Zobacz temat - [MG ZR] Orientacyjnie opinie

Forum Klubu ROVERki.pl

Chcę kupić ROVERka - [MG ZR] Orientacyjnie opinie

ADI-mistrzu - Pon Wrz 05, 2011 14:56
Temat postu: [MG ZR] Orientacyjnie opinie
Witam!

W przyszłe wakacje mam zamiar zmienić autko na MG ZR po lifcie.
Wymarzyłem sobie autko w kolorze szary metalic, pól skórzane z pełnym wyposażeniem, pięciu drzwiowe i silnikiem k-serii 1.4 lub więcej .

I tak co jakiś czas patrzę czy coś ciekawego nie ma, żadnego MG ZR po lifcie w 5D nie widziałem gdy tu nagle... jak by ktoś spełnił niemal moje marzenia:

http://otomoto.pl/mg-zr-rover-25-C20459252.html

Jedyna wada to chyba tylne światła do zamiany na oryginał, po za tym miodzio po prostu!
Szkoda że nie poczekał z ogłoszeniem...

No ale, jak wiadomo z miłości powstają klapki na oczach, więc może widzicie jakieś wady?
Może ktoś go w ogóle widział?

Pozdrawiam

hertz25 - Pon Wrz 05, 2011 19:11

kurde bylem wczoraj we wrzesni u u tego wlasciciela kupywalem do swojego auta pare zeczy gosc w porzadku :ok: ale o aucie nic nienapisze bo niewidzialem :sad:
azor77 - Pon Wrz 05, 2011 21:02

Ładny jest, bo to mój kolor :mrgreen:
Strasznie klei się od plaka.
Jedynie co zauważyłem to brak żółtej naklejki na przednim pasie z informacją o czynniku klimy, odpięty akumulator i brak na zbiorniczku płynu chłodzenia tego żółtego krążka z informacji o płynie :razz:

ADI-mistrzu - Pon Wrz 05, 2011 21:31

Może było się nie pytać, bo widzę że ciężko wady znaleźć... teraz będzie mnie to autko męczyło :sad:
Wydryszek - Wto Wrz 06, 2011 09:19

Jak wspomniane:

-cała komora silnika czysta, ja rozumiem dbać ale takie pucowanie na lustro za dobrze nie wygląda
-zbiorniczek wyrównawczy poza brakiem etykietki ma jakiś dziwny nalot, jakby "poHaGieeFowy" albo cóś
-przebieg, raczej nie do wiary chociaż wszystko ładniutkie
-niestety po lifcie nie wypowiem się na temat spasowania chociaż klapa jakieś takie duże szpary ma

Poza tym pikne autko

piter34 - Sro Wrz 07, 2011 09:36

Hej,

Auto wygląda OK, ale powiem szczerze, że gdybym ja miał takie auto w dobrym stanie blacharskim i mechanicznym, to cena byłaby znacznie wyższa. :cool:
Obecna cena może mieć uzasadnienie w stanie technicznym lub w powypadkowej historii.

Wydryszek - Sro Wrz 07, 2011 10:47

piter34 tu jeszcze trzeba doliczyć opłaty, rejestrację itd.... ale zgadzam sie, że cena "niska" jak na ideał na jaki wygląda :)
Bumelant - Sro Wrz 07, 2011 13:59

Autko ładne - ja bym go nie kupił bo jest wolne, ma słabe archaiczne hamulce, kiepską skrzynię, dużo słabsze półośki - chyba, że nie jest to jakoś bardzo istotnie i godzisz się z tym - ale trzeba uczciwie przyznać ładny egzemplarz do rozważenia. Też nie każdy poszukuje formuły 1 :) Dla mnie cała radocha w nich to dość fajny wygląd i niezłe osiągi w silniku 1.8. W innym przypadku szukałbym innej marki lub diesla - to będzie niewiele mniej paliło jak vvc tak naprawdę w normalnej eksploatacji a niutona jest bardzo mało.
ADI-mistrzu - Sro Wrz 07, 2011 14:05

Teraz 1.4 mam i mi nawet wystarcza, chodź jak by był 1.8 to bym brał :mrgreen:
Ale znajdź taki po lifcie i to 5D...

