Zobacz temat - [R75] Denerwujące brzęczenie podczas jazdy!!!

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Denerwujące brzęczenie podczas jazdy!!!

jupik - Sob Lis 20, 2010 21:13
Temat postu: [R75] Denerwujące brzęczenie podczas jazdy!!!
Witam wiem że było kilka tematów na temat brzęczenia,ale nie znalazłem odpowiedzi.
Może ktoś rozwiązał ten problem.
U mnie wygląda to tak:dzwięk dochodzi tak jak by ze środkowych nawiewów,ale zaczyna się wydobywać po przekroczeniu 60 km/h.Próbowałęm wyłąnczać nawiewy radio i nic.Dzwięk ten jest podobny do tego jakby coś cichutko trzeszczało ,albo jakby jakiś wiatraczek się kręcił coraz szybciej.
Proszę o pomoc strasznie mnie to denerwuje

sknerko - Nie Lis 21, 2010 23:11

pozmieniaj temperaturę na klimatroniku i zobacz czy nie przestaje, bo mi to wygląda na uszkodzony potencjometr w silniczku klapek nawiewów.
angel - Pon Lis 22, 2010 11:04

sknerko, różnie bywa z tymi potencjometrami, raz silniczek nie da rady ruszyć klapki, to wiadomo, o co chodzi, później wraca wszystko do normy i działa długi czas. Nie potrafię tego wytłumaczyć, może wystarczy odpiąć tylko akumulator, lub kostkę od silniczka.
Miałem problem z tymi silniczkami, wyciągnąłem jeden, podpiąłem pod zasilanie i działał, potem w samochodzi też już działa :)

jupik - Pon Lis 22, 2010 18:39

Brzęczenie występuje nawet podczas wyłączonego panelu klimatronika.Po włączeniu zapłonu słychać jak te klapki się otwierają a po wyłączeniu zamykają.Wczoraj robiłem trase 800 km,na początku brzęczenie występowało tak jak wspominałem powyżej 60 km/h,po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów autostradą brzęczenie znikło i nie pojawiło się do dziś .Mam nadzieje że nie powróci niby nie zbyt głośne ale bardzo denerwuje :bezradny:
angel - Pon Lis 22, 2010 18:41

może jakiś plastik, lub wydech - taki metaliczny odgłos?
jupik - Pon Lis 22, 2010 22:35

angel napisał/a:
może jakiś plastik, lub wydech - taki metaliczny odgłos?

Nie tak jak pisałem ten dzwięk pojawiał się przy przekroczeniu 60 km/h i wydawał sie tak jak by wiatrak się kręcił zależnie od prędkości coraz szybciej i obcierał o jakiś element.
Lecz jak wspominałem ten dzwięk jak narazie opuścił moje wnętrze somochodu

Piotrass - Sro Lis 24, 2010 17:17

Mam identyczny problem jak jupik, , pisałem już o tym na forum, ale gdzieś wcięło mojego posta :neutral:
Dźwięk dobiega zza radia. Klimatronik nie ma z tym nic wspólnego, bo przy różnych kombinacjach nawiewu/temp/klimy/włączenia dźwięk występuje. Dźwięk pojawia się w pewnym zakresie obrotów i brzmi jak suchy liść w róże odkurzacza ;) Bywają takie dni, że jest cichszy a czasami jest dosyć natarczywy. Dziś zrobię fotkę z którego dokładnie miejsca zza radia to dobiega.

[ Dodano: Sro Lis 24, 2010 17:17 ]

Uploaded with ImageShack.us

Dźwięk dobiega zza śrubki oznaczonej strzałką. Wkładając ten kawałek blaszki i dokręcając tą śrubkę, dźwięk troszkę przycichł, bo poprzeczny plastik zaczął uciskać na tą plastikową obudowę z przodu. Za tą obudową znajduję się wiatrak. Nie mam pomysłu co tam może latać. Przy okazji czyszczenia klimy i wymiany przeciwpyłkowca, sprawdziłem wiatrak obraca się bezproblemowo i nic tam nie ma.