Zobacz temat - Tommyyogi - Rover 416 Si - Nowa odsłona po latach

Forum Klubu ROVERki.pl

Nasze auta - Tommyyogi - Rover 416 Si - Nowa odsłona po latach

tommyyogi - Czw Lip 14, 2011 00:14
Temat postu: Tommyyogi - Rover 416 Si - Nowa odsłona po latach
Zapraszam na driiive

driiive.com/yogiszon

Samochód w ciągłej eksploatacji i w trakcie dalszych przemian.

Krzysi3k - Czw Lip 14, 2011 07:39

Tak jak mówiłem wiele razy, fajna furka ;)
Ale Twoje perypetie motywują mnie, żeby ściągać zderzaki itd i ewentualną wychodzącą rdzę wywalać :P

wild_weasel - Czw Lip 14, 2011 17:42

tommyyogi, piękna historia :D
Roverek naprawdę udany, modyfikacje dość mocno odbiegają od "standardowego" tuningu, ale podoba mi się to!
Przy okazji... na ostatniej fotce przypomina mi nieco Imprezę :cool:

bastek - Czw Lip 14, 2011 17:57

A potem się ludzie dziwią że auta podczas wypadku rozwalają się na pół. Dla mnie takie chwalenie się reanimacją to totalny szczyt głupoty. Nie zapomnij pokazać tych zdjęć kupującemu jak będziesz sprzedawał samochód.
tommyyogi - Czw Lip 14, 2011 19:38

bastek, czego uważasz ze ten samochód złoży się na pół skoro rama samochodu nie została ruszona tylko zostały wymienione elementy poszycia typu nadkola. Jeżeli dla Ciebie bezpieczniejsze są samochody skorodowane przez rdze których blachy w czasie wypadku nie mają właściwości tłumiących to życzę Ci powodzenia jak Twojego roverka zacznie zżerać.

Ja przynajmniej nie ukrywam historii swojego auta i wiem co się z nim działo i co w nim zrobiłem. Pozatym poto jest utworzony ten dział aby opisywać swoje auta.

A tego auta sprzedawać nie będę bo szkoda byb było mojej pracy włożonej w niego.

AMEN

camaro17 - Czw Lip 14, 2011 19:47

bastek, Tomi nie będzie sprzedawał swego Roverka bo za dużo w niego włoży swych sił, serca oraz funduszy.

A tak po za tym jest o jedno z lepiej dofinansowanych i zrobionych R w kraju, generalnie nie było szkody kasy na nic co trzeba było zrobić. Stan na chwilę obecna prezentuje się nadal imponująco.

tommyyogi, zapomniałeś dodać że wymieniłeś przednie tracze hamulcowe na sportowe zamienniki + sportowy komplet klocków :)

Pływak - Czw Lip 14, 2011 20:56

camaro17 napisał/a:
tommyyogi, zapomniałeś dodać że wymieniłeś przednie tracze hamulcowe na sportowe zamienniki + sportowy komplet klocków :)

Sportowe czy raczej "sportowe"? :mrgreen:

Auto ogólnie fajne ale ja wywalił bym tą smołę z tylnych szyb i zmienił te chińskie felgi na coś innego ładniejszego i większego. Te aludywaniki mam nadzieje, ze już nieaktualne bo zalatują agrotuningiem

leszczu - Czw Lip 14, 2011 21:00

Autko bardzo ładne, na pewno wyróżnia się z tłumu. :wink:
bastek - Czw Lip 14, 2011 21:08

Pływak, raczej "sportowe"

Rozwalają mnie takie podsumowania na tym forum, wydałem już na auto 5tyś, patrzcie i podziwiajcie. Tylko że tego nie widać albo nie warto patrzeć. Niestety ale z gówna bata nie ukręcisz. Dla mnie przede wszystkim brakuje konkretnej felgi, gładka klapa (jak już stylizować na MG to brakuje znaczka), dywaniki z blachy i takiego typu gadżety nie przemawiają do mnie niestety.

borek88 - Czw Lip 14, 2011 21:38

koncowa na dwie manki super
gładka klapa BEZ OZNACZEN super
spojlerek super
felgi nie najgorsze ale fakt te chiny do mnie nie przemawiaja do konca
jeszcze cos z przodu by było grzebniete i bajeczka

tommyyogi - Czw Lip 14, 2011 21:39

bastek, widzę że szukasz każdego powodu aby rozpocząć dyskusje. Dywaniki z tesco były wstawione tylko na czas malowania ponieważ była ściągnieta tapicerka.
Co do felgi to o gustach się nie dyskutuje. Pokazałem Wam swój samochód nie poto abyście mnie jechali ze to jest nie konkretne czy to nie pasuje albo tego brakuje. Skoro nie ma na klapie znaczka MG to znaczy ze go tam nie chce i tyle. Jak komuś się nie podoba to nie komentować i nie określać mianem wieś-tuningu.

bastek - Czw Lip 14, 2011 21:44

tommyyogi napisał/a:
bastek, widzę że szukasz każdego powodu aby rozpocząć dyskusje

Wyraziłem tylko swoją opinię.

tommyyogi napisał/a:
Jak komuś się nie podoba to nie komentować i nie określać mianem wieś-tuningu.

