Zobacz temat - [R75] Podłączenie zwrotnicy

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - [R75] Podłączenie zwrotnicy

domel101 - Nie Kwi 24, 2011 10:06
Temat postu: [R75] Podłączenie zwrotnicy
Witam, chciałem zmienić głośniki w przednich drzwiach na zestaw co miałem w r 200(bass-tweeter-zwrotnica) i nie wiem gdzie wpiąć zwrotnice. chodzi o to, że oryginalnie idą dwie pary kabli bass i tweeter i czy musze znaleźć oryg. wiązke przed podziałką bass i wysoki czy mogę zwrotnice wpiąć w kable od basu a tweetera zaizolować?
Dzięki i Pozdrawiam

practicator - Pon Kwi 25, 2011 12:57

zależy jak jest skonstruowana orginalna zwrotka - czy pod tweeter jest odcięcie kondensatorem (przy dwudrożnym zestawie metoda bardzo popularna) - jeśli tak to możesz spokojnie zwrotki w kable od basa wrzucić a przewody od tweetera zaizolować (choć ja zostawiłbym oryginalną instalację)
domel101 - Pon Kwi 25, 2011 19:25

dzięki practicator, jak będę miał czas i pogoda pozwoli to się pobawie ze zwronicami i podłącze glośniki pod oryg. instalacje
Harry - Pon Kwi 25, 2011 21:24

oryginalna instalacja z tego co kojarzę jest bez zwrotnic i tweetery mają kondensatory
practicator - Sro Kwi 27, 2011 00:36

domel101 napisał/a:
dzięki practicator, jak będę miał czas i pogoda pozwoli to się pobawie ze zwronicami i podłącze glośniki pod oryg. instalacje

sprawdz tylko gdzieś jaka jest różnica między orginalnym tweeterem a tym co montujesz - może być potrzeba zmiany kondensatora pod nowy głośnik. (ktoś kto lepiej zna teorię potrafi wyliczyć jakiej pojemności potrzebujesz)

haszczyc - Czw Sty 17, 2013 18:32

koledzy to jak to w końcu jest z tą wbudowana zwrotnicą jest ona czy nie? bo mam ten sam problem co autor tematu
domel101 napisał/a:
czy musze znaleźć oryg. wiązke przed podziałką bass i wysoki czy mogę zwrotnice wpiąć w kable od basu a tweetera zaizolować?