|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wysokie spalanie
2f2f - Czw Maj 12, 2011 17:37 Temat postu: [R75] Wysokie spalanie Czytałem na forum wątki dotyczące wysokiego spalania, jednakże nie znalazłem rozwiązania mojego oproblemu (z tego co wyczytałem silnik 1.8T nie ma VIS?). Praktycznie niezależnie od stylu jazdy w mieście autko pali mi 15l/100km za równo na gazie jak i na benzynie, na trasie 12l/100km. Na brytyjskich forach znalazłem, że posiadacze tego samego silnika uzyskuję w mieście 11.5l/km przy spokojnej jeździe i nawet poniżej 10l/100 km na trasie. Czy macie jakiś pomysł co może być przyczyną? Może jakiś forumowicz również posiada ten slinik i mógłby napisać ile mu pali.
Boncky - Czw Maj 12, 2011 19:23
spalanie masz sporo za wysokie, w trasie na a4 itd schodzę do 6 z groszem ( mierzone tankowaniem) w mieście średnio 9l. ile masz obrotów na luzie ?
2f2f - Pią Maj 13, 2011 16:44
Na luzie mam około 600 obr/min. Spora różnica w spalaniu w porównaniu do Twego autka.
Boncky - Pią Maj 13, 2011 21:02
2f2f napisał/a: | Na luzie mam około 600 obr/min. Spora różnica w spalaniu w porównaniu do Twego autka. |
czy nie widzisz nie odczuwasz różnicy w pracy silnika, ? obroty, przyspieszenie, moc ?
mimo66 - Sob Maj 14, 2011 05:41
Mój z silnikiem 2,5 pali sporo mniej niż Twój.
Może być dużo przyczyn.
Najprostsza:kiedy wymieniałeś filtr powietrza?
2f2f - Sob Maj 14, 2011 09:18
Boncky napisał/a: | czy nie widzisz nie odczuwasz różnicy w pracy silnika, ? obroty, przyspieszenie, moc ? |
Wydaje mi się, że silnik pracuje normalnie, z tym że od początku ma jakby "bardzo delitkatny pomruk diesla - takie klekotanie". Jak depnę to idzie w miarę żwawo, chyba mocy jakoś nie stracił.
mimo66 napisał/a: | Najprostsza:kiedy wymieniałeś filtr powietrza? | Niecały rok temu. Wszystkie filtry, olej etc. wymieniam regularnie. Autko mam już 3 lata i takie spalanie mam od początku. Myślałem, że to normalne.
Boncky - Pon Maj 16, 2011 13:01
2f2f napisał/a: | Boncky napisał/a: | czy nie widzisz nie odczuwasz różnicy w pracy silnika, ? obroty, przyspieszenie, moc ? |
Wydaje mi się, że silnik pracuje normalnie, z tym że od początku ma jakby "bardzo delitkatny pomruk diesla - takie klekotanie". Jak depnę to idzie w miarę żwawo, chyba mocy jakoś nie stracił.
mimo66 napisał/a: | Najprostsza:kiedy wymieniałeś filtr powietrza? | Niecały rok temu. Wszystkie filtry, olej etc. wymieniam regularnie. Autko mam już 3 lata i takie spalanie mam od początku. Myślałem, że to normalne. |
zaczoł bym on kontroli całego układu dolotu powietrza, czy gdzieś lewego nie łapiesz, następie pod kompa podłączyć
|
|