Zobacz temat - [R25] Spryskiwacze przedniej i tylnej szyby

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Spryskiwacze przedniej i tylnej szyby

firefighter - Wto Lis 30, 2010 07:44
Temat postu: [R25] Spryskiwacze przedniej i tylnej szyby
Witam
Problem występował już dawno ale jakoś do tego przywykłem i zostawiłem w spokoju, teraz zima no i sami wiecie jak wyglądają szyby.
Co nawaliło że po wsiśnięciu spryskiwacza muszę długo czekać na pojawienie się płynu na szybie? Z tyłu z kolei problem polega na tym, że jakby ciśnienie jest za niskie bo strumień nie leci na szybe tylko jakieś 15/20 cm od spryskiwacza.
Czy ktoś myślał może nad przerobieniem tylnego spryskiwacza żeby naprzykład umięcić go w górnym spoilerze zamiast w osi wycieraczki.

bandieta - Wto Lis 30, 2010 09:00
Temat postu: Re: [R25] Spryskiwacze przedniej i tylnej szyby
firefighter napisał/a:
Co nawaliło że po wsiśnięciu spryskiwacza muszę długo czekać na pojawienie się płynu na szybie?

grawitacja :)
a tak na powaznie mozesz:
1) wstawic zaworki kierunkowe gdzies do wezy (plyn nie bedzie sie cofal i nie bedziesz tyle czekac az sie weze napelnia)
2) wymienic silniczki - moze oddaja zywot

firefighter napisał/a:

Z tyłu z kolei problem polega na tym, że jakby ciśnienie jest za niskie bo strumień nie leci na szybe tylko jakieś 15/20 cm od spryskiwacza.

wsadz szplike w dysze i ustaw zeby bylo dobrze ;)

firefighter - Wto Lis 30, 2010 09:16

Zrobiłem dokładnie jak piszesz z tylnym spryskiwaczem ale nic to nie daje bo jak mówie wygląda na słabe ciśnienie. Z przodu jak już pojawi sie płyn to ciśnienie OK więc to chyba nie wina silniczków
plemaster - Wto Lis 30, 2010 09:26

A może z tyłu dysza zapchana ?

Podłącz wężyk do strzykawki, dmuchnij i zobacz czy powietrze dobrze wylatuje.

Paul - Wto Lis 30, 2010 09:26

firefighter napisał/a:
więc to chyba nie wina silniczków
A niby dlaczego tak sądzisz ?? Nie ma przepisu, że pompki muszą paść jednocześnie i w ten sam sposób ;p

Może po prostu ta od tyłu jest w gorszym stanie/przytkana/ma załamany wężyk/zamulony przelot przez oś wycieraczki/ or something ;p :]

firefighter - Wto Lis 30, 2010 09:30

OK sprawdze wszystkie sugestie i dam znać co i jak.
A z tą przeróbką do spoilera coś podpowiecie, chyba lepiej by było gdyby woda padała na szybę od góry

martens - Wto Lis 30, 2010 11:26

firefighter, wymien zaworek zwrotny (ten trojnik laczacy oba wezyki idace do spryskiwaczy - pod maska), sprawdz czy wezyki lub spryskiwacze nie sa spekane i czy nie lejesz plynem pod maske - to z przodu. Z tylu powodem slabego cisnienia moze byc pekniety lub zaginajacy sie wezyk w przepuscie gumowym klapy po lewej stronie.
Ja naprawilam ww. rzeczy i teraz musze uwazac na pieszych aby ich nie zmoczyc ;) .
Moze obejdzie sie bez demontazu pompek :)

firefighter - Wto Lis 30, 2010 11:34

OK sprawdze i w razie konieczności wymienie
Rozan99 - Wto Lis 30, 2010 13:48

Ja u siebie miałem to samo z tyłu. Ciśnienie było za małe i leciało kilka cm od wycieraczki. Wymieniłem pompkę tą co pompuje na tył i teraz działa. Stara juz się chyba zmeczyła i za słabo pompowała. Ale żeby sie upewnić na 100% czy to wina pompki to odkręć zderzak i zamień węże w pompkach tj. ten co idzie do tyłu załóż na pompkę od przodu, a wężyk od przodu załóż na pompkę tą co pompuje na tył. Jeśli będzie słabo dawać na przód to masz winowajcę ;) pozdr.
Yadziah - Pią Gru 10, 2010 07:48

hej,
czy macie gdzieś dostępne zdjęcia lub instrukcje jak dostać się do tych pompek (przednich i tylnej) ?
Nie wiem zupełnie jak się do tego zabrać ...

firefighter - Pią Gru 10, 2010 08:12

Trzeba zdemontować przedni zderzak i wtedy ukarze ci się zbiornik z pompkami :cry:
colin1983 - Pią Gru 10, 2010 08:48

Yadziah napisał/a:
hej,
czy macie gdzieś dostępne zdjęcia lub instrukcje jak dostać się do tych pompek (przednich i tylnej) ?
aby dostać się do tylnej musisz odkręcić 2 srubki na tylnej klapie od środka i zdjąć ten czarny plastik
firefighter - Pią Gru 10, 2010 09:29

colin1983 napisał/a:
Yadziah napisał/a:
hej,
aby dostać się do tylnej musisz odkręcić 2 srubki na tylnej klapie od środka i zdjąć ten czarny plastik

O ile dobrze pamiętam, bo dawno nie demontowałem przedniego zderzaka to obie pompki znajdują się przy zbiorniku

Uploaded with ImageShack.us

Rozan99 - Pią Gru 10, 2010 10:27

colin1983 napisał/a:

Obydwie pompki są w zbiorniku za zderzakiem przednim.

bandieta - Czw Gru 16, 2010 21:45

Nie trzeba zderzaka demontować/
Ściągasz koło ... nadkole plastikowe ... i spokonie da się zdjąc/założyć zbiornik.

