|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [414]Czyżby skrzynia biegów
szakalolawa - Sro Sie 03, 2011 19:48 Temat postu: [414]Czyżby skrzynia biegów Witam serdecznie mam nadzieje, że pomożecie. Otóż w moim Roverku przy jeździe po przekroczeniu 2 tysi obrotów strasznie buczy skrzynia biegów- tak myślę- taki metaliczny dźwięk, przy wyższych prędkościach na autostradzie w autku jest głośno. Dziś zauważyłem, że czasem podczas wydobywania się tego dźwięku drży mi drążek zmiany biegów. W związku z tym moje pytanko- czy te objawy wskazują na skrzynie biegów, a jeżeli tak to czy mogę zamontować do swojej wersji silnika(1.4 benz 16v) skrzynie od diesla 2.0 bo właściwie z tego co wyczytałem to do naszych Roverkow montowali albo skrzynie 4b. automat albo 5b. manual. Dzięki za pomoc
truten23 - Sro Sie 03, 2011 21:18
szykuje się skrzynie do roboty, lub wymiany O ile pamiętam z tego co czytałem przed wymianą mojej, to skrzyń manualnych są 2 rodzaje: PG1 i PG2. Pg2 są chyba do diesli, ale niech mnie ktoś bardziej się znający poprawi.
Są jeszcze różnice, czy kupisz skrzynie od auta ze sprzęgłem na linkę, czy hydraulicznym. Generalnie jest to do przełożenia, no ale...
I tak, jeśli masz np. 416, a wsadzisz skrzynkę od 414, to będziesz miał delikatnie krótsze przełożenia.
Póki co to tyle w temacie.
U mnie huczało prawie rok, pod koniec był taki dźwięk jakbym miał turbo A później tak się tłukło, że strach było ruszyć.
driftdreamer - Czw Sie 04, 2011 18:28
To na pewno skrzynia? a po wciśnieciu sprzegla tez wyje? moze lozyska tak wyja. Wcisnij sprzeglo przy duzej predkosci to bedziesz wiedzial, jesli ucichnie to skrzynia.
http://www.roverki.pl/por...i-typu-pg1.html
skrzynia R65 to K seria 1,4 i 1,6
truten23 napisał/a: | Pg2 są chyba do diesli |
raczej nie ma takich...
kup od 1,4 moze byc z kazdego roverka no i wez pod uwage to jakie masz sprzeglo czy hydrauliczne z wysprzeglikiem czy na linke, zeby rzezby nie bylo potem
szakalolawa - Czw Sie 04, 2011 18:30
sprzeglo posiadam hydrauliczne, a cos od 1,6 nie podejdzie? Bo kurcze przegladam oferty na allegro itp i ciezko akurat dostac od mojej wersji silnikowej
driftdreamer - Czw Sie 04, 2011 18:33
podejdzie od 1,6 (ta sama skrzynia R65) ale beda inne przelozenia tak jak ktos pisal wyzej
aczkolwiek moze ktos ma wlozona i jest dobrze wiec niech sie wypowie.
To kupuj taką z R z hydraulicznym sprzeglem
masz tu http://allegro.pl/rover-2...1742771408.html
http://allegro.pl/listing...p&change_view=1
szukaj szrotu w okolicy nie zaplacisz za przesylke ja za swoja dalem 300 i wiecej bym nie dal
szakalolawa - Czw Sie 04, 2011 18:43
Te od poloneza 1.4 tez sie wcisna? Nie maja przypadkiem za dlugiego "dzwona"? Na tej stronie ktora podales wynalazlem ze do roverka 400 1,4 i 1,6 montowali tylko skrzynie o oznaczeniu R65
driftdreamer - Czw Sie 04, 2011 18:52
szakalolawa napisał/a: | montowali tylko skrzynie o oznaczeniu R65 |
tak napisalem ale o roznych przelozeniach wynikajacych z poj silnika, skrzynia niczym sie nie roznia z zewnatrz.
Poldek ma tył napęd więc chyba lipa
szakalolawa - Czw Sie 04, 2011 19:01
Nooo ok ale jak z elementami w srodku- tez beda sie roznily? Bo jakby byly podobne to w gre wchodzi swap do mojej obudowy.
flapjck1 - Czw Sie 04, 2011 21:17
skrzynia z poldka zadna miara nie podejdzie - to zupelnie inna konstrukcja
szakalolawa - Pią Sie 05, 2011 09:46
Ok dzieki wszystkim za pomoc. Znalazlem we wro skrzynie od 1,6 mam nadzieje ze podejdzie. Pozdrawiam
truten23 - Pon Sie 08, 2011 20:15
driftdreamer napisał/a: | truten23 napisał/a:
Pg2 są chyba do diesli
raczej nie ma takich... |
Przepraszam, coś mi się musiało się pomerdać...
Generalnie z przełożeniami jest tak, że jak wsadzisz skrzynię od słabszego auta, to zauważycie nieco inne wychylenie prędkościomierza, względem obrotów (mniejsze prędkość) i tyle
|
|