Zobacz temat - [R 220 SD] Nieszczelna chłodnica silnika

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 220 SD] Nieszczelna chłodnica silnika

zywy30 - Pon Lis 15, 2010 00:36
Temat postu: [R 220 SD] Nieszczelna chłodnica silnika
Witam

Otóż po podniesieniu maski od góry widzę delikatny wyciek płynu chłodniczego z chłodnicy. Mianowicie mam pytanie czy jest jakiś preparat by uszczelnić taką chłodnicę?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

saskey - Pon Lis 15, 2010 00:49

są zrówno w płynie jak i proszku, do kupienia w kazdym norauto, feuvert, intercarsie itp .. osobiście polecam te w proszku (jazda dostawczakiem vw t4 z dziura w chlodnicy przez jakies 5mcy :D ) ale na ogół to sposób na krótką metę bo "zabarwiają" zarówno chłodnicę jak i wszysztko to po czym płynie płyn z wycieku, zazwyczaj na kolor beżowy lub żółty którego jest się ciężko pozbyć z czarnych, lub ciemnych elementów. Proszek lub płyn polega na tym że ma elementy stałe w sobie które po sklejeniu ze sobą spełniają rolę uszczelniacza, ale jak nie chcesz pucować połowy pasa przedniego to lepiej wsypać raz, do wymiany chłodnicy, co by pieniądze dozbierać :)

(wypowiedz moze byc pogmatwana poniewaz jestem po wieczornych piwkach :grin: )

chudson - Pon Lis 15, 2010 07:26

Mnie zastanawia czy przeparaty takie nie szkodzą przy okazji np zapychając nagrzewnice ?
szoso - Pon Lis 15, 2010 08:01

chudson, nie zawracaj sobie głowy specyfikami bo one nic dobrego nie robią, możesz mieć później problem z ogrzewaniem
funfel - Pon Lis 15, 2010 08:08

saskey napisał/a:
ale na ogół to sposób na krótką
no nie wiem, mi też ciekło właśnie u góry chlodnicy i taki preparat trzyma juz hm.. 3 albo 4 rok
szoso - Pon Lis 15, 2010 08:14

funfel, nie wszyscy muszą mieć później problem ale warto o tym napisać, by za jakiś czas nie było tematu o braku ogrzewania
Ja tego nie polecam bo kiedyś w innym aucie załatwiłem uszczelniaczem nagrzewnicę przed zimą i uwierz Mi nie było to miłe

funfel - Pon Lis 15, 2010 08:39

szoso420, :piwko: ;]
Remigiusz - Pon Lis 15, 2010 11:34

zywy30, Monza spróbować żeberka do plastiku dogiąć lub zakleić to jakiś klejem dwu składnikowym jak wyciek jest minimalny. Ale jak tobie cieknie chłodnica to reszta już tez nie w najlepszym stanie jest.

Jak masz zamiar autko dłużej używać to ja bym kupił nowa chłodnice i masz spokój na kolejne 10lat :wink: Mi jeszcze nigdy żaden specyfik nie pomógł, trzeba po prostu wymienić element :razz:

saskey - Pon Lis 15, 2010 14:52

funfel napisał/a:
no nie wiem, mi też ciekło właśnie u góry chlodnicy i taki preparat trzyma juz hm.. 3 albo 4 rok

nie no wszystko zależy od rozmiaru dziurki i od położenia, jak dziurka jest wieksza to czasem się wypłukuje ta masa i szambo ścieka po wszystkim :)