PTE - Pią Gru 17, 2010 08:55

bandieta napisał/a:
Nie trzeba zderzaka demontować/
Ściągasz koło ... nadkole plastikowe ... i spokonie da się zdjąc/założyć zbiornik.

Czy cały zbiornik to nie wiem, ale na pewno da się w ten sposób zdemontować pompki ;)

Co do braku ciśnienia tuż po włączeniu spryskiwaczy, to ja aby nie mazać po suchej szybie radzę sobie z tym w nastepujący sposob: uruchamiam spryskiwacz kilka razy na ułamek sekundy, aż na szybie poajwi się płyn. Potem dopiero uruchamiam go na dłuższą chwilę, tak aby włączyły się także wycieraczki. W przypadku tylnej szyby operację tą trzeba powtórzyć ok 5-10 razy ;)

har0 - Pią Gru 17, 2010 09:49

PTE przecież przy uruchomieniu spryskiwaczy automatycznie uruchamiają się wycieraczki
Brt - Pią Gru 17, 2010 09:54

jak krótko ruszysz spryskiwacz to wycieraczki sie nie włączą :ok: robiłem podobnie jak PTE do czasu wymiany pompki .... nowa na tyle szybko reaguje, że mogę od razu długo trzymać :ok:
Yadziah - Sob Kwi 02, 2011 14:17

Mam pytanie co do pompek. W ogłoszeniach na allegro widzę ze są one z kolorami (czarny/czerwony) czy ma to jakaś różnice ? Jedna jest na tył druga na przód czy jak ?
leszczu - Sob Kwi 02, 2011 17:06

Raczej żadnej różnicy niema. :wink:
Yadziah - Nie Kwi 03, 2011 19:45

http://allegro.pl/rover-2...1449398797.html

na przykład tutaj

czyli nie ma różnicy na pewno ? :D

sorry ze się 2 razy pytam ....

Paul - Nie Kwi 03, 2011 20:54

Yadziah napisał/a:
czyli nie ma różnicy na pewno ?
IMO, różnica w kolorach wtyczek jest TYLKO dla odróżnienia tył/przód instalacji :D
Yadziah - Sob Kwi 30, 2011 21:59

Kurde, wymieniłem silniczki i dalej lipa ...z tyłu w ogóle nie działa ... z przodu słabe ciśnienie ... jeszcze raz przejże wężyki :neutral:
Paul - Nie Maj 01, 2011 10:46

Yadziah napisał/a:
...z tyłu w ogóle nie działa
A pompkę słychać ??
aliciaMG - Pon Maj 02, 2011 23:33

U mnie ten sam problem się pojawił w ZR. Pomkę słychać ale nie psika na tył. No i gratisowo wycieraczka przestała wycierać :shock: (obie usterki nastopiły w pewnych odtępach czasu).
Coś mi się wydaje, że problem leży w połączeniu z klapą, ale doprawdy, jak mam to rozbirać na czuja to... :???:
Czytając Wasze porady wnioskuję, że warto sprawdzić wężyk, ale co z samą wycieraczką :?:

leszczu - Wto Maj 03, 2011 09:44

aliciaMG napisał/a:
Coś mi się wydaje, że problem leży w połączeniu z klapą, ale doprawdy, jak mam to rozbirać na czuja to... :???:

Na pewno :wink: . Po prostu musisz jakoś ściągnąć tę gumę i te wężyki znowu ze sobą połączyć. :wink:
aliciaMG napisał/a:
ale co z samą wycieraczką :?:

Sprawdzałaś wiązkę klapy tylnej ??

aliciaMG - Wto Maj 03, 2011 10:51

leszczu19901, wiesz może po której stronie szukać wężyka?

Co do wiązki to ostatnio chciałam zdjąć plastiki, ale nie mogłam się do tego dobrać. Muszę na spokojnie poćwiczyć z tymi pinami. Dzisiaj śmigam na spot i mam nadzieję, że koledzy pokażą jak to zdjąć by nic nie uszkodzić. Jutro napiszę jak to wygląda i czy coś dało się z tym zrobić. W miarę możliwości puszczę fotkę.

leszczu - Wto Maj 03, 2011 10:56

aliciaMG napisał/a:
leszczu19901, wiesz może po której stronie szukać wężyka?

Łączenie tych wężyków jest po drugiej stronie tam gdzie wiązka klapy tylnej. :wink: