|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Osłona pod silnik
Mundekk - Sob Maj 14, 2011 21:10 Temat postu: [R25] Osłona pod silnik Witam. Chciałbym kupić do swojego traktorka podłoge pod silnik ale jest z nią pewien problem - dostępność. Na allegro nie zlalazlem żadnej Pasuje do Rovera 25 podłoga pod silnik z jakiegos inneog modelu albo z samochodu innej marki?
Remigiusz - Sob Maj 14, 2011 21:55
Jak to nie ma jak jest na allegro i jaka tam podłoga to się osłona nazywa
http://allegro.pl/rover-2...1605424576.html
http://allegro.pl/oslona-...1603699670.html
Krzysi3k - Sob Maj 14, 2011 22:03
Ona u mnie rok wytrzymała tylko
I trzeba otwory wiercić, bo te które są nie pasują...
Mundekk - Sob Maj 14, 2011 22:07
ok sorry jednak sa na allegro, źle wpisywałem w wyszukiwarke to bedzie pasowac od rovera 25 i 200. Krzysi3k a Ty masz taka jak na allegro za 80 i nie pasuje dobrze ta?
Krzysi3k - Sob Maj 14, 2011 22:20
Kształtem idealnie, ale otwory wiercić trzeba drugie
bacha401 - Pią Cze 10, 2011 15:59
Witam, na allegro znalazłam osłonę pod silnik diesla do Rovera 200, 25.
Czy będzie pasować do silnika benzynowego, czy zbędny wydatek?
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
Barbara
tomo63 - Pią Cze 10, 2011 16:06
Do benzynki nie pasuje bo otwory montarzowe są inne. Benzyniaki seryjnie osłony nie miały.
bacha401 - Pią Cze 10, 2011 18:09
Ale ja mam otwory do montażu osłony i przy przeglądzie pan się pytał dlaczego osłona ściągnięta? Chyba jakaś opcja dla benzynki istnieje.
Dzięki za odpowiedź
tomo63 - Pią Cze 10, 2011 18:13
bacha401 napisał/a: | Ale ja mam otwory do montażu osłony i przy przeglądzie pan się pytał dlaczego osłona ściągnięta? Chyba jakaś opcja dla benzynki istnieje.
Dzięki za odpowiedź |
Pytać mógł, otwory też są, ale fabrycznie benzyniaki nie miały. Jeśli masz standardowe zawieszenie to jest sens założyć, może go trochę wyciszy, jeśli będzie to osłona dobrej klasy z jakimś materiałem tłumiącym.
kamax_19 - Pią Cze 10, 2011 23:18
Ja latam bez tej podłogi a fachowo osłony, od kąd kupiłem auto, a mam kochanego klekotka i jedynie po dużym deszczu jak wjadę w mega kałużę to pasek od alternatora piszczy ale tylko przez parę sekund. Chciałem kiedyś kupić ale widząc tą tandetę na alledrogo odpuściłem. Mam zamiar sobie sam z jakiejś cienkiej blachy dorobić tylko zawsze nie ma czasu.
tomo63 - Sob Cze 11, 2011 06:27
kamax_19, z blachy to się nie sprawdzi. Drgania karoserii będą powodować pękanie i będzie huczeć jeśli nie będzie dodatkowego wytłumienia z mat. Lepiej żeby taka osłona pękła podczas jakiegoś uderzenia niż się zgięła, bo może wtedy przeciąć jakieś kable bądź pasek klinowy. Moim zdaniem blacha odpada.
Najlepiej kupić osłonę z PVC i ją zmodyfikować poprzez dodanie wzmocnienień przy otworach montarzowych i zamontowanie jakiegoś wygłuszenia np.: z wygłuszenia klapy silnika (trzeba dokupić oczywoście), no i wywiercenie większej ilości otworów odprowadzających wodę - tak na wszelki wypadek żeby osłona pod jej ewentualnym ciężarem sama się nie oderwała.
kamax_19 - Sob Cze 11, 2011 12:19
tomo63, Powiem ci że i pewnie masz racje ale ja chciałem taka blaszkę nie pod cały silniki tylko z tej strony gdzie jest alternator bo tylko tam według mnie by się to przydało a swoją drogą nakleić na nią jakieś maty lub wymalować jakąś specjalną farbą.
tomo63 - Sob Cze 11, 2011 12:22
kamax_19 napisał/a: | ja chciałem taka blaszkę nie pod cały silniki tylko z tej strony gdzie jest alternator |
Nie widziałem jak wygląda od spodu SDI ale osobiście w swoim 1.4 rozważałem możliwość dorobienia czegoś takiego i dałem spokój w obawie przed przetarciem lub przecięciem przez tą blaszaną osłonę paska albo opony podczas jazdy (podczas skrętu kół tam są minimalne odległości i do tego jeszcze skok zawieszenia) stąd też podtrzymuję, że PVC jest znacznie bezpieczniejsze.
|
|