|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover25, 2,0 tdi] Wymiana oleju
maciejkras - Sro Mar 30, 2011 09:35 Temat postu: [Rover25, 2,0 tdi] Wymiana oleju Witam
Czy da się samemu wymienić olej i filtr oleju bez kanału? Czy raczej cięzko bedzie sie wgramolic pod auto i cokolwiek tam zrobic?
PTE - Sro Mar 30, 2011 09:40
Nie ma problemu. Trzeba będzie tylko mocno się schylić bądź położyć na ziemi aby odkręcić korek spustowy i filtr.
Krzysi3k - Sro Mar 30, 2011 17:36
Bez kanału bym się nie zabierał
Remigiusz - Sro Mar 30, 2011 18:08
Krzysi3k, Czemu bez kanału idzie to raz dwa Trzeba tylko auto trochę na podnośniku samochodowym podnieść i podstawić miskę pod auto Ja tak w 220 każdy olej bez kanału i warsztatu wymieniałem
adamsky - Sro Mar 30, 2011 18:50
Remi55, dlatego Ci tak mało koszty roczne wychodzą ?:P olej sam, rozrząd sam... wsio sam
PTE - Sro Mar 30, 2011 19:10
Ja od 15 lat wymieniam olej silnikowy bez kanału czy najazdu, choć mam do takowego dostęp. W ostatnich latach pomagam sobie stawiając auto przodem przy zjeździe do garażu - mam wtedy więcej miejsca.
Remigiusz - Sro Mar 30, 2011 19:53
PTE, Ten patent ostatnio tez odkryłem Nawet te kilka cm więcej dają już dobry dostęp
adamsky8811, W 45 oleju sam nie wymieniam bo mam osłonę pod spodem, ale za wymianę nigdy nic nie place jak kupie olej u sąsiada Żeby swoje auto lepiej poznać lepiej robić samemu do takiego stopnia jak się ma narzędzia
andrew0503 - Sro Mar 30, 2011 20:53
Remi55 napisał/a: | PTE, Ten patent ostatnio tez odkryłem Nawet te kilka cm więcej dają już dobry dostęp
adamsky8811, W 45 oleju sam nie wymieniam bo mam osłonę pod spodem, ale za wymianę nigdy nic nie place jak kupie olej u sąsiada Żeby swoje auto lepiej poznać lepiej robić samemu do takiego stopnia jak się ma narzędzia |
Też mam osłonę pod spodem, z parkingu pod blokiem zabrałem walające się 4 płyty chodnikowe, zabrałem na działkę, stawiam autko, mam większy prześwit, podstawiam przeciętego peta, zlewam do pojemnika co by nie szkodzić mateczce Ziemi, i tak już paręnaście lat oszczędzam na mechanikach, filtr też da się wykręcić albo ręcznie ewentualnie wbijając wkrętak, żeby mieć większy udźwig
Remigiusz - Sro Mar 30, 2011 21:17
andrew0503, hehe.. Mozna tez i tak zrobić sobie takie coś z desek
Ale z płyt chodnikowych jeszcze nie pomyślałem nigdy Na razie nie wiele grzebię przy 45 a sąsiad ma 4 podnośniki wiec jak coś trzeba robię tam wygodnie
A filtr oleju wystarczy dokręcać zawsze ręką z wyczuciem aż złapie i potem go można bez klucza łatwo odkrecic
andrew0503 - Sro Mar 30, 2011 21:29
Pewnie, że można i z desek, ale jakoś nie miałem czasu wtedy zbijać , zimno było, a to było pierwsze autko i olej należało zmienić. A filtr był dokręcony konkretnie, ręką nie szło ruszyć, wtedy zastosowałem wkrętak . Teraz nie muszę, bo odkręcam po sobie.
Pawell - Sob Kwi 02, 2011 15:44
A jaki olej polecacie do tego silnika przy przebiegu 114 000?
adamsky - Sob Kwi 02, 2011 16:21
Pawell napisał/a: | A jaki olej polecacie do tego silnika przy przebiegu 114 000? |
Valvoline MaxLife
gralu - Sob Kwi 02, 2011 23:58
adamsky8811 napisał/a: | Pawell napisał/a: | A jaki olej polecacie do tego silnika przy przebiegu 114 000? |
Valvoline MaxLife |
CASTROL Magnatec diesel 10W40
maniaq - Pon Kwi 04, 2011 11:55
Pytanie natury technicznej, bo sama wymiana nie jest problemem IMHO, ale ...
CO robicie ze zuzytym olejem ?
zouza - Pon Kwi 04, 2011 11:56
maniaq, też się nad tym zastanawiałam, ale bałam się, że burzę rozpętam
adamsky - Pon Kwi 04, 2011 11:57
maniaq napisał/a: | CO robicie ze zuzytym olejem ? |
i tu się nasuwa pytanie na które też sobie jeszcze nie potrafię odpowiedzieć:P
maniaq - Pon Kwi 04, 2011 12:17
z tego co pamietam, na stacjach powinno moc sie zdac zuzyty olej, ale ... taki kraj , ze przepisy przepisami, a zycie zyciem O_o
Nie chodzi o burze, bo swiety nie jestem, ale chcialbym wiedziec jakie sa opcje. Nie mam zludzen, ze wszystkie serwisy, szpitale itp tak utylizuja wszytsko jak powinny, przyklad co sie dzialo w japoni pokazuje ze nie tylko my mamy takie dylematy .
Znajomy zbieral w duza beczke bo serwisowal auta firmy w ktorej pracowal i pozniej przyjezdzala firma i odbierala, tylko warunek ze musi byc to w duzej ilosci, a nie 4 L banka
uzbieralbym w najblizszej rodzinie 4-5 aut, tylko nie bede tego oleju przeciez trzymal w ogrodku ani w garazu, bo miejsca i tak malo
Jugol - Pon Kwi 04, 2011 12:26
maniaq napisał/a: | CO robicie ze zuzytym olejem ? |
My zbieramy z 4 aut do bańki 30l, i ja zawożę do znajomego oponiarza, który ma piec olejowy w swym warsztacie.
Brt - Pon Kwi 04, 2011 12:29
podobnie, lub czasem trochę trafia do piły do smarowania łańcucha
maniaq - Pon Kwi 04, 2011 12:35
nei mam takich znajomych, dom ogrzewany gazowo, pily nei posiadam ... duza beczka i zbieranie latami odpada...
jakies alternatywy ?
bo IMHO chyba szybciej podjechac i zaplacic te 20 pln za wymiane i miec z "banki" jak to niektorzy trafnie w tym przypadku mawiaja
Jugol - Pon Kwi 04, 2011 12:37
Wywalić ogrzewanie gazowe, założyc olejowe i robić wymianę co 500km - żarcik
maniaq napisał/a: | chyba szybciej podjechac i zaplacic te 20 pln za wymiane i miec z "banki" jak to niektorzy trafnie w tym przypadku mawiaja |
W Twoim przypadku, to będzie chyba jedyne rozsądne wyjście
|
|