Forum jest właśnie po to by komentować, ja wiem że każdy klubowicz Ci napisze że jest świetnie ale mi się to nie podoba i mam prawo napisać swoje zdanie, tyle.

tommyyogi - Czw Lip 14, 2011 21:48

W takim razie mamy odmienne gusta. Sorry że pewne rzeczy Ci się nie podobają. Może za jakiś czas jak zmienię co nieco to ci się spodoba.

Pozdrawiam

Pływak - Czw Lip 14, 2011 21:59

tommyyogi napisał/a:

Co do felgi to o gustach się nie dyskutuje. Pokazałem Wam swój samochód nie poto abyście mnie jechali ze to jest nie konkretne czy to nie pasuje albo tego brakuje. (...) Jak komuś się nie podoba to nie komentować i nie określać mianem wieś-tuningu.

Niestety takie właśnie jest założenie tego działu jeśli nie podoba Ci się, ze ktoś komentuje Twoje auto zawsze możesz poprosić o zamknięcie tego tematu... Po za tym wyraziłem tylko i wyłącznie swoją opinię i to co ja bym zmienił nikt Ci nie narzuca swojego zdania ale widzę, że ostatnio w modzie na forum jest taka reakcja na jakąkolwiek krytykę...

tommyyogi - Czw Lip 14, 2011 22:31

Pływak napisał/a:
Po za tym wyraziłem tylko i wyłącznie swoją opinię i to co ja bym zmienił nikt Ci nie narzuca swojego zdania ale widzę, że ostatnio w modzie na forum jest taka reakcja na jakąkolwiek krytykę...

Pływak, nie mam nic do Ciebie ponieważ wyraziłęs opinie nt mojego samochodu bez zbednego komentarza.

Ale komentarzebastek, są w tym temacie zbędne

bastek napisał/a:
A potem się ludzie dziwią że auta podczas wypadku rozwalają się na pół. Dla mnie takie chwalenie się reanimacją to totalny szczyt głupoty. Nie zapomnij pokazać tych zdjęć kupującemu jak będziesz sprzedawał samochód.

bastek napisał/a:
Rozwalają mnie takie podsumowania na tym forum, wydałem już na auto 5tyś, patrzcie i podziwiajcie. Tylko że tego nie widać albo nie warto patrzeć. Niestety ale z gówna bata nie ukręcisz.

Jak by każdy wyrażał swoje znanie nt tego co mu sie podoba albo nie to by nie było problemu.

bastek - Czw Lip 14, 2011 22:35

Dobra koledzy, kończymy tą dyskusję bo widzę że to i tak do niczego nie prowadzi. tommyyogi, Twoje zoo, Twoje małpy.
practicator - Pią Lip 15, 2011 04:45

Skończcie proszę flamewar'a...

Nie mam zwyczaju wpisywać się we wszystkich tematach w Naszych autach, ale w przypadku 400 tommyyogi jestem pełen podziwu dla właściciela, za tak staranną troskę o samochód, i dopieszczanie go sukcesywnie od praktycznie pod każdym względem.

Co w szczególności:
- klapa na gładko - świetnie wykorzystana okazja i efekt końcowy. Logo MG bym nie montował ze względu na fakt iż jest to R, i nie ma co "szpanować" znaczkiem - i tak mało kto go rozpoznaje (zasłyszany od eMdzika tekst policjanta: "Chcieliśmy obejrzeć to Pańskie Subaru :mrgreen: ")
- walka z rudą - wyleczenie blach ma dwa pozytywne efekty - większa ich sztywność, zauważalna różnica w razie drobnej kolizji, i mniejsza szansa, że naruszy ona ważne konstrukcyjnie elementy, jak wzmocnienia klapy, pasy przedni i tylny, wzmocnienia boczne, progi itp. które bezpośrednio odpowiadają za bezpieczeństwo (i sztywność nadwozia)
- rzeczywiście zlikwidowałbym te folie, i jeśli już chcesz przyciemniać, to polecam dymienie - znajomy potraktował tak szyby w Civicu 7gen sedan, razem z efektem lustra - szyby z zewnątrz wyglądają jakby zostały dodatkowo przydymione na złotawo-srebrny kolor. od wewnątrz nie ma tego efektu. nie znalazłem niestety nigdzie w necie przykładu - mogę ew. zrobić zdjęcie. oczywiście przepuszczalność pozostała przepisowa. przedniej tylko nie przyciemniał w ogóle.
- podwójny wydech - genialne. Ew. mógłbyś pomyśleć o zmianie końcówek na coś lekko jajowatego, podobnego do tych w MGF.
- mógłbyś pomalować na czerwono pokrywę zaworów, przy czym samą górną powierzchnię tych tłoczeń, zrobiłbym w czarny połysk
- nie myślałeś o zmianie grilla? może taki chromowany plaster miodu?

