Zobacz temat - [R75] Żarówki LED

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Żarówki LED

mirekbuk120 - Pon Sty 03, 2011 12:57
Temat postu: [R75] Żarówki LED
Witam. Temat zakładam w zasadzie z ciekawości. Mianowicie dość powszechne i tanie stają się żarówki typu LED. Moje pytanie do znawców tematu: czy po założeniu takiej żarówki komputer nie będzie sygnalizował przepalonej żarówki? To znaczy na jakiej podstawie komputer daje taki sygnał. Czy jest to przerwa w obwodzie, czy spadek napięcia?
Aragorn - Pon Sty 03, 2011 13:13
Temat postu: Re: [R75] Żarówki LED
z własnego doświadczenia mogę powiedzieć że się nie sprawdzają kupiłem jakiś czas temu takie na allegro ponoć tak zrobione że "okłamują" komputer ale efekt był taki że po podłączeniu świeciły postojówki a nie chciały się zapalić pozycyjne i komputer sygnalizował przepalone żarówki. (dlatego te co kupiłem ostatecznie wylądowały w lampce oświetlającej wnętrze choć nie na długo bo białe światło robiło nie ciekawe wrażenie)
21matys - Pon Sty 03, 2011 17:34

ja osobiście zamontowałem w podśwetleniu tablicy ledy i oczywiście komputer zaraz pokazał ze spalona żarówka, wiem ze wystarczy równolegle wpiać rezystor ale jakiej wartości to nie wiem trzeba pokombinować, ja osobiście podłączyłem równolegle zwykła zarówkę która dałe w obudowe i zamocowałem pod klapą bagażnika jako dodatkowe swiatło ośwtlejące bagażnik i problem znikł efekt moim zdaniem elegancki hromy ładnie się odbijają w nocy bo kupiłem ledy super power
Jacccek007 - Wto Sty 04, 2011 16:27

Ja wymieniłem w postojowych na żarówki typu LEDniebieski ślicznie to wygląda ale komputer czyta to jako przepalone żarówki i denerwuje mnie po woli ta żółta żaróweczka na zegarach która o tym przypomina :neutral:
Dziadek - Wto Sty 04, 2011 17:22

Próbowałem oszczędzić alternator i zrobiłem podobnie jak koledzy,ale po jakimś czasie stwierdziłem,że wygląda to jak tuningowany golf mojego sąsiada(totalna wioska) i wróciłem do żarówek.
hvil - Wto Sty 04, 2011 19:05

a jak to rozwiązac by komp nie swirował, w mazdzie mam zamiast wstecznych i na serio duuuzo wiecej daja.
MARCONI13 - Wto Sty 04, 2011 20:19
Temat postu: can bus
Na razie dostępne są tylko żarówki do oświetlenia tablicy (rurkowe),oraz postojówki-oba rodzaje na razie jeszcze drogie ,ale spełniają dobrze swoją rolę.Brak komunikatu o spalonej żarówce! http://moto.allegro.pl/po...1381680249.html
Jest tego dużo więcej-to tylko przykład.
Pozdro

GaDo - Wto Sty 10, 2012 09:00

tu http://allegro.pl/18-led-...2009273247.html np: są żarówki led które nie mają błedu spalonej żarówki , pasują do światła stop , świateł cofania. Do świateł cofania sam sobie zamówie np: na wstecznym będzie duuuużo lepiej wszystko widać :)
haszczyc - Pią Mar 30, 2012 16:43

testował ktoś te led can bus?? nie ma efektu przepalonej żarówki?
Dziadek - Pią Mar 30, 2012 17:44

U mnie było wszystko OK,ale syn kupił trochę tańsze postojówki i czasami komputer w peugeocie ich nie rozpoznawał.Wszystko chyba zależy od ceny i producenta.
haszczyc - Pią Mar 30, 2012 17:49

a czy jest możliwość zakupu Ledowych H7 bo na allegro postojowe ledy są ale H7 nie widzę
kalafior - Pią Mar 30, 2012 19:16

szukasz tego http://moto.allegro.pl/za...2181372252.html :?:
haszczyc - Pią Mar 30, 2012 19:45

kalafior, tylko wiesz one z tego co z opisu czytam nie maja tego Can busa i będzie komunikat wyświetlał się przepalonej żarówki...
Dziadek - Pią Mar 30, 2012 22:09

Moje zdanie: za 29 zeta będą świeciły jak żarówki w syrence mojego ojca. Nie ma mocnych na halogen,bo jak narazie żaden LED nie daje tyle światła i to mogą być wyrzucone pieniądze. Usiłowałem zaoszczędzić w domu i wydałem kilkaset złotych na LEDy i powoli znoszę ze strychu poprzednie żarówki.
W aucie ograniczyłbym się tylko do pozycyjnych i stopów.

21matys - Sob Mar 31, 2012 08:05

Dziadek napisał/a:
W aucie ograniczyłbym się tylko do pozycyjnych i stopów.
popieram, haszczyc, bedziesz na tych zarówkch led H7 jeździł jak choćby bez..... zero oswietlania drogi.... sam kupiłem pseudo xenony i czasem wydawało mi sie ze wo góle nie miałem włączonych swiateł, wkonu postanowiłem kupic z boscha i nie załuje bo doswietlają świetnie choc tanie nie były, teraz zostały mi tylko do wymiany zarówki z siwteł drogowych bo poprzednik zamontował tez jakieś badziewie ... pozdrawiam
a co do postojówek to jestem po montażu tych zarówek,
http://moto.allegro.pl/za...2208140033.html
barzo dobry kontakt z sprzdawca i baaaarzo szybka dostawa a i siedziba znajduje sie w twoim miesice haszczyc wiec mogł byś sam osobiście podjechac :)
ponizej foto dla porównania

kalafior - Sob Mar 31, 2012 10:48

panowie to sa zarowki do jazdy dziennej nie do swiatel mijania
21matys - Sob Mar 31, 2012 13:32

kalafior, mówsz o H7?
kalafior - Sob Mar 31, 2012 14:25

tak

[ Dodano: Sob Mar 31, 2012 15:25 ]
o tych z linku

Rowan - Sob Mar 31, 2012 21:04

21matys napisał/a:
postanowiłem kupic z boscha

Jaki model, że aż tak bardzo białe są? Ja miałem Osram Night Breaker i były lekko jaśniejsze niż zwykle Magnet Marelli lub Philipsy, no i spaliły się po 3 miesiącach.

haszczyc - Sob Mar 31, 2012 22:09

Rowan, osramy bardzo szybko się kończą, wystarczy poczytać opinie na forach
21matys - Pon Kwi 02, 2012 09:23

Rowan napisał/a:
Jaki model, że aż tak bardzo białe są?
to na zdjęciu co widzicie to tylko włączone jest postojew tylko tak na fotografi wyszło ;p zarówki te co jak mam bosch to BOSCH PLUS50 bo zalezało mi na dobrym doświetleniu drogi
są tez BOSCH XSENON BLUE ael ja juz wolałem nie ryzykować ze zaś nic nei bede widziec :) i z zakupu jestem bardzo zadowolony.. mam je juz z poł roku i nic im sie nie dzieje :)

Loo - Pon Kwi 02, 2012 09:36

Zgadzam się też posiadam Osram ale Cool Blue pierwsza spaliła się po 6 miesiącach a druga dwa tygodnie później .
Jeszcze raz je kupiłem ale to był ostatni raz , teraz zastanawiam się nad przetwornicami coś takiego :
http://moto.allegro.pl/ze...2203312484.html lub
http://moto.allegro.pl/cy...2230037886.html
Kolega zamontował do Alfy 159 (2007 r.) i jest zadowolony dal za nie 180 zł. i sam sobie zamontował tylko muszę się dowiedzieć które kupił ale coś podobnego jak wyżej.
Wspomnę jeszcze że mam 75 po lifcie na soczewkach , czy ktoś coś takiego montował.
Oczywiście nie ma awarii przepalonych żarówek.

21matys - Pon Kwi 02, 2012 10:43

Loo, a nie bedzisz miał problemow z przegladam bo przeciaz klosze nie są przystsowane do tego, te ksenony dają chyba inna wiązke siwatła no i bys musiał miec zainstalowane spryskiwacze ......
Loo - Pon Kwi 02, 2012 11:23

Wydaje me się że problemów nie będzie z przeglądem ponieważ soczewki są przystosowane do Xenonów i dają podobną wiazkę światła (chyba) , a spryskiwacze kosztują 80 zł razem z wysyłką a montaż nie powinien być trudny.
sknerko - Pon Kwi 02, 2012 11:49

Loo, gdzie znalazłeś spryski w tej cenie? bo jeżeli mówisz o tych uniwersalnych z pompka od spryskiwania szyb to wywalisz kase a przegląd nie koniecznie nie dostaniesz. Samo-poziomowanie jeszcze powinno być, u mnie na przeglądzie się przyczepiał że brakuje
Loo - Pon Kwi 02, 2012 12:26

Samo-poziomowanie ale czego powinno być jak reflektorów to mam w soczewkach to standard a spryskiwacze uniwersalne np:
http://motoallegro.pl/spr...2201330770.html

[ Dodano: Pon Kwi 02, 2012 13:26 ]
Lampy po lifcie wyglądają tak pierwsza to zwykła a druga to xenon zobaczcie sami.
http://motoallegro.pl/rov...2245453142.html
http://motoallegro.pl/rov...2249934122.html

sknerko - Pon Kwi 02, 2012 14:22

masz pokrętło regulacji wysokości świecenia lamp w kabinie? zapewne tak więc nie masz samo-poziomowania i koniec tematu. jak jest samo poziomowanie nie ma pokrętełka w kabinie i o ile wiem nie ma go tylko jak masz fabryczny xenon. Te spryski to se możesz wiesz gdzie zamontować? jak je zobaczy policjant to będzie pękał ze śmiechu wypisując ci mandat, wiem to stąd że sam takie coś montowałem szwagrowi a on potem płacił mandat za brak sprysków. Spryskiwacze do xenonu to spryski wysokociśnieniowe a nie sikawki na wielkanoc one maja te lampy oczyścić ciśnieniem płynu i umyć.
Co do lamp to masz rację z tego co wiem różnią się napisem xenon i homologacjami na kloszu, niczym więcej.
tu http://motoallegro.pl/spr...2219216952.html masz prawidłowe spryski i do tego musisz kupić pompkę do nich http://motoallegro.pl/zbi...2247081658.html taka jak tu wysokociśnieniową

Loo - Pon Kwi 02, 2012 15:39

Wiem gdzie je mogę zamontować na sztukę że niby są albo kupię tylko same końcówki , kto mi to będzie sprawdzać , a po za tym mam ciemne szyby i boczne z przodu też już dłuższy czas i liczę się z tym że jak mnie zatrzymają to będę musiał zerwać (kto nie ryzykuje ten nie jedzie :mrgreen: ).
Nawet jak mnie zatrzymają raz na dwa lata i zabiorą dowód a później zdemontuje przetwornicę i założę zwykłe żarówki chwila roboty , później przegląd 20 zł. i znowu mam dowód (szybki montaż i gitara).
Przecież nie będę wywalał około półtora koła na xenony no proszę cię i to używki wolę 8 razy mniej , chyba gra warta świeczki , po za tym kiedy ciebie ostatnio zatrzymały pały bo mnie chyba z 5 lat temu pzdr.

sknerko - Pon Kwi 02, 2012 17:15

Chłopie tu nie chodzi o pały, tu chodzi o to ze brudnym xenonem oślepiasz na max. Założyłem sobie oryginalne roveroskie bo dla innych toszkoda dziurawić zderzak (kupiłem na forum za chyba 100pln razem ze zbiornikiem) i wierz mi że jest to genialny wynalazek pryskasz i nagle nastaje jasność. Warto założyć nawet do zwykłych lamp oryginały. jak się zepniesz to wyszukasz gdzieś z angola albo na allegro albo na forum od kogoś w dobrej cenie. Samo-poziomowania nie mam i na przeglądzie koleś sie czepia choć bardziej sie czepiał braku sprysków. A sztuki nie odstawiaj bo szkoda ładnego auta tym bardziej, że piszesz że masz dość zadbany egzemplarz
Loo - Pon Kwi 02, 2012 17:40

Brudną lampą soczewkową nie oślepiasz nie wciskaj mi takich kitów a zresztą samochód myję bardzo często i nie zdarzyło mi się przez te dwa lata w tym samochodzie abym miał brudne lampy także skończmy ten temat , chcesz miec spryskiwacze to sobie montujesz nie chcesz to nie , każdego indywidualna sprawa i jego ryzyko , a na przeglądzie niech się czepiają od tego przecież są.
Takie trupy mamy na drogach i jakoś przechodzą przeglądy a czy ma samo-poziomowanie czy nie to raczej mały problem pomarudzi chwilę i puści jak reszta samochodu jest w bardzo dobrym stanie technicznym .

sknerko - Pon Kwi 02, 2012 21:59

Loo napisał/a:
Brudną lampą soczewkową nie oślepiasz nie wciskaj mi takich kitów

Nie masz pojęcia o czym mówisz
Loo napisał/a:
a zresztą samochód myję bardzo często i nie zdarzyło mi się przez te dwa lata w tym samochodzie abym miał brudne lampy także skończmy ten temat

szczególnie jadąc zimą jak ci auto przed tobą sra po szybach i lampach.
Nie chce mi sie z tobą gadać

haszczyc - Pon Kwi 02, 2012 22:32

Loo napisał/a:
a po za tym mam ciemne szyby i boczne z przodu też już dłuższy czas i liczę się z tym że jak mnie zatrzymają to będę musiał zerwać (kto nie ryzykuje ten nie jedzie :mrgreen:

Loo napisał/a:
Nawet jak mnie zatrzymają raz na dwa lata i zabiorą dowód a później zdemontuje przetwornicę i założę zwykłe żarówki chwila roboty , później przegląd 20 zł. i znowu mam dowód (szybki montaż i gitara).

Loo napisał/a:
amochód myję bardzo często i nie zdarzyło mi się przez te dwa lata w tym samochodzie abym miał brudne lampy

Akurat nikogo to nie obchodzi czy myjesz auto czy nie,
Przepisy są przepisami i każdego się dotyczą a że ty masz to gdzieś to nie musisz aż tym się tak szczycić i chwalić bo nikt ci tu klaskać nie będzie że taki kombinator jesteś bo chwalić się nie ma czym, wręcz to jest żałosne.. tymi tekstami pokazujesz swój poziom bardzo niski masz ogromny powód do dumy :shock:

Loo - Wto Kwi 03, 2012 13:26

Po :
1- w poście nr.1 zapytałem się czy ktoś montował przetwornicę w r75 po lifcie nie znam się na tym dlatego liczyłem na opis jakiegoś klubowicza :
2- nie chcę montować jakiegoś Chińskiego gówna tylko przetwornicę z homologacją i nie mam zamiaru nikogo oślepiać (z przegl.technicz. to było w ramach informacji dla chłopaków):
3- jeśli uda mi się to kupić i zamontować to i na spryskiwacze przyjdzie czas na razie podałem pierwszy lepszy przykład (najpierw skupiam się na xeniach):
4- sknero z tego co opisujesz to tez nie masz wszystkiego zgodnie z przepisami i chyba nie masz z tego powodu wyrzutów sumienia :???: , a jeśli chodzi o spryski i byś widział w dobrej to możesz puścić info:
5- "haszczyc" trochę kultury pa..cu :nono: , nie jestem żadnym kombinatorem , nigdy nie byłem i nigdy nie będę , nie znasz mnie i nie życzę sobie abyś przedstawiał mnie w takim świetle , nie będę się zniżał do twojego poziomu i wrzucał ci forum bo nie do takich celów zostało ono stworzone :?: :?: :?: :?: :?:

Więc panowie lampy Hella 1834,1835, HC-00 ,DC-00,HR-00,A-02
http://chomikuj.pl/Auto-A...h,410120441.pdf
Ktoś montował do tych lamp przetwornice.

sknerko - Sro Kwi 04, 2012 11:22

Loo napisał/a:
4- sknero z tego co opisujesz to tez nie masz wszystkiego zgodnie z przepisami i chyba nie masz z tego powodu wyrzutów sumienia ,

Nie mam, ale mam wyrzuty sumienia z tego powodu :razz: a, że noszę okulary (mocne dość) to wiem coś o oślepianiu mnie przez auta jadące z przeciwka. Oryginalne Xenony z samo-poziomowaniem potrafią oślepiać bardziej niż chińskie badziewie i to jest fakt którego dużo osób nie potrafi zaakceptować.

jarqo1981 - Czw Maj 17, 2012 14:10

...a to moje ledy na postojówki :głupek2: lepiej bedzie świeczke włożyć :terefere2:
haszczyc - Czw Maj 17, 2012 22:33

jarqo1981, :D :D

ja polecam do R75 ale do soczewek, Philips H7 Blue Vision Ultra Xenon Effect :) fantastyczny efekt ludzie na prawdę myślą że mam w eR ksenony :lol:

jarqo1981 - Pią Maj 18, 2012 04:21

haszczyc napisał/a:
:D:D
ja polecam do R75 ale do soczewek, Philips H7 Blue Vision Ultra Xenon Effect :) fantastyczny efekt ludzie na prawdę myślą że mam w eR ksenony :lol:

...a kiedy ja nie mam soczewek? Nie wiem kiedy załatwie :(

21matys - Pią Maj 18, 2012 06:55

haszczyc napisał/a:
Philips H7 Blue Vision Ultra Xenon Effect
a powedz mi jak z oświetlaniem drogi bo po ostatnich pseudo xsenonach postanowilem kupićw/w bosha i oświetlają pięknie ale zostaje kwestia braku niebieskiej poświaty ;p
haszczyc - Pią Maj 18, 2012 08:52

oświetlenie drogi bardzo dobre, a niebieskiej poświaty ja nie mam:) jedynie bardzo mocne jasne światło, gdzie mając soczewki wygląda jak ksenon
surek16 - Sob Maj 19, 2012 10:59

Panowie od Philipsa lepsze są OSRAM H7 55W COOL BLUE HYPER WHITE 5000K
problem z nimi jest tylko taki ze nie mają homologacji drogowej lecz offroadową,
ja śmigam na nich już dłuższy czas i nie miałem problemów z tym i nikogo nie obraziłem z naprzeciwka :D .

http://allegro.pl/osram-h...2303046318.html

21matys - Sob Maj 19, 2012 11:05

surek16, a jak z doswietlanie w nocy drogi? bo ja jestem niesamowice zadowolony z moich BOSCHa... po ostarnich eksperymentach z pseudo ksenonami gdzie jezdziłem jak po omacku
surek16 - Sob Maj 19, 2012 11:09

Jeszcze jedno, jak ktoś się upiera zakładać xenon z zestawem do zwykłch lamp to konieczny na 100% jest zakup żarnikó H7R !! one mają blache do lamp bez soczewek, później spryskiwacze ale to już wasze podejście do prawa i kultury wobec innych kierowców. Jak coś to PW bo miałem doświadczenie z policją i xenonami orginalnymi i nie orginalnymi :) w soczewkach i bez :)

[ Dodano: Sob Maj 19, 2012 12:09 ]
21matys,
w porównaniu do zwykłych co miałem jest naprawde ok wszytko widać w jasnym białym świetle, polecam :)

haszczyc - Sob Maj 19, 2012 11:28

surek16, ja nigdy w życiu osramów nie kupie ze względu na słabą żywotność w R75...

[ Dodano: Sob Maj 19, 2012 12:28 ]
i z doświadczenia wiem że Philipsy o wiele przyjemniej świecą w soczewkach niż w tych normalnych przed liftem lampach w R75

surek16 - Sob Maj 19, 2012 11:59

hymm ale to nie są zwykłe żarówki tylko mocniesze... z czegoś to wynika ze nie mają homologacji drogowej...

a ja polecam właśnie te ostamy do zwykłych lamp :)

jarqo1981 - Sob Maj 19, 2012 15:41

surek16 napisał/a:
a ja polecam właśnie te ostamy do zwykłych lamp :)

...no surek16 zamówie je i sie przekonamy ;) tylko raczej z aledrogo, bo tu na ebay 20 funta!!! pozdr!

roverss75 - Sob Maj 19, 2012 20:51

Loo napisał, po za tym kiedy ciebie ostatnio zatrzymały pały bo mnie chyba z 5 lat temu pzdr.
wyobraż sobie , że " pały " też jeżdżą roverkami. Osobiście jestem obrażony , i to pisze człowiek z Lublina, z miasta bardzo mi bliskiego. WSTYD

surek16 - Sob Maj 19, 2012 23:07

jarqo1981,
spokojnie będziesz zadowolony, dostaniesz dobre żarówki w cenie tanich xtreamów z marketu a policja nie jest w stanie ci udowodnić że nie mają homologacji chyba że każą ci wyciągnąć żaróke i będą doglądać znaczka E1 czy E11 które mają 2mm :D heeh

sory za błędey ale jestem pijany :D :D:D a R75 ma moja luba :D :D może nie zepsuje

szemet33 - Nie Maj 20, 2012 08:49

osram cool blue to totalna lipa, w nocy nic nie widać, słabo swieca, nawet lampy wypolerowalem ale to jednak zarowek wina. Jedynie co ladnie wyglada swiatlo, natomiast kazda inna lepiej swieci
surek16 - Nie Maj 20, 2012 10:28

szemet33,
czytaj do końca kolego bo tu nie chodzi o zwykłe cool blue bo to zwykłe żarówki drogowe tylko o COOL BLUE HYPER WHITE 5000K to żarówki z homologacja rajdową !!
więc nie komentuj skoro nie wiesz jak świecą

haszczyc - Nie Maj 20, 2012 12:06

jeśli mają homologacje rajdowa to nie są wskazane do jazdy miejskiej i tego każdy powinien się trzymać ...
surek16 - Nie Maj 20, 2012 13:36

sprawdzałem z kolegą i nie oślepiają z naprzeciwka nawetr na mostkach i dziurach :)
stee-zoo - Wto Lut 26, 2013 19:20
Temat postu: Żarówki led w oświetleniu kabiny
Witam wszystkich mam zamiar wymienić żarówki w oświetleniu kabiny w R75 na Ledy.
Jest tylko jedno pytanie czy jak włożę zwykłe żarówki led np. http://moto.allegro.pl/za...3013488438.html komputer nie będzie pokazywał błędu przepalonej żarówki :?:
Czy trzeba żarówki led can bus np. http://moto.allegro.pl/le...2986163966.html
Może ktoś z was to przerabiał

haszczyc - Wto Lut 26, 2013 19:54

nie muszą być z canbusem
Punx - Wto Lut 26, 2013 20:29

@stee-zoo ja właśnie takie jak te bez canBus z linku, który podałeś montowałem niedawno u siebie i powiem Ci, że w kabinie zrobiło się strasznie jasno :) wsadziłem identyczne 5szt 9smd, barwa światła ok ~3200k, ale jak dla mnie za białe, więc metodą prób i błędów owijałem je różnymi foliówkami aby uzyskać jak najcieplejszy odcień. Póki co jest OK choć lekko w żółć zalatuje, muszę dołożyć jeszcze jedną warstwę "pseudo-brązowej foliówki i będzie git.

Kupowałem tutaj: http://allegro.pl/postojo...2979565936.html bardzo przystepny sprzedawca, świetny kontakt.

Zmieniłem także światełko w schowki na mocniejszego leda oraz w oświetleniu tablicy ale z "grzałkami", jak się uda to mi Sash wyłączy sprawdzanie żarówek w oświetleniu tablicy oraz w STOP i wymienię na zwykłe LED'y, przy automacie STOP w mieście używam przez 25 min z 40 min jazdy (7,5km), więc chyba warto zmienić.

Czeka mnie jeszcze zrobienie podświetlania nóg przód i tył, ale to jak się ociepli. Jak wszystko skończę to wkleję parę fotek.

janio - Pon Lip 18, 2016 19:06

Praktykował ktoś może takie LEDy?

http://www.auto-ledy.pl/p...11-HB3-HB4.html

http://www.auto-ledy.pl/p...11-HB3-HB4.html

Ponoć są kompatybilne na 100% z CAN BUS.

prebenny - Pon Lip 18, 2016 19:41

Patrzyłem kiedyś na takie coś ale powiem szczerze, że nie przekonuje mnie wiatraczek z komputera z tyłu ;) Pomijając fakt, że nie do końca wiadomo jak to będzie świecić (ktoś się w końcu przekona ;) ), to martwiłaby mnie trwałość. W jednych modelach odprowadzanie temperatury załatwiają właśnie przez wiatraczek albo przez radiator a'la 'dyndzle'. Osobiście jak ogarnę spryskiwacze lamp to zostaję przy HIDach (przynajmniej na razie :) ).
adam_26 - Pon Lip 18, 2016 19:45

Mnie to też nie przekonuje, i pachnie mi tu bajką ale to są tylko moje odczucia sam na pewno bym nie spróbował :P
Rademenez_ - Pon Lip 18, 2016 19:52

Witam. Niższe ceny są na znanym portalu aukcyjnym. Do tego wyższej mocy. Diod cree nie polecam. Punkt świetlny jest zbyt duży. Strumień światła niejednolity. Włókno żarówki jest wymiarów 1x5mm a diody cree 3x3mm. W ledach z linków są dwie diody obok siebie. Źródło światła jest więc 4 krotnie szersze. Reflektor z takimi ledami może oślepiać nadjeżdżających z przeciwka. Z przeglądem też będzie kłopot.
prebenny - Pon Lip 18, 2016 19:53

adam_26 może niekoniecznie bajką ale mam w samochodzie lampę 800 lm LED. Fajnie jasno świeci... ale tylko z bliska. Jak odstawisz na pół metra i tak nic nie widzisz więc na razie sobie LEDy daruję póki ktoś inny nie stwierdzi, że jest efekt 'wow' :)
j0zek - Pon Lip 18, 2016 20:12

Te wszystkie LEDy to swieczki :)
0L0 - Pon Lip 18, 2016 20:37

40W na LEDach można nazywać różnie, ale na pewno nie świeci to jak świeczka ;)
prebenny - Pon Lip 18, 2016 20:43

0L0 sprawdź, bo sam ciekaw jestem ale jak dla mnie za dużo kasy na kota w worku póki co. Druga kwestia jest taka, że LEDy nie dają światła w okręgu 360 stopni - zawsze będzie miejsce gdzie nie dochodzi albo jest 'mniej światła' w lampie (zwykła żarówka/HID świecą 'dookoła', bo jest po prostu wkoło szklana bańka a LEDy mają tę płaską 'półkę' na diody) i nie wiadomo na ile to zmniejszy strumień światła.
sknerko - Pon Lip 18, 2016 21:10

do LEDów z prawdziwego zdarzenia musi być odpowiednio profilowane lustro przyjrzyjcie się nowym BMW lub innym markom, tam jest efekt jak by led świecił z dołu w lustro i potem wychodzi światło z reflektora. W pracy mamy LEDy CREE dużej mocy i grzeją się niemiłosiernie jak nie będzie chłodzenia porządnego to długo nie pożyją (jakie jest chłodzenie w zamkniętej lampie?) to jest moim zdaniem wyciąganie hajsu bo wg. mnie przy tej mocy światła będzie tyle co nic a grzałka okropna. Są już takie żarówki 70W i one mogły by się nadać pomijając grzanie się, bo przy mocy 70W będzie już dosyć lumenów ale czy wiązka światła będzie ok? hmmm....... może w soczewce by dało rade ale wtedy inaczej powinny być diody ułożone. No i rozwalił mnie wiatraczek 12000 obr, no mega ciekawe jak długo pożyje

[ Dodano: Pon Lip 18, 2016 22:10 ]
https://twojeauto24.pl/pl/zarowki-led-samochodowe_swiatla-mijania-led Tu macie do wyboru do koloru może ktos sprawdzi i będzie OK choć w to nie wierzę, bo przy tak zaawansowanej technologii mi nie udało się dotychczas znaleźć przyzwoitych postojówek a gdzie mijania. Jeżdżę z ledami w postojówkach i przy oświetleniu tablicy rej. ale niestety zużywają się moim zdaniem zbyt często

longer86 - Pon Lip 18, 2016 21:13

Efekt dźwięku odrzutowca... Prawie jak webasto... Choc przy takich obrotach to jakbym sie ze mi te wiatraczki wystartują razem z żarówka robiąc dziury w kloszach
domas - Pon Lip 18, 2016 21:17

Ja w swojej 75 założyłem ledy h7 8500lm i muszę powiedzieć że strumień światła jest mocny ale dosc krótki.Dodałbym zdjecia ale na chwilę obecną jestem w Birmingham a samochód jest w Polsce .
sknerko - Pon Lip 18, 2016 21:27

Zacytuję: "Najmocniejszy zestaw na rynku 2 x 5086lm (76W)" skąd wytrzasnąłeś tyle lumenów u siebie? a i tak strumień za krótki. Powtórzę do LED musi być odpowiednie lustro i niczym tego nie obejdziesz. Żeby mieć 8500LM musiałbyś mieć diody powyżej 100W nie wydaje mi się żebyś takie miał.
prebenny - Pon Lip 18, 2016 21:50

sknerko to jest po prostu 'sumowanie'. Jedna dioda niby 1500 lm to wrzucą 3, powiedzą 4500 i zadowoleni.
j0zek - Pon Lip 18, 2016 22:06

0L0 napisał/a:
40W na LEDach można nazywać różnie, ale na pewno nie świeci to jak świeczka ;)

To zakładaj i zdaj relację hahahah

domas - Pon Lip 18, 2016 22:14

sknerko napisał/a:
Zacytuję: "Najmocniejszy zestaw na rynku 2 x 5086lm (76W)" skąd wytrzasnąłeś tyle lumenów u siebie? a i tak strumień za krótki. Powtórzę do LED musi być odpowiednie lustro i niczym tego nie obejdziesz. Żeby mieć 8500LM musiałbyś mieć diody powyżej 100W nie wydaje mi się żebyś takie miał.

Ty mówisz o pojedynczej żarówce led 5086lm a ja mówię o swoim zestawie 8500lm, czyli jedna zarówka ma 4250lm.... teoretycznie.

karolj - Pon Lip 18, 2016 22:36

Nie wiem czemu w ogóle rozważacie jakiekolwiek LED-y. Przecież to jest nielegalne. I nie chodzi mi o to, że zabiorą dowód rejestracyjny, czy nie przejdzie przeglądu.

Będzie któryś miał stłuczkę/wypadek, nawet z nieswojej winy, a przez takie LED-y w lampach ubezpieczyciel może powiedzieć, że jechałeś na niehomologowanych lampach i nie dostaniesz z ubezpieczenia sprawcy ani grosza. Co więcej, trzeba będzie z własnej kieszeni pokryć szkody sprawcy.

I to wszystko tylko dla jakiegoś wątpliwego efektu "białego światła". Bo jak piszecie, to nie świeci zbyt dobrze.

Jeszcze jak ktoś nie ma soczewek w lampie i wsadzi sobie zamiast żarówek takie coś, to już nawet nie mam komentarza...

sknerko - Wto Lip 19, 2016 07:20

karolj jakie soczewki? chłopie, te co tu opisują są tylko do zwykłej lampy bo świeca tylko na boki rurki. W soczewce to nic nie zobaczysz na tych LEDach.
karolj napisał/a:
Nie wiem czemu w ogóle rozważacie jakiekolwiek LED-y.
z tych samych powodów co HIDy czyli wiecej światła i rzadziej wymiana, barwa jest rzeczą przy okazji.

Tak wogóle zadziwia mnie jak oni te lumeny liczą? skoro te ledy dają 5x tyle światła co żarówka albo 2x tyle co xenon to gdzie ten strumień znika? skoro chłop pisze że 4250lm ma i to nie świeci a xenony w przedziale 800lm do 3000lm i rażą że musisz mieć poziomowanie i spryski (przy ledach tego obowiązku nie ma)

MD - Wto Lip 19, 2016 10:23

Porównanie LED vs Halogen

Tak jak mówiono wcześniej, ważne jest formowanie wiązki. Może nie chodzi o małe lusterka dostosowane do pojedynczych diod, bo tego wymaga strumieniowe, dynamiczne odcinanie światła (np. Audi Matrix). Należałoby raczej mieć żarówkę LED, która będzie posiadać punkty świetlne w dokładnie tym samym miejscu, co halogenowy odpowiednik - wtedy strumień odbije się od klosza jak fabryka nakazała i będzie ok.

To, czy LED będzie świecić lepiej... ktoś musiałby zainwestować pinionszki i otrzymać od foruma darmową plakietkę "królik doświadczalny". W sumie świetna sprawa do drogowych, choć nie wiem jak z dziennymi w R75, bo cyfrowe ściemnianie powoduje pulsowanie światła. Chyba, że nie będzie to widoczne dla oka, a jedynie na filmach (co nie raz widać w seryjnie produkowanych lampach - LED pozycyjne "mrugają").

Kwestia homologacji jedynie pozostaje, by się przy kolizji jakiś szprytniejszy rzeczoznawca nie dopatrzył takiego babola.

janio - Wto Lip 19, 2016 12:38

Dziś z rana byłem u gościa w warsztacie gdzie bawią się w te i inne światełka. Na ile udało mi się zaciągnąć języka, na tyle się z Wami tym podzielę. Gość nie poleca żadnych ledów chłodzonych wentylatorem, prędzej czy później wiatrak stanie a drogie ledy diabli wezmą. Osobiście poleca chłodzone pasywnie, tylko samym radiatorem i tylko takie zakłada aby nie mieć reklamacji. Pisze, że świecą super i poleca takie jak w tych linkach, sam je zakłada:

https://www.youtube.com/watch?v=WdgrRqRjxKk

http://www.auto-ledy.pl/p...-H8-H7-HB3.html

Zapytany o homologację uśmiechnął się tylko, po chwili dodał, że homologacja jest na lampę i odbłyśnik a nie na żarówkę. Jutro jadę do pobliskiej stacji diagnostycznej zaciągnąć języka co do homologacji, zobaczymy co tam powiedzą?

longer86 - Wto Lip 19, 2016 12:51

Lampa homologowana jest na źródło światła... Żarówki halogenowe, xenon, Led to różne źródła swiatła

Posłużę sie tu linkiem do innej forum, gdzie jasno wyjaśnione są Oznaczenia
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=74878

sknerko - Wto Lip 19, 2016 13:07

janio dokładnie takie chipy LED mamy w robocie tyle że z innym radiatorem i powiem tylko tyle te lumeny co oni tam podają to pobożne życzenia są jedynie. za xenonem to one nie nadążą i chyba dlatego ciężko znaleźć jakieś bezpośrednie porównanie fotki czy film jak to świeci vs. xenon
longer86 - Wto Lip 19, 2016 13:18

Przejrzalem YT teraz i o ul każdy reklamuje , znalazłem porównanie jak LED byl w drogowych obok hida, ale niestety robione na przeciw auta a tak to zawsze efekt, niestety nikt tych ledow nie pokazuje nocą w lesie jak to wygląda z za kierownicy.
sknerko - Wto Lip 19, 2016 13:29

longer86 napisał/a:
niestety nikt tych ledow nie pokazuje nocą w lesie jak to wygląda z za kierownicy.
Jak myślisz dlaczego? :mrgreen: :twisted:
longer86 - Wto Lip 19, 2016 13:42

bo ledy to się nadaja na oświetlenie .... wnętrza :P
janio - Wto Lip 19, 2016 13:43

Wypada mi się tylko zgodzić z tym linkiem o homologacji, zamieszczonym przez longer86. Wygląda na to, że ludkowie pchają ludzi w maliny aby tylko zarobić. Nie mam zamiaru nic zmieniać u siebie, zainteresował mnie natomiast sam problem. Ale jutro na diagnostyce też zaciągnę języka.
domas - Wto Sie 02, 2016 13:15

Ja będę robił przegląd za kilka dni i mam założone ledy. Ciekawe czy diagnosta podbije przegląd ??
janio - Wto Sie 02, 2016 19:02

I mnie ciekawi czy podbiją przegląd? Ja także byłem w pobliskiej stacji diagnostycznej ale nie na przeglądzie, lecz aby porozmawiać o problemie, powiedziano mi tak:
Do xenonów stacje mają przepisy, które to pojazd musi spełnić, inaczej nie podbiją przeglądu.
Do ledów nie mają jeszcze żadnych przepisów, więc jeżeli wiązka światła na przyrządzie będzie się układać tak jak na normalnych żarówkach, to podbiją przegląd.
Powiem tak, sam już nie wiem kurcze, trochę zbaraniałem. Ja jednak poczekam, niech to ktoś przerobi na sobie, nie będę się wychylał.

prebenny - Wto Sie 02, 2016 19:40

janio nie mogą podbić. Lampa jest homologowana na żarówkę halogenową H7. Każde inne źrodło światła czy to LED czy xenon jest niezgodne z przepisami.
zedziczek - Wto Sie 02, 2016 20:20

janio napisał/a:

http://www.auto-ledy.pl/p...-H8-H7-HB3.html

nie ma jak odpowiednia prowizja ;)

http://www.ebay.co.uk/itm...kg-D1UE4rwDfW7w

po za tym patrząc po opisach to ten zestaw nie jest jakimś cudem ;)

jooker - Pią Sty 20, 2017 19:38

Dzień dobry,
Od pewnego czasu mam Rovera 75 czytam forum bo mam trochę z nim problemów, ale nie zrażam się walkę toczę dzielnie bo samochód jest dla mnie oszałamiający mimo, że nie jest to mega wypaśna wersja :) . Zakupiłe dzisiaj żarówki LED i mam pytanie bo mam możliwość aby SMD był w poziomie lub pionie i pytanie jak ustawić. Nie było poruszane w tym wątku bo czytałem cały. Być może pytanie śmieszne, ale jestem po prostu ciekaw czy to ma znaczenie etc.

