|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r400]Czy srodek od mg zs pasuje do r 400
kamilmalikpl - Pią Mar 25, 2011 01:08 Temat postu: [r400]Czy srodek od mg zs pasuje do r 400 Czesc, posiadam roverka 414 z 1997r. czy srodek od Mg zs pasuje do mojego rovera. Ogolnie deska wyglada podobnie tylko troszecze odmlodzona chcialbym przelozyc caly srodek do mojego obicie drzwi, deske, fotele, dokladnie chodzi mi o Mg Zs mkII te najnowsze
Chce tez zmienic zderzaki i swiatla od Mg.
Czy jest to mozliwe
borek88 - Pią Mar 25, 2011 06:22
słyszalem ze fotoele nie podejda do 4000
a deska sam jestem ciekaw
pochwal sie lepiej gdzie wyrwales deske europe z MK2??
jaka cena za taka deske chodzi??
tam moze byc troszke wiazka inna bo rozmieszczenie przyciskow sie rozni
i kanały nawiewowe moga byc tez troszke inne
[ Dodano: Pią Mar 25, 2011 06:22 ]
a i skasuj drugi temat w » Porady techniczne » Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS »
bo napewno ktos to zneguje bo to zasmiecanie forum
Tomi - Pią Mar 25, 2011 07:22
Czego jestem pewien:
- fotele przednie mają inne mocowania,
- Zderzak, lampy, etc. musisz wymienić razem z pasem przednim (w 45/ZS są dwa zamki pokrywy silnika), linkę otwierania maski i pewnie jeszcze kilka rzeczy blacharskich.
Tapicerki na drzwi nie przymierzałem, ale wyglądają identycznie, więc wnoszę, że da się przełożyć bez kombinacji... podobnie lusterka.
W kwestii deski, trzeba mieć świadomość, że instalacja elektryczna jest trochę inna. Włączniki na desce nie są pozycyjne (wciśnięty/wyciśnięty) jak w R400 czy ZS przed liftem, tylko impulsowe (włączony czy wyłączony jest w tej samej pozycji). Co powoduje, że chyba wszystkie funkcje działają na przekaźnikach lub w aucie jest instalacja multipleksowa (mowa o wersji po lifcie).
Krzysi3k - Pią Mar 25, 2011 07:28
To zależy czy masz hatchback'a czy sedana i czy dawca organów to ten sam typ nadwozia
Chociaż po modach fotele i tak powinny podejść z tego co się orientuje
Brt - Pią Mar 25, 2011 09:59
Fotele mają różne mocowania jak Tomi napisał, ktoś na forum (chyba tommyyogi) już chciał przekładać właśnie fotele i zakończyło się niepowodzeniem.
Tomi - Pią Mar 25, 2011 10:04
borek88 napisał/a: |
|
Jak pisałem elektryka jest inna. Kanały wyntylacyjne również, gdyż 45/ZS po lifcie nie ma środkowego nawiewu. Nie wrzucałbym deski z wersji po lifcie. Jedyna jej zaleta, to odświeżony wygląd. Gorsze materiały i gorsza funkcjonalność. Brak nawiewu centralnego (tego na górze deski) powoduje, że trudniej odparować przednią szybę.
kamilmalikpl - Pią Mar 25, 2011 15:31
ok to zapomnimy o zmianie wnetrza, a czy z mg zs mk1 beda pasowaly zderzaki i swiatla do mojego Mam 5d
Tomi - Pią Mar 25, 2011 15:42
kamilmalikpl napisał/a: | ok to zapomnimy o zmianie wnetrza, a czy z mg zs mk1 beda pasowaly zderzaki i swiatla do mojego Mam 5d |
Jeśli chcesz coś zmienić we wnętrzu auta. kup fotele od Civica aerodeck'a 1.8 VTi
W kwestii przodu, wystarczy czytać ze zrozumieniem. Napisałem wcześniej, że maska w 45/ZS ma 2 zamki, a nie jeden (jak 400), ponadto jest inny pas przedni, etc. Trzeba by sprawdzić, czy miejsca do których montuje się pas przedni są takie same.
Pamiętam, że na zlocie w Miedzianej Górze (tak, tak, za niemca był zlot na torze Kielce) była jedna 4-setka z przodem od MG ZS... więc da się zrobić. Pytanie tylko o koszty...
Ja teraz modyfikuję R200Vi w kombinację BRM'a/ZR160 i muszę stwierdzić, że nie jest to łatwa, ani tania operacja
kamilmalikpl - Pią Mar 25, 2011 15:54
Ja w Polsce nie mieszkam juz 8 lat i przyjezdzam we wakacje albo wczesniej i zmieniam silnik na b18c4 od integry type r, w krk jest firma co to robi.
Czytalem rozne wypowiedzi ze sie nie da itp. Ale mechanik z krk mowi ze do 5d nie ma problemu a i znalazle na uk forum kolesia co ma wlansie b16a2 w 5d 414
A co do zderzakow to mysle ze mi ktos to zrobi, tylko trzeba bedzie zaplacic pewnie wiecej, no ale polubialem ten samochodzic i chce z niego zrobic wyscigowke a co do funduszy to mam troche odlozone wiec mysle ze nie bedzie problemu.
Pozdrawiam i dzieki za pomoc:)
Jak zmienie silnik to dam linka na youtube
borek88 - Pią Mar 25, 2011 21:13
Tomi napisał/a: | borek88 napisał/a: |
|
Jak pisałem elektryka jest inna. Kanały wyntylacyjne również, gdyż 45/ZS po lifcie nie ma środkowego nawiewu. Nie wrzucałbym deski z wersji po lifcie. Jedyna jej zaleta, to odświeżony wygląd. Gorsze materiały i gorsza funkcjonalność. Brak nawiewu centralnego (tego na górze deski) powoduje, że trudniej odparować przednią szybę. |
ja to napisalem wczesniej tyle ze kolega zalozyl dwa tematy;p
a jak kolega znajdzie dawce to zderzaki i pas przelozy sobie
tylko nie wiem jak z ta deska bo mi tez sie podoba ale do tego dawca europ musi byc
[ Dodano: Pią Mar 25, 2011 21:13 ]
ogólnie ani rano ani popołudniu nie miałem czasu się wypowiedzieć i tak na szybko jechałem posty
co do tego pulpitu to wszystko jest mozliwe
jak do haniek włożyli to i do 400 czy 45 i zs przed liftem się da
dla mnie wszystko do zrobienia może nawet samemu ale mus dawca (ostatecznie elektryk by musiał rozkminić te przyciski o których mówi tomi
ja za największy problem tu to dostać tanio takiego dawce o ile z anglii coś by ktoś wymarał to już takiej deski nawet gołej (bo resztę mamy np z anglika) będzie BARDZO ciężko
tapicera boczna nie ma problemu
fotele rzeźba - pewnie wielu neguje bo to bezpieczeństwo itp ale jak ktoś się postara żeby te sanki po przerabiać mając stare i nowe krzesełeczka to będzie i ładnie i profi
co do zmiany wizualnej to jak najbardziej może być wszystko z dawcy z anglika (swiatła oddać do jakiejś firmy zajmującej się przeróbką ich)
tył pasuje p&p tylko trzeba jakoś rozkminic otwieranie bo sam do końca nie wiem jak to jest w ph2 ale chyba nie ma linki tylko za pośrednictwem impulsu (z kluczyka guzikiem z środka nie wiem jak)
przód w twoim przypadku to zmiana pasa zamka maski pewnie linka będzie inna i jazda z resztą
Tomi napisał/a: | kamilmalikpl napisał/a:
ok to zapomnimy o zmianie wnetrza, a czy z mg zs mk1 beda pasowaly zderzaki i swiatla do mojego Mam 5d
Jeśli chcesz coś zmienić we wnętrzu auta. kup fotele od Civica aerodeck'a 1.8 VTi |
mi osobiście kolorystyka tych foteli się bardzo nie podoba
najlepsze ma ZS ph1
kamilmalikpl napisał/a: | i zmieniam silnik na b18c4 od integry type r, |
na tym się kompletnie nie znam domyślam się ze będzie trochę rzeźby bo silnik i skrzynia jest odwrotnie niż w roverku a i elektryka musi być zmieniona półosie itp możne od civic'a vti podejdą bo z integry na pewno będą nie takie
kamilmalikpl napisał/a: | w Polsce nie mieszkam juz 8 lat |
na wyspach mieszkasz??
Tomi - Pią Mar 25, 2011 22:26
borek88 napisał/a: |
tył pasuje p&p tylko trzeba jakoś rozkminic otwieranie bo sam do końca nie wiem jak to jest w ph2 ale chyba nie ma linki tylko za pośrednictwem impulsu (z kluczyka guzikiem z środka nie wiem jak) |
W kwestii tyłu, to bez zmian. Jest identyczna opcja otwierania linką od środka. Zmieniła się jedynie opcja kluczyk z tyłu na pilot.
borek88 - Pią Mar 25, 2011 22:29
ale jakis silownik przkaznik czujnik odbierajacy sygnal z pilota musi byc w 400 i zs 45 ph1 nie bylo tych bajerow wiec bez zabawy mozna zostawic otwieranie z kabiny
nie wiem jak to wyglada dokladnie wiec ciezko mi powiedziec co tam mozna zgrzebac
Tomi - Pią Mar 25, 2011 23:08
Oryginalne rozwiązanie ma tą zaletę, że jeśli jeden sposób otwarcia zawiedzie pozostaje drugi. W przypadku gdy pozbywasz się otwierania kluczykiem/pilotem, w sytuacji gdy zawiedzie linka, masz "odrobinę utrudniony dostęp do bagażnika... ale oczywiście można ominąć tą modyfikację i znacznie ułatwi to całą operację... tym bardziej, że od 2003 roku jest zupełnie inny system alarmowy.
borek88 - Sob Mar 26, 2011 21:04
Tomi, to moze jestes w stanie co nieco powiedziec co by trzeba bylo z takiego dawcy przerzucić żeby pilotem orginalnyn po lifcie otwierac klape??
makler_19 - Wto Paź 01, 2013 17:12
skoro mowa o fotelach z r45 wie ktos moze czy tylna kanapa od r75 sedan pasuje do r45 sedan? jestem tu nowy takze przepraszam za komplikacje
|
|