ogólnie wrażenia mega, będą z przyjemnością śledził ten temat.

borek88 - Pią Lip 15, 2011 05:27

practicator napisał/a:
to polecam dymienie - znajomy potraktował tak szyby w Civicu 7gen

tylko ciekawi mnie ile to go kosztowało??

szoso - Pią Lip 15, 2011 09:07

mi się podoba
jeśli chodzi o szyby to albo wszystkie przyciemnione albo wcale
na poprzednich felach lepiej się prezentował

practicator - Pią Lip 15, 2011 11:12

dymił razem z tą powłoką metaliczną za nieco ponad 2000.

folie z prostego względu odradzam - boczne szyby specjalnie nie są klejone, więc usztywnienie ich i pozbawienie podstawowej funkcji bezpieczeństwa nie jest najrozsądniejsze... dlatego ja gdybym miał tył, to nawet tam bym boków nie obkleił folią.
lepiej raz zainwestować w dymienie, i potem mieć efekt bardzo trwały i satysfakcjonujący.
u niego te szyby tak są od 4 lat, powłoka na bocznych została zadrapana dosłownie w kilku miejscach, i to delikatnie, zwykle przez wożenie czegoś dużego w samochodzie (w tym pijanych ludzi :mrgreen: )

szoso - Pią Lip 15, 2011 11:18

practicator, popatrz sobie u mnie w garażu jak mam ładnie szybki lekko przyciemnione wszystkie :wink:
został już sprowadzony z takimi szybami

tommyyogi - Pią Lip 15, 2011 16:18

szoso, szybki ładnie się prezentują ale bardziej mnie ciekawią te owiewki na przednich szybach. To seryjny gadżet dostępny gdzieś na rynku czy może udało Cie się podpasować z innego modeli auta. Chętnie bym takie zamontował bo jadąc w deszczu jak lekko uchylę okno to mi wszystko leci do środka.
bastek - Pią Lip 15, 2011 16:23

http://www.heko.pl/index....a=39&szukajkod=
tommyyogi - Pią Lip 15, 2011 16:31

bastek, dzięki za line, chętnie zamówię. A tylne szyby z celafonem zamienię na czyste szyby bo tak się złozyło że mam drugi komplet szyb nie oklejonych.

Pozdrawiam

aj2709 - Pią Lip 15, 2011 20:20

Widać że włożyłeś dużo serca no i pieniędzy :smile: mnie jak najbardziej się twoje autko podoba :smile:
szoso - Sob Lip 16, 2011 09:12

http://allegro.pl/owiewki...1712222530.html
ja kupiłem w sklepie na miejscu za 50zł

Alexi - Nie Lip 17, 2011 21:31

Zacnie wygląda. Tył mi się megapodoba. Felunek też niczego sobie. I ten lakier niczym funkel nówka :) osobiście sam bym tego nie zrobił ze swoim ale na dobrą robotę miło popatrzeć.

Jak zrobiłeś to domykanie szyb?
i o co chodzi z fajerą od MGF ?

komik88 - Nie Lip 17, 2011 22:05

Rewelacja dla mnie, podoba mi sie to że widać jest dużo serca włożone i pracy w to autko, każdy dużo pisze ale większość nie wie ile to jest pracy,dni, pieniędzy, nerwów żeby tak autko porobić. szacunek :) pozdrawiam
tommyyogi - Pon Lip 18, 2011 15:29

Alexi domykanie zrobiłem za pomocą modułu z Allegro za 50 zł do niego podpielem kabel z impulsem z modułu centralnego zamka a resztę kabli z przelacznikow szyb podpielem tak jak instrukcja kazała. Jak chcesz to wyślij mi schemat z swojego modułu do domykanie szyb to opisze ci co i gdzie podpiac.
Kiere zamontowalem z Mg Tf bo jest mniejsza , coprawda trzeba było porzezbic trochę aby działało odbijanie kierunkowskazow ale da się to zrobić. Niedługo będziemy montować taka sama u camaro17 to zrobimy tutoriala.
Pozdrawiam

borek88 - Pon Lip 18, 2011 16:01

Cytat:
Kiere zamontowalem z Mg Tf bo jest mniejsza

a jak jest z poduszkami?? takie same jak r45/zs/25/zr nie wiem jak pasuja z 400

tommyyogi - Pon Lip 18, 2011 16:20

Poduszkę tez mam z mg Tf ale wiem ze poducha z R400 tez pasuje po wcześniejszym obcieciu 1cm gumy na dole przy znaczku SRS.
Daraz2 - Wto Lip 19, 2011 10:53

piękne autko :D
tommyyogi - Pią Lip 22, 2011 15:30

alexi napisał/a:
i o co chodzi z fajerą od MGF ?

