Zobacz temat - [MG ZS] Nagrzewnica ?? czy coś innego? Oceńcie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS] Nagrzewnica ?? czy coś innego? Oceńcie

Kaziu - Sro Lip 20, 2011 08:44
Temat postu: [MG ZS] Nagrzewnica ?? czy coś innego? Oceńcie
Jakiś czas temu kupiłem MG ZS z 2004 (lift), wszystko było pięknie. Ale wczoraj naszło mnie żeby włączyć ogrzewanie, ku mojemu zaskoczeniu nie działa :/
No to szukam powodu. Przewody są drożne –super. Ale nadal nie grzeje . Wiec zajrzałem w przestrzeń nad pedałami i zauważyłem, że wisi tam wtyczka do której nie ma gniazda. Jest tam też taki ,, drucik” który po przesunięciu włącza ogrzewanie. Zlokalizowałem też wyciek, w przestrzeni za ,, kokpitem sterującym”
Wnioski i hipotezy.
Zanim kupiłem samochód ktoś wymontował sterownik do włączania ciepłego powietrza. Dlaczego. Bo pewnie wyciek pochodzi z nagrzewnicy, a przy włączonym ogrzewaniu strasznie szyby parują i usterka była by widoczna.
Pytania
Co myślicie ?? Czy coś innego może cieknąć ?? Jaka tam jest nagrzewnica, od jakich modeli pasuje?? Gdzie kupić taki sterownik ?? Czy on ma jakąś fachową nazwę ?? itd.??

szoso - Sro Lip 20, 2011 08:53

od ciepło-zimno nie ma sterownika
Kaziu - Sro Lip 20, 2011 08:56

To do czego jest ta wtyczka?? Nie jestem mechanikiem. Ale tam czegoś brak!!
szoso - Sro Lip 20, 2011 08:58

wtyczka może być od diagnozy silnika lub poduszek np
sterowanie ciepło-zimno odbywa się za pomocą linki pokręcając pokrętłem

Kaziu - Sro Lip 20, 2011 09:14

taka wtyczka. Raczej nie poduszki i nie diagnostyka. Pasuje też do tej czarnej ,,kasetki" (foto) czymkolwiek ona jest.
des - Sro Lip 20, 2011 17:51

Podstawowe pytanie: masz klimę automatyczną czy na zwykłych pokrętłach?
Jeśli automatyczną to być może ta wtyczka może mieć coś z tym wspólnego.

Kaziu - Sro Lip 20, 2011 18:53

Automatyczny klimatronik. Dlatego właśnie myślę, że tam zniknął sterownik...