Zobacz temat - [MG ZS] Podświetlenie zegarów

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS] Podświetlenie zegarów

zefir - Czw Kwi 28, 2011 15:43
Temat postu: [MG ZS] Podświetlenie zegarów
Witam,

Po zakupie, przy odbiorze auta (wieczorem godzina ok. 22, wcześniej auto oglądaliśmy w dzień, także nie było widać czy to działa czy nie) okazało się, że nie działa podświetlenie zegarów. Na szybkiego rano sprawdziłem bezpieczniki i większość tych, które mogłyby być odpowiedzialne za taki stan rzeczy są OK. Sprzedawca się zarzeka, że jak jechał tym autem zza granicy to wszystko działało jak należy...

Moje pytanie brzmi:

1. Co może być przyczyną tego, że to podświetlenie nie działa i co jeszcze ewentualnie powinienem sprawdzić.
2. Czy w tym modelu można jakoś wyłączyć podświetlenie zegarów, lub czy można jakoś regulować natężenie.

Z góry dzięki za pomoc :)

leszczu - Czw Kwi 28, 2011 15:46

Cytat:
2. Czy w tym modelu można jakoś wyłączyć podświetlenie zegarów, lub czy można jakoś regulować natężenie.

Raczej nie. :wink:
zefir napisał/a:
1. Co może być przyczyną tego, że to podświetlenie nie działa i co jeszcze ewentualnie powinienem sprawdzić.

Ale cały licznik nie jest podświetlony ?? Czy tylko punktami ?? Może żarówki do wymiany. :grin:

zefir - Czw Kwi 28, 2011 16:28

właśnie w tym rzecz, że cały licznik

gdyby był punktami to przyczyna byłaby oczywista :P

leszczu - Czw Kwi 28, 2011 16:48

Dla mnie to wygląda na bezpiecznik, ale mówisz, że sprawdzałeś. :/
A podświetla ci się kokpit ??

slax - Czw Kwi 28, 2011 16:56

zefir, nie bój żaby obadamy sprawę na spocie :grin:
zefir - Czw Kwi 28, 2011 18:47

teraz jeszcze raz lece do garażu bezpieczniki sprawdzać jeszcze raz dokładnie :)

kokpit, zdaje mi się, że tak, tzn. na pewno podświetlenie sterowania klimatyzacja działa.
Może znaczącą informacją będzie, że jest to Duńczyk, i że światła włączają się mu po zapłonie, ale nawet po manualnym włączeniu świateł podświetlenie dalej nie działa..

Lece, dam znać jak wrócę :P

@slax: no jak sam nie dam rady to z przyjemnością rad wysłucham :D

slax - Czw Kwi 28, 2011 19:47

zefir, ja w moim R400 mam zegary z R45/Mg ZS po lifcie,więc wiem jak to wygląda z drugiej strony, ale jak by się jedna żarówka spaliła to reszta powinna swiecić
zefir - Pon Maj 02, 2011 11:05

wiec sprawa wygląda następująco:

-wszystkie bezpieczniki ok - i te pod kierownicą i te pod maską
-podświetlenie konsoli działa - podświetlenie przycisków i sterowania klimą
-po wyjęciu bezpiecznika nr 13 10A spod kierownicy, podświetlenie przycisków gaśnie
-tak jak wspomniałem wcześniej, w aucie światła mijania włączają się po przekręceniu kluczyka na 2 pozycję. Po sprawdzeniu, doszedłem do wniosku, że nie jest to fabryczna instalacja. Są wpięte chyba 2 kable w czarną, dużą kostkę pod kierownicą - niebieski i pomarańczowy - na tym 2gim jest bezpiecznik 15A i po jego wyjęciu światła gasną.
Tak sobie myślę, że może ktoś, kto robił tą instalację, po prostu ją skopał i gdzieś jest może jakieś zwarcie, przez które podświetlenie zegarów nie działa. Myślę, że jutro odwiedzę elektryka, a w ostateczności mailowo uderzę do serwisu w Danii, w którym MG było serwisowane.

Póki co tyle. Jutro może jeszcze w Rave'a zerknę, może tam znajdę schemat instalacji elektr.

[ Dodano: Pon Maj 02, 2011 12:05 ]
Dziś, skoro mam wolne :D , zebrałem się i wyjąłem zegary. Okazało się, że wszystkie 3 żarówki podświetlenia były przepalone!! :/ Wymiana na nowe i już mogę się cieszyć ładnym podświetleniem :) jejeje :D