Zobacz temat - [R623 SI] KUPIĆ????

Forum Klubu ROVERki.pl

Chcę kupić ROVERka - [R623 SI] KUPIĆ????

ferroz - Sro Gru 08, 2010 19:30
Temat postu: [R623 SI] KUPIĆ????
witam mam do kupienia roverka 623 z gazem w automacie 1997 r z tego co słyszałem w tych silnikach pękały głowice po przebiegu około 200tys km czy to jest prawda i czy miał ktoś jakieś doświadczenia z tym problemem proszę o info!!!
czy automatyczne skrzynie w tych autkach są produkowane przez rovera czy przez honde jak wygląda kwestia trwałości tych skrzyń biegów???

_papa_ - Sro Gru 08, 2010 20:25

ferroz napisał/a:
słyszałem w tych silnikach pękały głowice po przebiegu około 200tys km czy to jest prawda i czy miał ktoś jakieś doświadczenia z tym problemem proszę o info

A ile z tego co słyszałeś było udokumentowanych przypadków. Moim zdaniem (a miałem z dwoma takimi silnikami do czynienia to są tylko szczątkowe przypadki złego traktowania silnika wyolbrzymione i chyba sporo przesadzone. To że h23 jest podatny na złe traktowanie ci powie każdy, ale że równo przy 200tys. głowica ma pęknąć to raczej jakieś "urban legends". Ale niech się lepiej wypowiedzą Ci co takimi jeżdżą/jeździli (mayson/maciej i pozostali)

ferroz - Sro Gru 08, 2010 21:04

ja tylko twierdze że słyszałem, a co z automatyczną skrzynią kto ją robi w r623 ??
Tomek1212 - Sro Gru 08, 2010 21:07

Skrzynia tak jak i silnik pochodzą od Hondy.
Brt - Sro Gru 08, 2010 22:15

Jak zadbasz o układ chłodzenia to nie powinno być problemów z tym silnikiem ... głowice pękały ale właśnie w wyniku przegrzania o ile mi wiadomo.
ferroz - Czw Gru 09, 2010 17:54

a jak z trwałością skrzyń automatycznych w tych roverkach???????
Markzo - Czw Gru 09, 2010 20:14

2.3 to bardzo dobry silnik, naszego sprzedaliśmy przy przebiegu 280 000km i motor nas nigdy nie zawiódł, jakby się trafiła taka 623 w dobrym stanie to bym chętnie przygarnął jako dupowóz, świetne auto :ok:
Perez - Pią Gru 10, 2010 01:00

Przy okolo 200kkm trzeba zmienic chlodnice, bo lubia padac i jezeli wlasnie w pore sie nie ogarniesz to mozesz przegrzac takie auto i w wyniku tego peka glowica.
Nie jezdzilem 623 w automacie, ale slyszalem (od uzytkownika nowki z salonu), ze nie za dobrze wybiera biegi.
Jechalem z kolega Tricky i nie powiem, zeby jakos specjalnie przyspieszal w porownaniu z manualem. Jednak niech sie wypowiedza posiadacze, ktorzy jezdzili innymi automatami.
Jezeli chodzi o 623 w manualu to powiem, ze bardzo dobry silnik, ladnie mruczy, nie trzeba go wcale krecic, jak 620. Jak w 623 walnela mi panewka i sie przesiadlem z powrotem do 620i to wydawalo mi sie jakbym jezdzil maluchem, tylko, ze 2.0 chodzilo ciszej niz 2.3

Mayson - Pon Gru 27, 2010 02:05

2,3 przebieg 256.000km, żadnych pękniętych głowic. Automat Hondy dobrze wybiera biegi i nie czuć, że je zmienia - nie jest mułowaty. Oczywiście tak powinien działać sprawny automat. Jeśli szarpie, to zapewne jest do wymiany filtr, a to wiąże się ze sporymi kosztami (filtr, wyjęcie skrzyni, rozebranie, zamontowanie).