010 19:39

Ok- dzienks za zaproszenie. A Ty nie kombinuj, tylko je wymień :taa: