|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R216 Si] Piasek w ukl. chlodzenia.
RadZiu7 - Pon Sty 10, 2011 20:54 Temat postu: [R216 Si] Piasek w ukl. chlodzenia. Witam,
kolejnym problemem, z którym się spotkałem w moim Roverku to w temacie wspomniany piasek w ukl. chlodzenia. Gdy zorientowałem się, że w zbiorniczku wyrównawczym zamiast płynu mam "błoto" odrazu wziąłem się za wymiane. Spusciłem stary "płyn" wyciągając dolny wąż chłodnicy. Nastepnie zdjąłem cały zbiorniczek i dokładnie go wypłukałem. Przepłukałem tez caly układ kilka razy (wlewajac przez zbiorniczek wode i spuszczając ją ponownie dolnym wężem). Zalałem nowy płyn pojeździłem chwile i widze, że znów jest piasek w zbiorniczku wyrównawczym. Juz nie w takich ilościach jak wczesniej ale może to tylko kwestia czasu? Jakieś pomysły, co to może być? Dodam, choć nie wiem, czy to ważne, że samochód ma klimatyzacje. Mogą z tego być jakies przykre konsekwencje?
P.S. Nie moge odkrecić śruby od odpowietrznika. Układ odpowietrzy się sam? Jakiś inny sposób?
Dziekuje za pomoc, pozdrawiam.
colin1983 - Pon Sty 10, 2011 21:06
RadZiu7 napisał/a: | Witam,
kolejnym problemem, z którym się spotkałem w moim Roverku to w temacie wspomniany piasek w ukl. chlodzenia. Gdy zorientowałem się, że w zbiorniczku wyrównawczym zamiast płynu mam "błoto" odrazu wziąłem się za wymiane. Spusciłem stary "płyn" wyciągając dolny wąż chłodnicy. Nastepnie zdjąłem cały zbiorniczek i dokładnie go wypłukałem. Przepłukałem tez caly układ kilka razy (wlewajac przez zbiorniczek wode i spuszczając ją ponownie dolnym wężem). Zalałem nowy płyn pojeździłem chwile i widze, że znów jest piasek w zbiorniczku wyrównawczym. | mi to wygląda na osad z kamienia który zapewne zalega w chłodnicy ktoś musiał kiedyś jeździć na wodzie.
RadZiu7 napisał/a: | Nie moge odkrecić śruby od odpowietrznika. Układ odpowietrzy się sam? Jakiś inny sposób? | zarkęć na dole przewód zalej płynem i uruchom silnik nie zakręcając korka w miare jak silnik będzie łapał temp dolewaj płyn aż do właściwego stanu ( ja tak u siebie robiłem). Ewentualnie jedź na stacje obsługi gdzie wymieniają olej zapłacisz około 30 zeta i wymienią Ci płyn podciśnieniowo od razu odpowietrzą układ
RadZiu7 - Wto Sty 11, 2011 17:20
colin1983 napisał/a: | mi to wygląda na osad z kamienia który zapewne zalega w chłodnicy ktoś musiał kiedyś jeździć na wodzie.
|
Da sie cos z tym zrobic? Wyjac chlodnice i ja przeplukac lub w jakis inny sposob?
colin1983 - Wto Sty 11, 2011 17:22
jasne że się da, ten osad przyszedł mi na myśl po naradzie z bratem
RadZiu7 napisał/a: | Da sie cos z tym zrobic? Wyjac chlodnice i ja przeplukac lub w jakis inny sposob? | to są moje sugestie, a co do wyjęcia chłodnicy to jasne że się da poszukaj na forum kiedyś widziałem temat podobny
RadZiu7 - Wto Sty 11, 2011 17:30
Z wyjeciem mysle ze sobie poradze, tylko chodzi mi o to czy ma to sens Albo czy jest jakis inny "patent" zeby sie tego pozbyc.
colin1983 - Wto Sty 11, 2011 17:35
ewentulanie zrobić jak pisałem wcześniej wymiana płynu podciśnieniowo
spider666 - Czw Sty 13, 2011 13:40
może pod ciśnieniem wodę (np. z węża ogrodowego) pchać przez układ tylko wcześniej wystudzić silnik silnik.
kowalainen - Czw Sty 13, 2011 14:52
Jak już, to bardzo małym ciśnieniem, żeby chłodnicy nie uszkodzić.
colin1983 - Czw Sty 13, 2011 15:16
kowalainen napisał/a: | Jak już, to bardzo małym ciśnieniem, żeby chłodnicy nie uszkodzić. | ja jak miałem wymieniany płyn to przewody zrobiły się płaskie jak naleśnik podczas napełniania układu układ elegancko się odpowietrzył do dzisiaj nic się nie dzieje
kowalainen - Czw Sty 13, 2011 20:05
Tak, ale Ty colin1983, pisałeś o podciśnieniu a spider666, pisał o ciśnieniu.
spider666 - Pią Sty 14, 2011 09:15
nie mówię od dużym ciśnieniu, tylko wąż ogrodowy do zbiorniczka a na dole chłodnicy zdjąć rurę gumową - lub na samej chłodnicy tą operację jeśli tylko tam ten piasek jest.
[ Dodano: Pią Sty 14, 2011 09:15 ]
powyżej dotyczy czyszczenia.
a napełnienie płynem i odpowietrzanie dobre swoją drogą trzeba zrobić później.
|
|