Zobacz temat - [R400] rozpada się przy prędkości 180 km/h

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] rozpada się przy prędkości 180 km/h

ascaris - Sro Maj 11, 2011 10:16
Temat postu: [R400] rozpada się przy prędkości 180 km/h
Kilka dni temu na autostradzie musiałem trochę przycisnąć no i stało się. Pęd powietrza (chyba) spowodował wyrwanie uszczelki przedniej szyby na całej długości od strony pasażera. Nie powiem bo trochę się stracha najadłem gdy uderzyła o szybę i odleciała. Nawet nie było sensu później tego szukać bo zatrzymać się mogłem dopiero po 2km.

Czeka mnie wycieczka po okolicznych szrotach. I tu pytanie czy taka uszczelka będzie pasowała też z innych samochodów np od civica jak nie znajdę roverowskiej? I czym zabezpieczyć/uszczelnić na wypadek deszczu zanim to naprawię? Klejem jakimś?

sobrus - Sro Maj 11, 2011 10:43

"Na oko" powinna pasować od Civica 5D.
Moim zdaniem nic nie klej bo tylko sobie pogroszysz. Nie wiem czy w ogóle trzeba to uszczelniać, bo wydaje mi się że te zewnętrzne uszczelki to tak bardziej dla dekoracji niż rzeczywistego uszczelnienia.

szoso - Sro Maj 11, 2011 10:45

to jest tylko maskownica więc ci nie napada do środka, szyba jest wklejana przecież, nic tam nie ruszaj tylko szukaj drugiej listwy
ascaris - Sro Maj 11, 2011 11:20

W sumie jest to taki długi sztywny kawałek plastiku posiadający z boku kawałek gumy. Obyś szoso miał racje bo akurat na deszcz się u mnie zbiera :)
SyntaX - Sro Maj 11, 2011 17:19

Kolego drogi podjedz do dowolnego Hipermarketu budowlanego, albo do motoryzacyjnego i kup taśmę na bandażu.
Idealnie izoluje.
Sprawdzone na trasie jak mi kamien rozwalił szybę i wracałem tak do Polski 700 km.

http://allegro.pl/izolacj...1592107994.html
Takie coś kup i przyklej.
Potem benzyną schodzi bez śladu.

imejdz - Sro Maj 11, 2011 17:45

znajomemu w civicu aerodeck identycznie się stało, jeździ tak już jakiś czas i nie narzeka że mu się do środka leje ;)
Remigiusz - Sro Maj 11, 2011 19:47

Mojemu poprzedniemu właścicielowi to samo się chyb stało bo górna uszczelka jest o 3cm za krotka :razz:
thef - Czw Maj 12, 2011 06:23

To nie jest uszczelka, tylko listwa ozdobna, maskownica. Nic nie trzeba zabezpieczać, ani uszczelniać.
slavkos - Czw Maj 12, 2011 23:44

Hah a mi po 3dniach taka podprowadzili jak kupilem mojego R. ;) Szrot albo mozesz odebrac moja wlasnosc (daje Ci w prezencie) tylko musisz ja sam zlokalizowac ;)
ascaris - Pią Maj 13, 2011 13:34

Uff odetchnąłem z ulgą. Rzeczywiście nawet podczas wczorajszego oberwania chmury nic do środka nie naciekło:) Szukałem już tej części ale niestety w mojej okolicy jakoś krucho ze szrotami a znaleźć tam roverka to już cud. Wie może ktoś gdzie w okolicy jeleniogórsko-wałbrzysko-legnicko-wrocławskiej stoi jakiś rozbitek :D
thef - Pią Maj 13, 2011 13:51

ascaris napisał/a:
Wie może ktoś gdzie w okolicy jeleniogórsko-wałbrzysko-legnicko-wrocławskiej stoi jakiś rozbitek :D
Czy nie łatwiej poszukać np. na Allegro? Nawet jeśli nie ma wystawionych, to znaleźć kogoś kto sprzedaje części i zapytać.