|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Włącza się wentylator chłodnicy po podłączeniu aku....
Lysy90 - Sro Gru 01, 2010 16:38 Temat postu: [R45] Włącza się wentylator chłodnicy po podłączeniu aku.... Witam wszystkich!
Od razu na wstępie mówię że szukałem odpowiedzi na moje pytanie ale nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało. Były bardzo podobne tematy ale brakowało w nich kilku szczegółów.
Chodzi o to, że po wyjęciu akumulatora i ponownym podłączeniu włącza się wentylator chłodnicy. Nie ważne czy silnik jest zimny czy rozgrzany. Wentylator wyłączy się gdy przekręcę kluczyk w stacyjce i wszystko jest ok.
Ok czyli silnik ma prawidłową temperaturę gdy się rozgrzeje wentylator się włącza po schłodzeniu cieczy wyłącza się podkreslam wszystko jest w normie po prostu ciekawi mnie to że włącza się po podłączeniu aku jak mam to rozumieć? jest to jakaś "sekwencje startowa" czy jak? Czy może to początkowe objawy jakiejś awarii/usterki? W jednym temacie kiedyś znalazłem że ktoś miał podobną sytuacje i była to wina przebicia na kablach wentylatora ale wtedy nie wszystko działało jak powinno a u mnie jest wszystko ok.
Jak jest w waszych roverkach?
keczu - Czw Gru 02, 2010 20:03
Masz klimatyzacje?
Lysy90 - Czw Gru 02, 2010 20:34
Nie nie mam klimy.
snake0908 - Pią Gru 03, 2010 09:40
Lysy90 napisał/a: | Chodzi o to, że po wyjęciu akumulatora i ponownym podłączeniu włącza się wentylator chłodnicy. Nie ważne czy silnik jest zimny czy rozgrzany. Wentylator wyłączy się gdy przekręcę kluczyk w stacyjce i wszystko jest ok. |
W moim Roverku jest dokładnie tak samo jak u ciebie, może te typy tak maja .
I tez nie mam klimy.
pozdr
Lysy90 - Pią Gru 03, 2010 11:35
No to trochę się już wyjaśniło wielkie dzięki za odpowiedzi
snake0908 - Pią Gru 03, 2010 11:37
Lysy90 napisał/a: | No to trochę się już wyjaśniło wielkie dzięki za odpowiedzi |
Czy tak ma być na pewno tego nie wiem, może jeszcze się ktoś odezwie co ma R45 bez klimy.
pozdr
Lysy90 - Pią Gru 03, 2010 11:40
Ja mam wrażenie że tak chyba powinno być.
Dwa roverki to samo się dzieje (mój i Twój) wszystko działa prawidłowo nie gotuje się normalnie się rozgrzewa itd.
No może jeszcze niech ktoś się wypowie im więcej odpowiedzi tym lepiej
Pozdro!
keczu - Pią Gru 03, 2010 15:56
Ja tak nie mam i aku. juz tez wymienialem. Nie sadze ze jest to jakas usterka skoro wentylator dziala pozniej prawidlowo . Czasem sie tak robi w roznych autkach po np. kompletnym rozladowaniu zostaje cos w pamieci kompa. Zwykle wystarczy podpiac auto i wykasowac bledy lub czasem pomaga ponowne odlaczenie akumulatora. Np. w Lagunach II czasem kompletnie zapomina ze ma wentylator chlodnicy, wystarczy podpiac kompa i zasterowac wentylatory i jest oki. Jakby co to do sprawdzenia czujnik i przekaznik wentylatora. Pozdr.
snake0908 - Sob Gru 04, 2010 09:54
Cytat: | Jakby co to do sprawdzenia czujnik i przekaznik wentylatora. Pozdr. |
U mnie czujnik cieczy chłodzącej wymieniałem i nic to nie dało, przekaźnik nie sprawdzony.
Lysy90 - Sob Gru 04, 2010 10:07
Dobrze by było jakby jeszcze ktoś coś napisał na ten temat. Ktoś kto ma R45 bez klimy lub ktoś kto miał styczność z tym jakże zacnym autkiem
[ Dodano: Sob Gru 04, 2010 10:07 ]
Ja co prawda czujnika nie wymieniałem ani też przekaźnika nie sprawdzałem...
Ale któregoś razu robiłem zawór nagrzewnicy bo z niego ciekło i musiałem spuścić płyn chłodniczy. Jak skończyłem robotę zalałem płynem i odpaliłem żeby sprawdzić czy zaworek jest szczelny. Wszystko było ok poszedłem na chwile po coś do domu a autko zostawiłem odpalone jak wyszedłem załączył się wiatrak schłodził nieco płyn i się wyłączył. Więc wszystko jest chyba ok ? Gdy się wiatrak załączył temperatura z tego co pamiętam nie była bardzo wysoka (wskazówka nie podchodziła pod czerwone pole) mniej więcej na połowie jak włączył się wiatrak. O ile dobrze pamiętam.
|
|