Zobacz temat - [R620] Tarcie przy skręcie w prawo.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Tarcie przy skręcie w prawo.

vck1000 - Wto Maj 24, 2011 10:04
Temat postu: [R620] Tarcie przy skręcie w prawo.
Witam, Mój problem przedstawia się następująco. Od jakiegoś czasu przy niższych prędkościach w trakcie skrętu w prawo występuje takie dziwne tarcie jakby jakaś guma.
Im szybciej jadę tym jest głośniej. To nie są klocki ani żadna blacha bo to nie metaliczny dźwięk tylko właśnie taki jakby koło ocierało o jakiś plastik czy coś. Oglądałem auto pod spodem nie ma żadnego śladu żeby coś ocierało na przegubach na oponach... Nie wiem co to jest i boję się tak jeździć.

Chciałem nasmarować elementy gumowe zawieszenia ale wiem że to raczej nie najlepszy pomysł dlatego
proszę o jakieś wskazówki co sprawdzić bo już nie mam pomysłu.

TrAViShOn - Wto Maj 24, 2011 12:07

Jak dla mnie przeguby... Kolega miał takie objawy w starej Vectrze, aż ruszając pod górkę na skręcie zerwał, no i laweta...
karolj - Wto Maj 24, 2011 14:13

A nie siada Ci przypadkiem troche za mocno lewa strona samochodu? Ja mam podobne tarcie (takie bardziej głuche terkotanie), chyba z lewego koła. Mam wrazenie, ze w zawieszeniu jest cos nie tak i podczas skretu w prawo sila odsrodkowa przyciska lewa strone samochodu i ten sie za mocno obniza. Może przez to przeguby pracuja poza przewidzianym zakresem kątów i tak hałasują?
Mechanik (zdolny facet, chwale go sobie) przejrzal poki co przeguby i mowi, ze nie kwalifikuja sie do wymiany. Niestety jeszcze nie zaglądał nigdzie więcej.

vck1000 - Sro Maj 25, 2011 10:41

Nie auto nie przechyla się mocno nie widać żadnych śladów tarcia pod podwoziem ;/
karolj - Sro Maj 25, 2011 11:19

Bo to nie chodzi wg mnie o tarcie kołem o coś, tylko zbyt duże zgięcie w przegubie (jeżeli to w ogóle jest możliwe). No ale też nie twierdzę, że to masz ;) Po prostu to jedna z możliwośći. Przy okazji u mnie samochód na postoju jest z lewej strony o 1-2cm niżej, pewnie gdzieś pękła sprężyna w niewidocznym miejscu...
vck1000 - Pon Maj 30, 2011 12:11

problem rozwiązany to taka blaszka przy hamulcu już ocierała o tarczę w takim miejscu że nie tarła a przeskakiwała i dlatego był to taki dziwny dźwięk. Wymiana klocków i problem rozwiązany.