|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Czujnik cofania
Jogger - Nie Gru 26, 2010 15:15 Temat postu: [R45] Czujnik cofania Witam!
Zakupiłem do Rovera 45 tylny zderzak z czujnikami parkowania i centalką (biała skrzynka z głośnikiem). Oryginalny zderzak nie posiadał tych czujników. Wprowadziłem przewody od czujników do bagażnika po lewe stronie (stronie kierowcy). Jest tam też taka nieduża wtyczka z czterema pinami. A w aucie nie ma takiej złączki.
Może ktoś wie, gdzie powinna być zamonotawa/przykręcona ta centralna? Skąd wziąć zasilanie?(tzn. myślałem o zasilaniu od lampy cofania, ale do jakich pinów tej czteropinowej wtyczki podłączyć plus i minus? I dlaczego są aż cztery piny?
slax - Nie Gru 26, 2010 21:13
Siema
Wydaje mi się, że R45 nie miał na wyposażeniu czujników cofania, w żadnej opcji. Także pewnie czujniki które kupiłeś wraz z zderzakiem ktoś sobie sam dołożył (tak jak ja w moim R400), u mnie w centralce są cztery gniazda na czujniki, jedno na zewnętrzny głośnik i jedno od zasilania. Zasilanie bierze sie ze światła cofania i to cała filozofia jeśli chodzi o podłączenie tego ustrojstwa.
Piszesz, ze u Ciebie od zasilania są 4 piny, może wystarczy podłączyć tylko dwa, jeśli możesz wrzuć fotke tej centralki. Jak znajdę chwile czasu zerknę do instrukcji montażu moich czujników,pewnie będzie to wyglądało bardzo podobnie.
pozdrawiam
Jogger - Wto Gru 28, 2010 20:19
Centralka i cała instalacja wygląda na oryginalną, ma napis ROVER PARKING AID, a wygląda tak jsk na załączniku
BoloSr - Wto Gru 28, 2010 20:46
slax napisał/a: | Siema
Wydaje mi się, że R45 nie miał na wyposażeniu czujników cofania, w żadnej opcji. Także pewnie czujniki które kupiłeś wraz z zderzakiem ktoś sobie sam dołożył (tak jak ja w moim R400), u mnie w centralce są cztery gniazda na czujniki, jedno na zewnętrzny głośnik i jedno od zasilania. Zasilanie bierze sie ze światła cofania i to cała filozofia jeśli chodzi o podłączenie tego ustrojstwa.
Piszesz, ze u Ciebie od zasilania są 4 piny, może wystarczy podłączyć tylko dwa, jeśli możesz wrzuć fotke tej centralki. Jak znajdę chwile czasu zerknę do instrukcji montażu moich czujników,pewnie będzie to wyglądało bardzo podobnie.
pozdrawiam |
byla obcja ze mozna bylo dokupic nawet RAVE podaje ta obcje ale niestyety rozpiski tych pinow nie potrafie zlokalizowac
[ Dodano: Wto Gru 28, 2010 20:46 ]
Jogger napisał/a: | Centralka i cała instalacja wygląda na oryginalną, ma napis ROVER PARKING AID, a wygląda tak jsk na załączniku |
z tego co zauwazylem w RAVE to jedna wtyczka idzie od czujnikow a druga powinna byc do glosnika i podlaczenia pod instalacje od samochodu
ps znalazlem takie cos moze to pomoze
shilus82 - Wto Gru 28, 2010 22:36
w dokładanych centralkach złącze jest dwupinowe,a może tu jeszcze istniała możliwość podłączenia wyświetlacza?
slax - Wto Gru 28, 2010 23:34
trzeba by rozebrac te centralkę, myslę ze masę "+" da sie po ścieżkach rozpoznać
marcin316 - Sro Gru 29, 2010 10:07
Jogger, mam chyba taką samą centralkę. Jak Ci się bardzo nie spieszy to mógłbym kiedyś pomierzyć napięcia na kostce co z grubsza powinno wyjaśnić sytuację. Nie bardzo chce mi się po mrozie z miernikiem biegać, w dodatku mam zamiar wstawić autko do lakiernika... stąd może wyniknąć pewien poślizg co do tych pomiarów. Na pewno mam kostkę czteropinową.
Reranber - Pon Sty 03, 2011 20:27
Ja tydzień temu zamontowałem czujniki cofania w moim R45. Podłączyłem bezpośrednio zasilanie do kabla świateł cofania (o ile pamiętam zielono-czarny) a "0" do byle śruby. Działa jak złoto!
BoloSr - Sro Sty 05, 2011 07:18 Temat postu: Re: [R45] Czujnik cofania
Jogger napisał/a: | Witam!
Zakupiłem do Rovera 45 tylny zderzak z czujnikami parkowania i centalką (biała skrzynka z głośnikiem). Oryginalny zderzak nie posiadał tych czujników. Wprowadziłem przewody od czujników do bagażnika po lewe stronie (stronie kierowcy). Jest tam też taka nieduża wtyczka z czterema pinami. A w aucie nie ma takiej złączki.
Może ktoś wie, gdzie powinna być zamonotawa/przykręcona ta centralna? Skąd wziąć zasilanie?(tzn. myślałem o zasilaniu od lampy cofania, ale do jakich pinów tej czteropinowej wtyczki podłączyć plus i minus? I dlaczego są aż cztery piny? |
znalazlem cos co ci moze bardzo pomóc
Tomi - Sro Sty 05, 2011 08:55
slax napisał/a: | Siema
|
W R45 i MG ZS była taka opcja. Ja mam czujniki cofania fabryczne.
ZTCP podłącza się je pod światła cofania.
|
|