|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Stuki w tylnym zawieszeniu, jakie elementy wymienić?
balcer - Wto Lut 22, 2011 13:21 Temat postu: [R416] Stuki w tylnym zawieszeniu, jakie elementy wymienić? Siemka.
Mam pewne pytanie. Otóż na poprzecznych nierównościach w sumie od dłuższego czasu występują denerwujące, dosyć głośne, nieprzyjemne stuki w tylnym zawieszeniu. Początkowo myślałem, że tłuką mi się wszystkie pierdoły, które wożę we wnęce na koło zapasowe. Jednak po wyjęciu wszystkiego stuki nadal występują. Pomyślałem, że to amortyzatory. Znowu ślepa uliczka, na przglądzie każdy amor pokazał 70% +/-3% sprawności, żadnych innych niepokojących objawów. Diagnosta mówi, żeby się nie przejmować. Czy te stuki może mimo wszystko powodować ewentualny luz na amortyzatorze, a może wyrobiły się zwyczajnie tuleje, poduszki, podpory? Ciągnąc dalej, jakie są elementy zawieszenia, które ulegają zużyciu, myślę tu o elementach metalowo-gumowych, łącznikach. Czy oprócz cukierów i podpór stabilizatora jest tam coś jeszcze?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
greg-si - Wto Lut 22, 2011 13:28
balcer napisał/a: | poduszki |
U mnie z tyłu stukała sprężyna tzn. poduszka pomiędzy sprężyną a miseczką była wyrobiona i się przesuwała co powodowało głośne stukanie metalu o metal.
balcer - Wto Lut 22, 2011 13:33
Odnośnie sprężyn to raz na jakiś czas, szczególnie na zakręcie występuje dźwięk jakby odbijającej sprężyny, jednak tym się nie przejmuję, bo za niedługo planuję wrzucić progresywne H&R'y, jak u Ciebie, może wtedy będzie wsio ok, póki co trzeba pozbyć się niemiłych odgłosów...
Kleszcz - Wto Lut 22, 2011 20:39 Temat postu: tylne zawieszenie W tylnym wahaczu masz przegub sercowym po pewnym czasie ulega zniszczeniu. Miałem z nim problemy w hondzie concerto. Sprawdź może to samo. Pozdrawiam Zbyszek.
Kaj - Wto Mar 01, 2011 19:29
Przegub sercowy ? Co autor miał na myśli ?
tom125 - Wto Mar 01, 2011 19:37
greg-si napisał/a: | balcer napisał/a: | poduszki |
U mnie z tyłu stukała sprężyna tzn. poduszka pomiędzy sprężyną a miseczką była wyrobiona i się przesuwała co powodowało głośne stukanie metalu o metal. |
Rozumiem że chodzi ci o poduszkę amortyzatora.
greg-si - Wto Mar 01, 2011 20:13
tom125 napisał/a: | Rozumiem że chodzi ci o poduszkę amortyzatora. |
Nie.
Jest to u Tomiego w sklepiku. Szkoda że nie było jak ja się z tym bawiłem. Nazywa się to fachowo izolator górny sprężyny tylnej.
http://www.tomateam.pl/sk...ieszenie&c=1404
Adrian - Sob Kwi 09, 2011 09:46
balcer,
Działałeś już przy aucie w sprawie tych stuków? Wymieniłeś już jakieś elementy?
balcer - Sob Kwi 09, 2011 12:49
Nie, przede wszyskim dlatego, że póki co delikatnie się owe stuki uciszyły
|
|