|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [45 1.6 benzyna] Problem z ABS
zybii25 - Sob Mar 26, 2011 18:02 Temat postu: [45 1.6 benzyna] Problem z ABS Witam wszystkich i proszę o pomoc ewentualnie o jakieś pomysły dotyczące mojego problemu z ABS-em. Od pewnego czasu mam dziwne objawy i problemy związane z ABS-em, otóż przy hamowaniu szczególnie nie gwałtownym mój ABS zaczyna wydawać dziwne dźwięki, hmmm nawet nie wiem jak je nazwać w każdym bądź razie dosyć mocno je słychać, w każdym bądź razie zdarza się że podczas jazdy i hamowania po jakimś czasie potrafi włączyć się kontrolka ABS i wtedy podczas hamowania auto zachowuje się tak jakby tego abs-u totalnie nie miało (np. hamuje z piskiem opon i to nie przy dużych prędkościach np. 50-60 km/h. Ale jeśli wyłączę i włączę silnik kontrolka pali się jeszcze przez jakieś 100 metrów jazdy i znów się wyłącza i w magiczny sposób odzyskuje abs-y które dalej piszczą przy delikatnym hamowaniu> Pytanie co to może być czujniki czy pompa?? Aha dodam jeszcze że podczas podłączania do komputera wtedy kiedy kontrolka się nie paliła system nie wykazywał żadnych błędów.
Tomi - Sob Mar 26, 2011 19:06 Temat postu: Re: [45 1.6 benzyna] Problem z ABS
zybii25 napisał/a: | Witam wszystkich |
Witaj,
zybii25 napisał/a: | proszę o pomoc ewentualnie o jakieś pomysły dotyczące mojego problemu z ABS-em. Od pewnego czasu mam dziwne objawy i problemy związane z ABS-em, otóż przy hamowaniu szczególnie nie gwałtownym mój ABS zaczyna wydawać dziwne dźwięki, hmmm nawet nie wiem jak je nazwać w każdym bądź razie dosyć mocno je słychać, |
Jakie to dźwięki?
zybii25 napisał/a: | w każdym bądź razie zdarza się że podczas jazdy i hamowania po jakimś czasie potrafi włączyć się kontrolka ABS i wtedy podczas hamowania auto zachowuje się tak jakby tego abs-u totalnie nie miało (np. hamuje z piskiem opon i to nie przy dużych prędkościach np. 50-60 km/h. |
Jeśli pali się kontrolka ABS jest wyłączony, więc zachowuje się tak, jakby go nie było.
zybii25 napisał/a: | Ale jeśli wyłączę i włączę silnik kontrolka pali się jeszcze przez jakieś 100 metrów jazdy i znów się wyłącza i w magiczny sposób odzyskuje abs-y |
Nie w magiczny sposób, tylko normalny. Jeśli wyłączysz i włączysz ponownie zapłon resetujesz system. Jeśli błąd, który powoduje wyłączenie ABSu nie jest stałym (ciągłym) błędem (n.p. uszkodzony czujnik ABS), to zresetowanie nie załatwiło by sprawy.
zybii25 napisał/a: | które dalej piszczą przy delikatnym hamowaniu> |
To raczej nie ma związku.
zybii25 napisał/a: | Pytanie co to może być czujniki czy pompa?? Aha dodam jeszcze że podczas podłączania do komputera wtedy kiedy kontrolka się nie paliła system nie wykazywał żadnych błędów. |
Trzeba sprawdzić czy zapisały się jakieś błędy w komputerze.
zybii25 - Sob Mar 26, 2011 19:22
Jaki dźwięk ciężko napisać ale jest to coś w stylu jakby pracy pompy takie lekkie ale dość głośne przynajmniej w środku buczenie. Występuje tak jak napisałem wcześniej raczej nie podczas gwałtownego hamowania ale bardziej przy dojeżdżaniu do świateł i lekkim wciskaniu pedału. Podczas jazdy z większą prędkością nie ma problemu z ABS zachowuje się normalnie ale przy końcówce hamowania pojawia się właśnie ten dziwny dźwięk no i nieraz powoduje włączenie kontrolki, tak jakby były hmm jakieś przerwania przy łączeniu z kontrolkami ABS-u
leszczu - Sob Mar 26, 2011 19:36
Na początek sprawdź pierścienie na przegubach.
driftdreamer - Sob Mar 26, 2011 22:03
miałem to samo co Ty i problem sam zginął. Też myślałem że to pierścienie abs ale są ok a problem z zaświecaniem absu występuje u mnie tylko zimą.
merh - Pią Kwi 01, 2011 21:23
to ja sie dopiszę. pomierz sobie rezystancje na tylnych czujnikach. kostki są,wiec rozpinasz i mierzysz. powinny być okolicach 1,5 Ohma (czy tam kilo,nie pamietam juz/nie moja branza) jesli masz zero,to sprobuj poruszać przewodem w miejscu,gdzie pracuje wahacz. najczesciej tam sie przeginaja. u mni i w paru innych samochodach własnie tam wykryłem wade. wyciałem 3cm przewodu,zlutowałem i po sprawie.ABS dziąła do dziś. tylko na zime odłaczam.
|
|