Zobacz temat - [R75] Nie grzeje siedzenie kierowcy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Nie grzeje siedzenie kierowcy

mecho - Pon Maj 09, 2011 17:53
Temat postu: [R75] Nie grzeje siedzenie kierowcy
Witam.

Przestało mi grzać siedzenie kierowcy. Dzisiaj przy okazji wizyty u mechanika, dowiedziałem się, że: "Nie opłaca robić ogrzewania, ponieważ mata grzewcza to co najmniej 300€, do tego trzeba pruć fotel...".

Czy ktoś z Was orientuje się, czy można zainstalować takie maty:
http://allegro.pl/maty-gr...1585464536.html

Jeśli tak, to czy możliwe jest to bez rozpruwania jakoś okropnie siedzenia? Mam wymienioną całą tapicerkę w aucie na nowiuteńką jasną skórę i jasną alkantarę w siedziskach... żal mi jest to teraz rozwalać.

Pozdrawiam

longer86 - Pon Maj 09, 2011 22:21

rozpruwać fotela nie trzeba... nie słuchaj gościa. przesuń fotel maks do przodu i od spodu siedziska w tylnej części jest plastik jak go ściągniesz to dostaniesz się do mat. jeśli masz miernik to posprawdzaj przejscie na matach i na przewodach... jak musiałem to poprawić bo też nie grzało. temat o fotelach tutaj : http://forum.roverki.eu/v...p=407932#407932
piterazim - Wto Maj 10, 2011 07:58

Nawet jeśli byś wymieniał maty w siedzeniach to nie musisz pruć foteli. U siebie przekładałem gąbki i poszycia z angielskich siedzeń, bo poprzedni właściciel - śmierdziel francuz - poprzepalał fotele papierosami. Obicia trzymają się na zatrzaskach montowanych od spodu siedzenia więc nie ma problemu
mecho - Wto Maj 10, 2011 08:32

Świetnie! Zatem spróbuję to zrobić jak tylko odbiorę auto od mechanika, bo olej mi się leje silnikowy na ziemię : )

Dzięki!

longer86 - Wto Maj 10, 2011 10:39

gdyby co pytaj bo podłączałem ostatnio grzanie tyłka u siebie i musiałem co nieco poprawić bo nie działało... warto zwrócić uwagę na kable na odcinku od maty w siedzisku do kostki pod fotelem, moje były tam przetarte
mecho - Wto Maj 10, 2011 11:15

Dzięki! W przyszłym tygodniu za to się zabiorę.
Pytanko jeszcze mam: czy grzeje tylko tyłek czy plecy też powinny? U mnie grzalo tylko siedzisko, co w zimie mnie irytowało, bo akurat lubię jak mam ciepło w plecy, a nie w... co jest niekomfortowe : D

longer86 - Wto Maj 10, 2011 11:26

maty jesli są fabryczne są na siedzisku i oparciu... i połączone są tak, że grzeją jednocześnie. Jak nie grzeje jedna to i druga nie powinna grzać wynika z szeregowego podłączenia
mecho - Wto Maj 10, 2011 11:37

Te fotele są jakieś nie z tego modelu, ponieważ są przyciski do pamięci, ale ona nie działa, także jeszcze sprawdzę czy czasem to nie jest składak jakiś i jeśli to możliwe, może być tak, że druga mata nie jest podłączona albo coś...
longer86 - Wto Maj 10, 2011 14:26

a może jak pamięć nie działa to fotele były przekładane z innego 75. i jest źle podłączone coś... maty fabrycznie są połączone szeregowo tak że prąd płynie przez 1 i 2 nie ma szans aby grzała tylko jedna. np na siedzisku. chyba że faktycznie ktoś cos przerabiał.
mecho - Wto Maj 10, 2011 14:27

no wygladają na przekładane, tak samo jak kierownica, która mam przyciski do tempomatu, którego nie mam : >

Ok, sprawdze i dam znać. Jeszcze raz dzięki : )