tutorial dt montażu kierownicy z MG TF
http://forum.roverki.eu/v...p=645471#645471

camaro17 - Wto Sie 23, 2011 19:54

tommyyogi, bardzo ładna rozpóreczka przednia :) Nie ma jako to PROFI robota w twoim wykonaniu :)
mikimisz - Czw Sie 25, 2011 13:26

A mógłbyś napisać coś więcej o diodach pod lusterkami i siłownikach maski?
Remigiusz - Czw Wrz 08, 2011 22:43

Ja mam pytanie do ciebie, jak montowałeś rozpórkę tył dolna, i wykręciłeś te śruby na przykręcenie rozporki to ten wahacz nie wyskoczy jakoś na bok :?:

Bralem się za montaż u siebie ale wystraszyłem się ze mi to wyskoczy i już nie wsadzę :wink:

A to to historia twoja bardzo ciekawa i fura naprawdę super bo już wiele razy w realu ja widziałem :mrgreen:

tommyyogi - Pią Wrz 09, 2011 17:11

Remi55, rozpórkę montowałem na podnośniku ale nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć czy wypadnie coś czy nie. U siebie odkręcałem śruby najpierw przy kole potem przy amorku a na koniec przy mocowaniu. Kolejność przypadkowa ponieważ wymienialiśmy cale wahacze na nowe z gumami poliuretanowymi.

Wg mnie jak odkręcisz śrubę to raczej wyskoczy ale to tylko mój domysł, wiec mogę się mylić.

mikimisz, siłowniki zamontowałem od (dedykowane) hondy civic w troszkę nie prawidłowy sposób bo jak otwieram to strasznie skrzypią.

Doświetlanie w lusterkach wykonałem za pomocą super fluxów zamontowanych w zaślepce pod lusterkami. Otwór na ledy zrobiłem na wypalarce laserowej bo mam taką możliwość. diody są wklejone klejem na gorąco a z bezbarwnej plexi wypaliłem osłony które wpasowałem w oryginalne zaslepki.

Zdjęcia kiedyś zrobię to napisze cos wiecej.
Pozdrawiam

greg-si - Pią Wrz 09, 2011 18:14

Raczej wypadnie wahacz bo amortyzator go wypchnie. Jednak drugi podnośnik pod wahacz i można swobodnie wyregulować sobie tak by włożyć bez trudu śrubę.
Remigiusz - Pią Wrz 09, 2011 21:25

tommyyogi, czyli wybrałeś taka kolejność jak jest opisana w Rave :mrgreen: No to będę modził z tym :wink: A na wymianę tych z poliuretanu mnie tez nachodzi, jak sie to tobie sprawuje :?:

greg-si, W sumie racja, będę to próbował może jutro :wink:

tommyyogi - Nie Wrz 11, 2011 10:18

Remi55 napisał/a:
A na wymianę tych z poliuretanu mnie tez nachodzi, jak sie to tobie sprawuje

Remi55, nie powiem ze tuleje polituatanowe są super extra bo nie odczuwam jakiś nadzwyczajnych zmian. Wymieniłem je z tego względu że moje stare gumowe tuleje już się wytłukły i bardzo mi stukało jak wpadałem w dziury. Po wymianie stukania już nie ma. Z tego co się dowiedziałem to czerwone tuleje są podobnej twardości jak gumowe, a zółte są twardsze i mniej komfortowe bo więcej drgań przechodzi na budę.

Pozdrawiam

dzieju - Wto Wrz 13, 2011 19:38

Tommy jestes wzorowym fanatykiem marki Rover :D

Zupelnie jak ja i takich ludzi szanuje .

Żadnych ograniczeń w spełnianiu swoich marzeń ...

Tylko nie zapomnij o swojej kobiecie :/

pelson91 - Wto Wrz 13, 2011 19:39

w Twoim aucie bardzo podoba mi się tył. dwa wydechy, gładka klapa, lotka - to jest to. Czy jakieś dokładki zderzaków do R400 występowały?
kflacha - Sob Paź 15, 2011 20:35

pięknie odpicowane auto,taki lekki delikatny tuning jest ok.
tommyyogi - Czw Gru 19, 2013 12:19

Nowa odsłona po latach.

driiive.com/yogiszon

Auto w ciągłej eksploatacji.
Pozdrawiam

Markzo - Czw Gru 19, 2013 16:25

wydaje mi się, że wyładniał od zlotu w Woli duckiej, gdzie go na zywo widzialem :)