|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 200] Czy można zamontować hak?
Matius - Pon Gru 27, 2010 20:12 Temat postu: [Rover 200] Czy można zamontować hak? Witam wszystkich po dłuższej przerwie nieobecności...
Pytanie mam do Was czy można w Roverku zamontować hak zdejmowany / wykręcany czy jak go tam zwał? Raczej nie było takich a byłby mi potrzebny... nie chce go na stałe bo mi będzie tylko szpecił i dlatego pomyślałem o takim dokładanym. Jest możliwość?
Raptile - Pon Gru 27, 2010 20:15
Ja u siebie mam hak nie widze problemu
Matius - Pon Gru 27, 2010 20:18
nie wiem czy jasno to napisałem... chodzi mi o taki że końcówkę haka czyli tą kulkę wykręca się i chowa do bagażnika i nie widać nic że był hak bo nie chce go na stałe tylko od czasu do czasu 3-4 razy w roku...
tomo63 - Pon Gru 27, 2010 22:07
Cześć Matius
Wiesz, myślę że powinieneś podzwonić po firmach montujących takie haki i po pytać czy Ci skombinują coś takiego, bo osobiście nie widziałem w żadnym roverku takiego szybkodemontowalnego haka (na jakiś zatrzask czy coś to jest).
Standardowe haki są na 2 śruby przykręcane (mam taki w lanosie), ale to i tak widać blachy pod zderzakiem po jego demontażu no i oczywiście widać także gniazdo instalacji elektrycznej do przyczepki (pednie da się je jakoś ukryć, ale pewnie musiałbyś sam to wykombinować)
Matius - Wto Gru 28, 2010 22:20
tomo63 napisał/a: | Cześć Matius |
Witaj
tomo63 napisał/a: | pewnie musiałbyś sam to wykombinować |
tak się właśnie zastanawiam... jakbym kupił parę kilo złomu i sam sobie to zrobił to chyba nie będzie złe nie? no chyba że na to musi być jakiś atest
jakbym kupił tylko końcówkę tą kulkę i tak pokombinował pospawał że to byłoby ukryte hmm...
potrzebne mi to do małej przyczepki na której będę przewoził quada to aż tak wielki ciężar nie jest i chyba mi się nie urwie jak będę jechał nie?
tomo63 - Wto Gru 28, 2010 22:28
Cytat: | tak się właśnie zastanawiam... jakbym kupił parę kilo złomu i sam sobie to zrobił to chyba nie będzie złe nie? no chyba że na to musi być jakiś atest |
Nie ma atestu, nie ma przeglądu
kadzaf - Sro Lut 02, 2011 00:45
witam
nie chciałem zakładac kolejnego tematu wiec podczepiam sie pod ten.
Jako ze szkoda mi sie rozstac z roverkiem,wiec planuje załozyc do niego haczyk.
W dowodzie jest wpis w okienku dotyczącym ciagniecia przyczepki jest podane 1000kg
czyli wiec jest hak wbity w dowod ,jesli nie to czego dotyczy owy wpis ?
kowalainen - Sro Lut 02, 2011 09:02
Hak nie jest "wbity w dowód", to jest informacja jaką mógłbyś przyczepkę ciągnąć z lub bez hamulca, nie pamiętam. A hak masz wbijany w dowód jak jest założony i przejdzie przegląd (musi mieć atest) taka pieczątka w środku, jak gaz, drugi właściciel i tego typu sprawy.
polofix - Sro Lut 02, 2011 14:43
kupujesz jakis hak. nie musi byc nowy. zakladasz go,podlaczasz gniazdo,jedziesz na przeglad. placisz chyba 30zl ,dostajesz swistek i jedziesz do wydzialu komunikacji.oni wbijaja pieczatke,za darmo normalnie!.calosc zalatwisz w kilka godzin. jesli masz zyczliwa stacje to hak przegladaja podczas zwyklego przegladu technicznego.mozesz sie zapytac czy poszli by na to. wtedy zaoszczedzisz pare zl.
Matius - Sro Lut 02, 2011 14:48
bez hamulców to do 750kg jest na 100% a powyżej już z hamulcami musi być... roverek może ciągnąć więcej czyli te 1000kg max ale na to trzeba mieć już B+E tak mi się wydaje
kadzaf - Sro Lut 02, 2011 16:19
aha no czyli nic mnie nie ratuje (nigdy nie zwracałem uwagi na wpis w dowodzie auta z hakiem stad pytałem) (po co miałbym wydawac zbedna kase jak mogłbym samemu z 2h sobie zrobic ,ale cóz bede musial sie zaopatrzyc bo szkoda zarywac bagaznika )
dzieki wszystkim za wypowiedzi i pozdrawiam
polofix - Sro Lut 02, 2011 18:17
Matius napisał/a: | bez hamulców to do 750kg jest na 100% a powyżej już z hamulcami musi być... roverek może ciągnąć więcej czyli te 1000kg max ale na to trzeba mieć już B+E tak mi się wydaje |
dokladnie tak jest.musisz miec wyzsze prawko, a przyczepa nie jest juz lekka i trzeba co roku robic jej przeglad. dodam ze ja zarejestrowalem duza przyczepke z hamulcem najazdowym na czterech kolach i miala w dowodzie ze jest lekka i ze wazyla 250 kg.
diagnosta sie mnie pytal jak ja chce zarejestrowac ,zdecydowalem na lekką
|
|