|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416 Si '97] nie reagują na pilota drzwi kierowcy
luqar - Pią Cze 10, 2011 15:47 Temat postu: [R416 Si '97] nie reagują na pilota drzwi kierowcy Witam,
Nagle pojawił się problem z drzwiami od strony kierowcy, a ściślej z ich zamykaniem i otwieraniem z pilota (3TXA).
Wysiadam i z pilota zamykam drzwi - zamykają się wszystkie oprócz tych od kierowcy. Muszę z kluczyka dodatkowo zamykać te od kierowcy i mrugają kierunki od włączenia immo. Przy otwieraniu z pilota jest to samo - nie otwierają się tylko drzwi kierowcy. Jak chce zamknąć kluczykiem, to zamykają się tylko te od kierowcy, reszta nie reaguje. Z pilota otwierają się również tylko 3, bez tych od kierowcy. Z kluczyka zamykają się wszystkie i migają kierunki.
Gdzie mam szukać awarii? Rozebrać boczki i sprawdzić połączenia?
bolcik - Pią Cze 10, 2011 17:57
wiazka moze poszla? tak na szybkiego mi to przychodzi do glowy
Adrian - Pią Cze 10, 2011 18:27
luqar napisał/a: | Rozebrać boczki i sprawdzić połączenia? |
Zacznij od tego. A dokładnie od drzwi kierowcy. Być może wysiadł siłownik zamka centralnego...
luqar - Pią Cze 10, 2011 18:52
Wiązka raczej nie, bo reszta chodzi np. elektryka szyby działa.
Jak sprawdzić tan siłownik zamka centralnego? Trzeba wyjąć cały mechanizm?
Na razie radzę sobie w ten sposób, że wciskam skobel w przednich drzwiach od środka poprzez tylne drzwi i dopiero wtedy zamykam resztę z pilota. To zamykanie z klucza nie zawsze działa. czasami włącza się alarm. Po otwarciu z kluczyka, przed przekręceniem kluczyka w stacyjce muszę rozbroić immo z pilota.
haxigi - Sro Cze 13, 2012 22:37
witam, sorry za odkopanie tematu, ale mam ten sam problem. Rozebrałem boczek i wszystko jest połączone. Siłownik tez nie mógł wysiąść, bo kluczem otwierając drzwi kierowcy, otwierają się też inne i tak samo jest z zamykaniem. Z pilota gdy otwieram/zamykam to działa wszystko poza drzwiami kierowcy.
Gdy otwieram drzwi z pilota mrugają kierunkowskazy, zamykając już nie mrugają i muszę z klucza, wtedy zamrugają.
bizon - Czw Cze 14, 2012 09:34
sprawdz czy silownik dostaje napiecie z centralki. bo ze kluczykiem reaguje to normalne, nawet bez akumulatora by reagowal
monia - Czw Cze 14, 2012 09:51
U mnie z kluczyka da radę otworzyć/zamknąć tylko drzwi kierowcy, z pilota otwierają/zamykają się wszystkie oprócz kierowcy
Poza tym dość często po przekręceniu kluczyka mi immo buczy. Więc zanim odpalę auto to w ruch idzie pilot, kluczyk i znów pilot
haxigi - Czw Cze 14, 2012 10:22
monia53000 napisał/a: |
Poza tym dość często po przekręceniu kluczyka mi immo buczy. Więc zanim odpalę auto to w ruch idzie pilot, kluczyk i znów pilot |
U mnie też, ale tylko gdy otwieram drzwi z samego klucza bez pilota
bizon - Czw Cze 14, 2012 10:24
monia53000 napisał/a: | U mnie z kluczyka da radę otworzyć/zamknąć tylko drzwi kierowcy, z pilota otwierają/zamykają się wszystkie oprócz kierowcy |
No to na bank nie ma lacznosci miedzy silownikiem i centralka.
otwierasz pilotem to centralka otwiera pozostale bo do kierowcy nie ma lacznosci.
otwierasz kluczykiem to tylko kierowcy bo tak jak by nie bylo akumulatora.
monia53000 napisał/a: | Poza tym dość często po przekręceniu kluczyka mi immo buczy |
bo jak otworzysz kluczykiem kierowcy a centralka nie dostanie tego sygnalu to immo nie rozbraja
[ Dodano: Czw Cze 14, 2012 11:24 ]
haxigi napisał/a: | U mnie też, ale tylko gdy otwieram drzwi z samego klucza bez pilota |
wez rave`a i sprawdz kazdy przewod od silownika do centralki czy jest caly, albo pusc nowe chociaz na probe
haxigi - Czw Cze 14, 2012 13:20
kurde samemu dam radę to zrobić ? Wydaje się że sporo roboty to jest, drzwi rozebrać to pikuś, ale do centralki trzeba środkową konsolę jeszcze ściągnąć nie ?
bizon - Czw Cze 14, 2012 13:35
dalo by rade po omacku reke wsadzic od tylca ale ciezko bedzie sie ogarnac zeby dobry przewod trafic. jak bedziesz mial na wierzchu wtyczke przy silowniku i przy centralce to omomierzem spradz czy przewody cale, pozniej ewentualnie kazda wtyczke co jest po drodze
szoso - Czw Cze 14, 2012 13:42
haxigi napisał/a: | ale do centralki trzeba środkową konsolę jeszcze ściągnąć nie ? |
trzeba
haxigi - Czw Cze 14, 2012 18:03
bizon napisał/a: | dalo by rade po omacku reke wsadzic od tylca ale ciezko bedzie sie ogarnac zeby dobry przewod trafic. jak bedziesz mial na wierzchu wtyczke przy silowniku i przy centralce to omomierzem spradz czy przewody cale, pozniej ewentualnie kazda wtyczke co jest po drodze |
hmmm, a jakbym do elektryka z tym pojechał to tak pi razy drzwi ile by mógł wziąć za to ? Tylko samo sprawdzenie kabli tym omomierzem, bo ja tego nie mam
Ogólnie elektryk by mi to naprawił jakbym powiedział co jest nie tak ?
bizon - Czw Cze 14, 2012 19:10
sama naprawa to bedzie drobiazg, najgorzej znalezc usterke. jak mu rozmontujesz wszystko i wydrukujesz schematy na pewno mu to pomoze i moze za wiele nie policzy
Tomi1 - Pią Cze 15, 2012 22:51
sprawdz czy słychać prace silniczka od centralnego w tych drzwiach jeśli tak to mógł urwać sie taki "cycuś" w mechaniźmie i nie zadziała rygielek ale powinno być słuchać silnik w tym zamku jak próbuje domknąć
|
|