Zobacz temat - [r220 sdi]kontrolka oleju

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r220 sdi]kontrolka oleju

Marekkkkkk2 - Sro Sty 12, 2011 16:50
Temat postu: [r220 sdi]kontrolka oleju
witam. mam problem od jakiegos czasu tak delikatnie zapala mi się czerwona kontrolka od olejenia.... przy odpalaniu tak delikatnie sie pali i czasem podczas jazdy sie zapala ale tak delikatnie sie pali... co to moze byc????bo troche sie boje bo juz raz silnik wymieniałem. Moze byc to coś z czujnikiem??? jak go sprawdzic i gdzie on się znajduje???
tronsek - Sro Sty 12, 2011 16:59

Marekkkkkk2 napisał/a:
gdzie on się znajduje???
Nad filtrem oleju.
Zbrza - Sro Sty 12, 2011 18:52

Mam to samo. Tylko u mnie gasnie czasami a czasami sie leciutko świeci. Zabiore sie na weekendzie za czujnik mam nadzieje ze wyczyszczenie rozwiąze problem. Jakby cos było nie tak z pompą oleju to raczej było by słychac po silniku chyba.
Raptile - Sro Sty 12, 2011 23:35

Czujnik do wymiany lub poprzecierane kable. Miałem takie objawy po jeździe w głębszych kałużach
spider666 - Czw Sty 13, 2011 13:24

Zbrza napisał/a:
Jakby cos było nie tak z pompą oleju to raczej było by słychac po silniku chyba.

jak już będzie słychać to trzeba szukać drugiego silnika,
więc lepiej nie ignorować tego problemu.

Marekkkkkk2 - Pią Sty 14, 2011 14:57

problem rozwiązany!!! kabel czujnika trzymał sie tylko na jednym włosku:)
sluchawa21 - Pon Paź 17, 2011 17:36

Marekkkkkk2 napisał/a:
problem rozwiązany!!! kabel czujnika trzymał sie tylko na jednym włosku:)

A gdzie dokładnie, bo ja mam od tyg. podobny problem. Wymieniałem czujnik 3 tyg. temu i do pierwszych deszczów działał bez zarzutu, aż nagle kontrolka zaczęła "świrować": zaświecać się, gasnąć, żarzyć się itp. a w sobotę zgasła całkiem (chyba padł czujnik). Zmierzyłem ciśnienie oleju i było ok. 1,8 bara na gorącym silniku, więc dobre.
Domniemam, że woda może być tu głównym sprawcą, ale nie wykluczam problemu z przewodem. Może przydałoby się to połączenie zaizolować?, bo u mnie kończy się on zwykłą wsuwką niczym nie zaizolowaną.

Raptile - Pon Paź 17, 2011 17:49

sluchawa21, gdzies jest wilgoć mialem to samo po zabawach w kałuży
sluchawa21 - Pon Paź 17, 2011 18:50

i jak to ogarnąłeś?
Raptile - Pon Paź 17, 2011 20:10

sluchawa21, wysuszyłem i nie bawilem sie juz w kałużach ;) Przeczysc wtyczke jakims kontaktem czy co sprawdz czy niema przetarc na izolacji
sluchawa21 - Wto Paź 18, 2011 18:04

Raptile napisał/a:
sluchawa21sprawdz czy niema przetarc na izolacji

A może mi pomożesz i podpowiesz w którym miejscu najlepiej szukać, bo wymieniłem czujnik 2 - 3 tyg temu a już nie działa - podejrzewam jakieś małe zwarcie/przetarcie przewodu.
Szkoda tak "pchać" drugi czujnik i ponownie go rozwalić (jak w przypadku tego co wymieniłem - już nie działa wcale - kontrolka nie świeci)

Raptile - Sro Paź 19, 2011 14:40

sluchawa21, no niestety trzeba szukać
multimedia - Pon Paź 31, 2011 20:37

Mam problem,kontrolka oleju nie gaśnie w ogóle!!!.Napewno to nie czujnik,filter oleju też nie.
Co sie dzieje Pompa oleju ?? ?