Zobacz temat - [R25 1.4 16V 2000r.] Hamulec ręczny

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 1.4 16V 2000r.] Hamulec ręczny

carlito11 - Wto Mar 15, 2011 14:17
Temat postu: [R25 1.4 16V 2000r.] Hamulec ręczny
Witam,
mam zapytanie podczas szybszego ruszania zapała mi się i mruga kontrolka hamulca ręcznego. Czym może to być spowodowane. Dzięki za pomoc. Pozdr.

leszczu - Wto Mar 15, 2011 14:22

Pewnie masz za mało płynu hamulcowego. :wink: Dolej jak najszybciej. :wink:
carlito11 - Wto Mar 15, 2011 14:39

to raczej nie to z uwagi na to że płyn mam a ręczy jest troche luźny ale nie wiem czy to ma jakis związek
krucha91 - Czw Mar 17, 2011 09:28

Mam to samo w SD-ku. Ale tylko przy takim naprawdę wbiciu pedału w podloge...
Chester - Czw Mar 17, 2011 15:00

carlito11, jeśli dźwignia ręcznego jest "luźna"to możliwe ze ona jest sprawca świecenia kontrolki sprawdź czy przy przytrzymując dociśnięta dźwignie w trakcie ruszanie spowoduje tez zaświecenie kontrolki, jeśli tak to masz winnego :)
krucha91 - Wto Mar 22, 2011 18:56

Sa możliwe jeszcze jakies inne przyczyny takiego stanu rzeczy? Kontrolka się zaświeca a hamulec ręczny nie jest lużny. Możliwe by hamulce zapiekły się w bebnach? Moje spalanie wynosi 7,5 wydaje mi sie ze jak na diesla trochę duzo. Obawiam się ze hamulce cały czas dają opór a przy gwałtownym przyspieszaniu az taki by zapalic kontrolkę. Co o tym sądzicie? Dotykałem felge - nie grzeje się.
leszczu - Wto Mar 22, 2011 19:00

Może to być również wina czujnika odpowiedzialnego za wskazania poziomu w zbiorniczku płynu hamulcowego. :wink:
Wiesz co, może odłącz przewód który idzie do ręcznego i wtedy sprawdź czy będzie mrugać kontrolka. :wink:

krucha91 - Czw Mar 24, 2011 08:48

A gdzie jest ten przewód? ostatnio zdejmowałem panel srodkowy i jakis kabel tam był ale nie dam gwarancji ze to jest to.
colin1983 - Czw Mar 24, 2011 09:51

krucha91 napisał/a:
A gdzie jest ten przewód? ostatnio zdejmowałem panel srodkowy i jakis kabel tam był ale nie dam gwarancji ze to jest to.
tak to ten jak wyjmiesz popielniczkę na końcu tunelu środkowego zobaczysz linke
krucha91 - Czw Mar 24, 2011 13:01

To chodzi o przewód czy o linki ktore prowadzą do hamulców?:)
leszczu - Czw Mar 24, 2011 16:21

Chodzi o przewód elektryczny krucha91 :wink:
chrust - Pią Mar 25, 2011 16:16

miałem podobny problem w moim roverku, ta kontrolka zapalała mi się nawet jak jechałem polna droga pod górkę, odpiąłem czujnik i się nie zapalała, więc pomyslałem że to czujnik ma winę, na mój głupi rozum tam było dość płynu w zbiorniczku, bo było powyżej minimum, ale dolałem sobie i jest ok nie zapala się :) i pytanko: czy jak dolałem innego płynu to coś sie stanie czy nie ? bo nie wiedziałem jaki tam był płyn a na pewno dolałem innego...
rovek - Sob Mar 26, 2011 13:33

Słyszałem o zatarciach pompy hamulcowej ale to kiedy wlano do całego układu inny płyn. Na dolewkę raczej nic nie powinno się stać, jeżeli wlałeś go tylko troszke, przynajmniej teoretycznie.
krucha91 - Sob Mar 26, 2011 17:51

Witam. Chciałbym sie podzielić doświadczeniami. Problem zniknął. Rozebrałem tylne bębny. Było w nich mnóstwo brudu. Okazało się ze (Nie wiem jak sie to profesjonalnie nazywa) tłoczki zapiekły się i nie rozpychały klocków. Wystarczyło wyczyścić. Wszystko gra:)
Tomi - Sob Mar 26, 2011 17:58

krucha91 napisał/a:
Sa możliwe jeszcze jakies inne przyczyny takiego stanu rzeczy? Kontrolka się zaświeca a hamulec ręczny nie jest lużny. Możliwe by hamulce zapiekły się w bebnach? Moje spalanie wynosi 7,5 wydaje mi sie ze jak na diesla trochę duzo. Obawiam się ze hamulce cały czas dają opór a przy gwałtownym przyspieszaniu az taki by zapalic kontrolkę. Co o tym sądzicie? Dotykałem felge - nie grzeje się.

Ta kontrolka nie jest tak mądra. Albo dźwignia ręcznego, albo poziom płynu lub jego czujnik.

[ Dodano: Sob Mar 26, 2011 17:58 ]
chrust napisał/a:
miałem podobny problem w moim roverku, ta kontrolka zapalała mi się nawet jak jechałem polna droga pod górkę, odpiąłem czujnik i się nie zapalała, więc pomyslałem że to czujnik ma winę, na mój głupi rozum tam było dość płynu w zbiorniczku, bo było powyżej minimum, ale dolałem sobie i jest ok nie zapala się :) i pytanko: czy jak dolałem innego płynu to coś sie stanie czy nie ? bo nie wiedziałem jaki tam był płyn a na pewno dolałem innego...

DOT4. Płyny są mieszalne

PTE - Wto Mar 29, 2011 09:31

krucha91 napisał/a:
Rozebrałem tylne bębny. Było w nich mnóstwo brudu. Okazało się ze (Nie wiem jak sie to profesjonalnie nazywa) tłoczki zapiekły się i nie rozpychały klocków.

Jeśli masz bębny, to współpracują one ze szczękami. Jeśli tarcze, to z klockami :wink:

krucha91 - Wto Mar 29, 2011 18:38

Czyli nie rozpychały szczęk:)