|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 iDT]Problem ze znalezieniem wentylatorów
yushi - Pią Maj 13, 2011 16:57 Temat postu: [R45 iDT]Problem ze znalezieniem wentylatorów Niedawno miałem stłuczkę swoim roverkiem i rozbiłem w nim parę rzeczy z przodu. Aktualnie potrzebuję 2 chłodnice, wentylator, zderzak, maskę (bez grilla), wzmocnienie za zderzakiem.
Wg Was w jakich kosztach powinienem się zmieścić?
Jeszcze jedno- warto kupować używane chłodnice? Znalazłem na allegro jedną która była ponoć sprawdzana azotem pod ciśnieniem 30 bar.
Dodam jeszcze, że mam ogromny problem ze znalezieniem wentylatorów. Tak naprawdę to znalazłem tylko jedną aukcję na której były w komplecie z chłodnicą klimy... a nówki kosztują od 600 zł w górę...
Jeśli ktoś posiada jakieś części pasujące do mojego roverka, to proszę o pw.
azor77 - Pią Maj 13, 2011 17:42
yushi napisał/a: | Jeszcze jedno- warto kupować używane chłodnice? Znalazłem na allegro jedną która była ponoć sprawdzana azotem pod ciśnieniem 30 bar. |
Miałem kiedyś podobny problem jak twój i kupiłem nowe chłodnice.
Czasami pozorna oszczędność wychodzi drożej.
Nowe chłodnice są w przedziale cenowym 200/250 zł
W sprawie używanych części to szukaj, pytaj po szrotach i po ofertach z Allegro ja swego czasu szukałem do swojej R 25 po lifcie, przedniego zderzaka i ciężko było dostać, ale znalazłem w
klik
Kto szuka to znajdzie.
Pozdrawiam
yushi - Pią Maj 13, 2011 21:22
Tak, ale ja pytam z tego względu, że mam możliwość kupienia całego kompletu ponoć dobrze sprawdzonego- chłodnicę wody i chłodnicę klimy z wentylatorami za 600 zł, a 2 chłodnice nowe są za 440 zł.
Wiesz, tak jak mi mechanik powiedział- to że nowe wcale nie musi oznaczać, że lepsze od tych używanych. Te używane to oryginały wysokiej jakości, a te nowe nie wiadomo...
Bodziek85 - Pią Maj 13, 2011 21:32
nowe to nowe a stare nie wiadomo ile jeszcze pociągnie.
miesiąc temu miałem problem z alternatorem - dwie obudowy nowe oryginały magneti wyszły mnie 230 zł a mam teraz alternator jak nowy który wytrzyma kolejne dziesięciolecie , ze starego został regulator napięcia i wirnik
Remigiusz - Pią Maj 13, 2011 21:33
yushi, To warto kupić
A twoje stare wentylatory w cale nie działają już Jak sam silnik jest sprawny wystarczy wymienić tylko śmigła
Mi kiedyś padł wentylator od klimy to zastąpiłem go innym od innego auta.
yushi - Pią Maj 13, 2011 21:35
Połamana jest obudowa i bodaj w jednym miejscu łopatka wentylatora
Remigiusz - Pią Maj 13, 2011 21:41
Ja mam jeszcze łopatki gdzieś od 25 dla wentylatora klimy
Mialem nawet kiedyś linka to takiej firmy co maja części do wentylatorów, ale gdzieś mi to zanikło
Gorzej ta obudowę dostać
yushi - Pią Maj 13, 2011 21:50
No ja właśnie przez to będę pewnie zmuszony do tego, żeby zakupić ten używany zestaw. Może uda mi się wynegocjować jakąś lepszą cenę, że tak w pakiecie kupuję. Zwykle handlarze chętnie się w ten sposób dogadują.
Remigiusz - Pią Maj 13, 2011 22:02
yushi, Ale myślę ze jak w dobrym stanie to cenna 600zl jest całkiem w porządku
yushi - Nie Maj 15, 2011 13:47
No tak, ale z drugiej strony za 2 nowe chłodnice płacę 440 zł + 30 zł wysyłka...
Remigiusz - Nie Maj 15, 2011 13:58
yushi, Gdzie ty dwie nowe za 220/sztk. znalazłeś
Normanie od płynu chłodniczego kosztuje ponad 400zl jedna chłodnica
Za tak cenne to ja sobie tez kupie nowa, podaj namiary jak możesz
[ Dodano: Nie Maj 15, 2011 14:58 ]
Faktycznie ale staniały Na allegro jest ich trochę
To bierz z allegro nówki
yushi - Nie Maj 15, 2011 13:59
Bardzo proszę
Chłodnica wody Rover 45
Chłodnica klimatyzacji Rover 45
Tak z ciekawości- nie masz na co pieniążków wydawać?
