|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Pedał sprzęgła
margaret - Sob Gru 25, 2010 23:13 Temat postu: [R200] Pedał sprzęgła Witam.
Mam ogromny problem. Redukując bieg z 3 na 2 sprzęgło zostało mi w podłodze i nie odbiło. Można je podciągnąć do góry tylko ręką albo nogą. O dziwo, gdy wciskam sprzęgło biegi nie chcą się wrzucić i sprzęgło chodzi bardzo luźno. Jaka może być przyczyna? Linka pękła czy coś gorszego?
ADI-mistrzu - Sob Gru 25, 2010 23:24
Raczej linka pękła, najlepiej wyciągnij akumulator, wymontuj puszkę filtra i zobaczysz wysprzęglik:
Zobacz czy nie pękł, czy luźno nie chodzi. Raczej ręką nie powinnaś dać rady go ruszyć łatwo.
Tomi - Nie Gru 26, 2010 09:36
ADI-mistrzu napisał/a: | Raczej linka pękła, najlepiej wyciągnij akumulator, wymontuj puszkę filtra i zobaczysz wysprzęglik:
[url=http://obrazki.elekt...umb.jpg]Obrazek[/url]
Zobacz czy nie pękł, czy luźno nie chodzi. Raczej ręką nie powinnaś dać rady go ruszyć łatwo. |
Akumulatrora wymontowywać nie trzeba. Wystarczy lekko odchylić aby dostać się do śrub trzymających obudowę filtra. Samo wyjęcia obudowy filtra powietrza zapewnia dostęp do wszystkiego co związane z linką sprzęgła.
[ Dodano: Nie Gru 26, 2010 09:36 ]
Najczęściej pęka plastikowe ucho zakładane na pedał.
ADI-mistrzu - Nie Gru 26, 2010 09:56
To może przy okazji i ja się zapytam, jest jakaś możliwość regulacji linki? Chodzi o to że wydłużyła mi się i na początku mam punkt martwy, chciał bym go zmniejszyć.
Wygląda trochę tak jak by tym plastikiem się regulowało, ale zrobienie to nim proste nie jest.
CjRudi - Nie Gru 26, 2010 21:35
dołączam się do pytania, moje sprzęgło też łapie na samym końcu, co utrudnia płynną jazdę, jest bardzo duży zakres "martwego pola" - da się jakoś to wyregulować?
kumilek23 - Pon Gru 27, 2010 09:06
ADI-mistrzu, CjRudi, jeśli chodzi o linkę sprzęgła to tam żadnego manualnego regulatora ni ma...
rovek - Pon Gru 27, 2010 12:59
W kwestii regulacji - TU
Tobi_lbn - Wto Gru 28, 2010 00:13
Były dwie wersje linek. Jedna bez a druga z regulacją. Miałem ten sam problem z martwym punktem i zanim udało mi się go rozwiązać to urwała się linka. Kupiłem z regulacją. I teraz łapie praktycznie jak tylko noge na sprzęgle się położy.
erixon - Wto Gru 28, 2010 15:28
W moim przypadku to nie linka pękła tylko łapa sprzęgła.
margaret - Wto Gru 28, 2010 20:19
Mieliście rację, że pękła linka. Akumulator trzeba było wymontować, bo ciężko inaczej było odkręcić ten filtr. Niestety musiał się tym zająć mechanik. Dzięki za pomoc.
|
|