|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Uszkodzony sterownik centralnego zamka?
oparek - Czw Lis 11, 2010 15:33 Temat postu: [R75] Uszkodzony sterownik centralnego zamka? Zablokowały mi się drzwi tylne najpierw lewe potem prawe, następnie zaczął się pojawiać problem z otworzeniem drzwi kierowcy wszystko to działo się po zamknięciu centralnie zamka. rozebrałem naprawiłem tylne drzwi otwierają się! rozebrałem przednie tam wygląda wszystko ok (nie wiem jak ściągnąć klamkę zewnętrzną) skręciłem z powrotem przejechałem się do sklepu zemknąłem wszystkie drzwi i znowu tylne się nie otwierają dodam ze mechanizm cały pracuję rygielki się wysuwają ale drzwi niestety się nie otwierają anie z tylu a ni kierowcy, myślę o podłączeniu pod kompa zobaczyć co pokaże ale w mojej miejscowości nie jest to łatwe albo od razu szukać sterownika centralnego zamka coś siedzi w drzwiach kierowcy może ktoś ma na zbyciu albo wie kto ma. za wszystkie porady będę wdzięczny
SeniorA - Czw Lis 11, 2010 16:53
Przyczyny trzeba szukać w mechanizmach zamków, a nie w sterowniku komfortu BCU.Komp nic nie pomoże.Na poczatek poczytaj posty o zamkach np. tu http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=54757 albo użyj szukajki.
oparek - Czw Lis 11, 2010 20:10
tylko dla czego to wszystko sie dzieje po zamkniecu zamków? i to akurat w 3 drzwiach? czy moze jest tak ze w drzwiach u kierowcy steruje silnik ile ma otworzyć (wysokość) reszte drzwi? czy te silniczki pasują od kazdych drzwi ? np tylnie na przód itp.?
SeniorA - Czw Lis 11, 2010 22:52
oparek napisał/a: | tylko dla czego to wszystko sie dzieje po zamkniecu zamków? i to akurat w 3 drzwiach? | BCU wyłącza funkcje zamków jak wykryje usterkę (do czasu jej usunięcia). oparek napisał/a: | czy moze jest tak ze w drzwiach u kierowcy steruje silnik ile ma otworzyć (wysokość) reszte drzwi? | tym steruje BCU.W każdym zamku są dwa silniczki, jeden od częściowego zamykania i drugi od całkowitego (by nie otworzyć klamką od wewnątrz np. po rozbiciu szyby).Różnią się długością wałka i przekładnią, pracują w dwu kirunkach i można je przekladać z zamka do zamka.
oparek - Czw Lis 11, 2010 23:46
czyli co mam szukać tego BCU?
SeniorA - Pią Lis 12, 2010 08:54
Nie.Z opisu widać , że sterownik komfortu (BCU) działa , a przyczyna jest inna.Może trzeba najpierw sprawdzić cały mechanizm w np. tylnych drzwiach . Ściągnąć klamkę zewnetrzną, kasetę zamka, dźwignię z cypelkiem i zamek.Wszystko sprawdzić ,przesmarować ,złożyć i wyregulować .Jak dalej bedzie problem, to wymieniłbym zamek , bo może już silniczki padają (np. grzeja się i BCU je wyłącza).
oparek - Pią Lis 12, 2010 09:59
o ile wewnątrz wszystko ściągam bez problemu o tyle mam problem z klamka zewnętrzną nie wiem jak ją ściągnąć macie jakieś porady?
SeniorA - Pią Lis 12, 2010 18:41
oparek napisał/a: | mam problem z klamka zewnętrzną nie wiem jak ją ściągnąć macie jakieś porady? | tak , korzystaj z opcji szukaj.O zamkach na forum jest prawie wszystko.
np. http://forum.roverki.eu/v...odci%B1gn%B1%E6
oparek - Pią Lis 12, 2010 21:35
ostatnie pytanie czy zamki angielskie pasują bez problemu do wersji aut z kierownica po lewej stronie
SeniorA - Pią Lis 12, 2010 22:34
tak , oprócz zamka pasażera anglika (lewy przód),bo nie ma przekładni na kluczyk.
|
|