dawidd - Pią Sty 20, 2017 20:19

jooker, sprecyzuj swoje pytanie, lumen to parametr wydajności świetlnej, jak moze byc w pionie lub poziomie??
jooker - Pią Sty 20, 2017 20:39

No to pomyłka chodzi mi o SMD mogę je ustawić tak lub tak. I pytanie jak lepiej czy aby SMD było w poziomie czy w pionie.
prebenny - Sob Sty 21, 2017 00:51

jooker masz diody po 2 stronach? Ja bym zasadniczo dał w poziomie ale m. in. dlatego nie kupiłem LEDów tylko HID. Tak jak halogen/HID świeci w promieniu 360 stopni to LED na tej 'tacce' nie pokryje całości i niezależnie jak włożysz w lampę to pewnie gdzieś będzie 'dziura' świetlna.

Mam nadzieję, że masz chociaż soczewki i kupiłeś 'porządne' diody a nie 'DRL' za 25 zł?

jooker - Sob Sty 21, 2017 07:52

Właśnie tak diody są po dwóch stronach. Spróbuję więc w poziomie. Dzisiaj będę je montował w warsztacie bo i tak jeszcze mam problem ze sprzęgłem (coś syczy po wciśnięciu sprzęgła). Diody chyba kupiłem na wypasie bo kosztowały 200 zł :) mają na okładce informacje 360 stopni i mają nawet radiator i wiatrak. Wyglądają tak: http://www.fotosik.pl/zdjecie/363c49cc80543855

Mam jeszcze xenony, ale piszecie tutaj, że one muszą mieć spryskiwacze i inne takie a więc znacznie więcej przeróbek dlatego leżą w szafie. Na razie zadowolę się LED może kiedyś przyjdzie czas na nie.

prebenny - Sob Sty 21, 2017 08:10

jooker konstrukcja tych ledów uniemożliwia świecenie 360 stopni. Mając blaszkę i diodę na górze i na dole zawsze będzie blaszka zasłaniać część odbłyśnika a trzeba jeszcze doliczyć jej grubość (odległość między diodami).

Co do wiatraka... Lepiej miej żarówki na zapas :lol: Zwykły wiatraczek z PC długo raczej nie pociągnie. Dochodzi jeszcze kwestia, że żeby to 'jakoś' działało pewnie musisz zdjąć gumowe zaślepki w lampie co jest równoznaczne z parowaniem lamp i ich totalnym zasyfieniem.

jooker - Sob Sty 21, 2017 08:26

Znaczy to to wiem, że uniemożliwia, opakowanie to raczej chwyt marketingowy. :D Ta guma właśnie mnie najbardziej martwi, ale zobaczę guma jest elastyczna może jakoś uda się zakryć to wszystko, aby mimi wszystko wewnętrzna osłona klosza była :)
rafalmis1 - Sob Sty 21, 2017 08:59

napisz jak świeci
JaCu - Sob Sty 21, 2017 12:44

Myślę, że musisz samemu wypróbować. Dużo zależy od konkretnego modelu żarówki. Jest masa filmików na YT z testami. LEDy mają tendencję do braku skupienia światła i braku odpowiedniej projekcji z reflektora, przez co możesz oślepiać kierowców. Może być tak, że założenie poziomo zniweluje świecenie za wysoko, a może nic nie zmienić.

Sam chciałem coś takiego zamocować u siebie, ale zdecydowałem się na kolor żółty. Żółte smd postojówki oraz zwykłe osram allseason. Efekt zadowalający, zimą/we mgle jedzie się świetnie.

franki01 - Sob Sty 21, 2017 21:06

Tak jak kolega wyżej. Oglądałem wcześniej pare(naśćie) testów, ale nie byłem pewien co do LEDów. Kupiłem i porównałem sobie z halogenami osram. I LEDy świecą beznadziejnie słabo. Jedynie xenony i soczewki z prawdziwego zdarzenia są w stanie dorównać dobrym halogenom.
prebenny - Sob Sty 21, 2017 21:56

Też na LEDy patrzyłęm i mnie nie przekonały (technologicznie - brak kąta świecenia 360st i wiatraczek...). Skończyłem z HIDami 55w (mam soczewki i spryski) i jestem z nich mega zadowolony. Świecą dużo lepiej od zwykłych żarówek.
jooker - Sob Sty 21, 2017 23:56

Świeci bardzo dobrze. Niestety jasno u mnie jest i niezbyt widać ale pojadę jutro w ustronne miejsce i zrobię zdjęcie :)
maciejk1980 - Nie Wrz 08, 2024 20:26

a jaka Panowie polecacie zarowke jako postojowke tak zeby bardzo dobrze swiecila jak dzienna zamiast swiatel mijania bo szkoda H7 mi marnowac, i zeby bylo w miare legalne

takie cos zda egzamin? https://www.youtube.com/watch?v=gokm0sErUUk

0L0 - Nie Wrz 08, 2024 21:45

Jak chcesz legalne światła do jazdy dziennej to zamontuj homologowane światła do jazdy dziennej.
maciejk1980 - Sob Wrz 21, 2024 19:52

kupilem do swojego '99 postojowki X-Storm 360o LED W5W T10 550Lumen (allegro)a krotkie CAR OK H7 12V Blue Galaxy +50% 4800k (w mrowce) i jestem zadowolony jak swinia w blocie, nie wywalaja komunikatu przepalonej zarowki a swieca tak bielutko ze az pieknie, na postojowkach mozna jezdzic jako ze niby na krotkich, ile wytrzymaja nie wiadomo.