Dla mnie to bolesny wydatek, a tutaj proszę, kolega pewnie pieniędzmi w piecu pali
Remigiusz - Nie Maj 15, 2011 14:03
yushi, Nie ze mam za dużo kasy, tylko poprzedni właściciel urwał ta mala plastikowa rurkę i cieknie delikatnie, a widać ze już była klejona w tym miejscu
yushi - Nie Maj 15, 2011 15:24
Nie no tak tylko żartowałem. Taki niesmaczny żarcik
To teraz ja znalazłem dla Ciebie chłodnice, to Ty mi teraz znajdź wentylatory
[ Dodano: Nie Maj 15, 2011 16:24 ]
Jeśli ktoś inny znajdzie wentylatorki to proszę się nie krępować tylko śmiało pisać
Jugol - Nie Maj 15, 2011 20:55
proszę: http://allegro.pl/rover-4...1597924976.html
yushi - Pon Maj 16, 2011 20:13
O proszę bardzo Jugol być może rozwiązał sprawę
Powiedz jeszcze, że dajesz na nie gwarancje, to już w ogóle masz u mnie browarka
Jugol - Pon Maj 16, 2011 20:16
yushi, ja tego nie sprzedaję- ja to tylko wyszukałem
yushi - Pon Maj 16, 2011 20:19
Tak przypuszczałem, ale nie zaszkodziło spróbować
[ Dodano: Pon Maj 16, 2011 21:19 ]
Zaraz zaraz, to by oznaczało, że do mojego modelu pasują też te od wersji 1.4
Jugol - Pon Maj 16, 2011 20:38
yushi- wyglądają identycznie jak moje w iDT- nie różnią się niczym te na foto od moich
yushi - Pon Maj 16, 2011 20:43
Jugol, mamy przecież ten sam model
Stąd też moje pytanie- czy jest możliwość dopasowania z jakiegoś innego modelu Roverka?
Jugol - Pon Maj 16, 2011 20:54
yushi- nie mam pojęcia bladego, mówię to co widzę, ktoś wystawił na allegro wiatraki- Ty szukasz, więc Ci je podsyłam. A na foto widzę MOJE wiatraki, a w opisie dane jest 1.4, więc możliwe, że sa identyczne- ale tego nie wiem. Zadzwoń do gościa i zapytaj, czy sprzedaje te wiatraki co sa na foto, jak tak, to spox je bierz i po sprawie. Nie szukaj problemów, tam gdzie ich nie ma
Remigiusz - Pon Maj 16, 2011 20:56
Pasują do naszych diesli od 1,8 i 1,6
yushi - Pon Maj 16, 2011 21:07
Jugol, nie unoś się tak
Twoja pomoc była naprawdę nieoceniona. Dzięki Tobie znalazłem kilka innych aukcji i wychodzi na to, że w dobrej cenie będę mieć 2 nowe chłodnice z używanymi wentylatorami. Zdaje się, że jeden wiatrak jest u mnie do odratowania, a są też aukcje z jednym wiatrakiem w obudowie.
Teraz następny krok- czyli dobranie maski i zderzaka
Jugol - Pon Maj 16, 2011 21:11
Ja się nie unoszę, tylko wyjaśniam i cieszę się, że mogłem pomóc
adamsky - Pon Maj 16, 2011 21:12
yushi napisał/a: | Teraz następny krok- czyli dobranie maski i zderzaka |
z tym nie powinieneś mieć problemu.
nawet ja znalazłem dla siebie i zderzak i błotnik w takim samym kolorze i o dziwo w odcieniu jaki mam na aucie
yushi - Pon Maj 16, 2011 21:17
No mam nadzieję, że i u mnie pójdzie gładko.
Wydaje mi się, że mam dokładnie w takim odcieniu:
link
adamsky - Pon Maj 16, 2011 21:20
yushi, mam nadzieje że na tej masce nie będzie rys
yushi - Pon Maj 16, 2011 21:30
adamsky, jak zobaczyłem to zdjęcie, to o tym samym pomyślałem
Sam nie znalazłem jeszcze aukcji na którą mógłbym się zdecydować
[ Dodano: Pon Maj 16, 2011 22:30 ]
A zderzak od wersji sedan będzie pasować bez problemu do mojej wersji- hatchback?
adamsky - Pon Maj 16, 2011 21:31
yushi napisał/a: | A zderzak od wersji sedan będzie pasować bez problemu do mojej wersji- hatchback? |
przedni tak, gorzej już z tylnym
|
|