|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r400] Słabe ogrzewanie, zepsuty termostat?
piotras9078 - Pią Kwi 08, 2011 17:48 Temat postu: [r400] Słabe ogrzewanie, zepsuty termostat? Witam. Zwracam się do was w związku z moim słabym ogrzewaniem w roverku a mianowicie musze przejechać ok 20km żeby się nagrzał w miare ale to jeszcze nie jest i tak to.teraz pytanie do was czy może to być termostat lub coś z układem chłodzenia bo zauważyłem ubytek płynu chłodniczego czy to może mieć jakiś związek? i chciałbym się zapytać o płukanie nagrzewnicy czy to coś daje i na czym polega?
szymek93 - Pią Kwi 08, 2011 22:50
Nagrzewa sie 20 km jadac na trasie, ale w miescie znacznie szybciej? Jesli tak to zapewne termostat.
piotras9078 - Sob Kwi 09, 2011 09:02
Nie czuc dużej różnicy w nagrzewaniu jak jade w mieście czy w trasie ustawiam pokrętło na max a i tak po długim czasie i praktycznie cały czas nie grzeje jak powinen leci ciepłe powietrze a nie gorące dodam też, że temperatura silnika jest w porządku
Koju - Sob Kwi 09, 2011 09:05
Sprawdź termostat,prawdopodobnie masz cały czas otwarty.
Pozdrawiam
piotras9078 - Sob Kwi 09, 2011 18:17
Jak sprawdzić czy działa i gdzie się znajduje bo dzisiaj szukałem i nie znalazłem?
szoso - Sob Kwi 09, 2011 18:25
jeśli termostat jest cały czas otwarty to podczas jazdy temperatura nie dojdzie do połowy skali jak powinna
Koju - Sob Kwi 09, 2011 20:06
piotras9078 napisał/a: | musze przejechać ok 20km żeby się nagrzał w miare |
Właśnie o tym pisałem wyżej,jeśli jest cały czas otwarty nie dogrzejesz silnika i dlatego też wydłużył się czas/km jak to określiłeś "nagrzał w miare"
Cytat: | Jak sprawdzić czy działa i gdzie się znajduje bo dzisiaj szukałem i nie znalazłem? |
Termostat znajduję się miedzy chłodnicą a silnikiem (szukaj na przewodach wodnych)
Możesz zakupić tutaj - http://www.tomateam.pl/
Sprawdzić możesz pod kranem z zimną wodą w Twoim przypadku prawdopodobnie przepuszcza zimną wodę a nie powinien.
|
|