|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Raz odpala a raz nie
tomasz85 - Sob Lis 27, 2010 00:19 Temat postu: [R420] Raz odpala a raz nie Witam.
Jestem posiadaczem Rover 420 Sli (Anglik), ostatnio zaczęła dziać mi się dziwna sprawa z odpalaniem, raz odpala za 1 razem a czasami muszę kilka czasem kilkakrotnie razy przekręcać kluczyk aby w końcu zapalił i dokładnie nie wiem od czego to możne być. Sprawdziłem przewody, masa i wszystko inne wydaje się być ok, wymieniłem Solenoid (cewka indukcyjna bo chyba tak się to zwie) i wciąż to samo choć ostatnimi czasy odpala za 1 razem bez mrugnięcia, podejrzewam ze możne być to uszkodzona dźwignia sprzęgająca lub samo sprzęgło w rozruszniku, słychać jak rozrusznik działa bo kreci normalnie ale tak jak by wałeczek z zębatkami nie dochodził do kola zamachowego bo czasami nawet przy odpalaniu słychać tylko zgrzyt jak by zablokował się w jednym miejscu i dalej nie chciał pójść ale nie jestem pewien. Chciałbym dowiedzieć się jak usunąć ten problem o ile się da czy odrazu muszę kupić nowy rozrusznik i go wymienić. Może miał ktoś kiedyś podobna sytuacje i uporał się z tym problemem.
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
|
|