Bumelant - Sro Wrz 07, 2011 14:07

5d praktycznie jak kupowałem swój ponad 3 lata temu był nieosiągalny. Przez te lata obserwacji allegro to może się 3 szt. ostatni rok pojawiły. A bardzo fajne. Też chciałbym mieć 5 drzwi bo się rodzinka powiększyła. Właśnie bardzo dobrze, że jest czyściutki. Swój też pucuje na sicher. W mieszkaniu też lubię porządek. Pamiętaj jaki Pan taki kram. Jak patrzy się nie raz na te auta z ogłoszeń to jakby pół roku w gnojowicy przestały lub zostały zjedzone i strawione. Dla mnie duży + dla użytkownika.
ADI-mistrzu - Sro Wrz 07, 2011 14:16

No właśnie, ja 5D potrzebuję bo garaż wąski, z 3D nie wyjdę a po za tym będzie to samochód raczej na dużej więc dobrze by było wziąć pod uwagę że jednak coś może się pojawić :wink:
Po za tym praktyczniejszy jest :razz:

Bumelant - Sro Wrz 07, 2011 14:19

3d nigdy już nie wezmę pod uwagę. Zabawa się kończy jak potomek przychodzi na świat. To jest poprostu nie praktyczne, drzwi są ciężkie, szeroko się otwierają. Każde wyjście / wejście do tyłu to jest akrobacja.

http://otomoto.pl/mg-zs-C19854870.html

Tu się pojawił ciekawy samochodzik - może, któryś z kolegów kojarzy. Aż pojadę chyba go obejrzeć - aczkolwiek temat nie o tym. Może Cię zainteresuje. Przebieg raczej mało realny ale ze zdjęć wróżenie z fusów.

leszczu - Sro Wrz 07, 2011 15:52

Wydryszek napisał/a:
chociaż klapa jakieś takie duże szpary ma

Może dlatego, że tylne lampy nie oryginalne. :wink:

hertz25 - Sro Wrz 07, 2011 18:00

jak ktos chce fotki inne niz te na allegro moge wyslac ,chyba ze tu mozna ,tak z ciekawosci prosilem o wiecej fotek od tego wlasciciela :smile: u niego tez kupywałem ostatnio fotele ma tez inne czesci od mg zr tanio :ok:
ADI-mistrzu - Sro Wrz 07, 2011 18:08

Pewnie że możesz dać :wink:
hertz25 - Sro Wrz 07, 2011 18:19

fotki jak wygladal i jak wyglada dzis, pisal ze tylko taka szkoda byla nic wiecej
ADI-mistrzu - Sro Wrz 07, 2011 18:28

Dobrze że się przyznał, plus dla niego.
Widać że prawy błotnik gdzie było wgniecenie skaza się wdała więc troche straszy :???:
Po za tym tam gdzie ciapnął nie powinno być belki? Bo jakoś jej nie widzę.

P.S.
Możesz podesłać mi na maila większe zdjęcia?
adi-mistrzu@o2.pl

hertz25 - Sro Wrz 07, 2011 18:36

taki sam stoi na czesci ,jak sie niemyle to wlasnie bral z niego zeczy do tego co sprzedaje nawet w tym samym kolorze :grin:

[ Dodano: Sro Wrz 07, 2011 19:36 ]
ADI-mistrzu napisał/a:
P.S.
Możesz podesłać mi na maila większe zdjęcia?
tylko takie dostałem :sad:
Wydryszek - Sro Wrz 07, 2011 22:16

Wszystko fajnie ale gościu stracił na wiarygodności, dlaczego w opisie podał bezwypadkowe??
Jak szczerze to szczerze i kto by się zaciekawił brakiem takiej deklaracji to by dopytał i gościu by podał, a tak w teorii można nie pytać bo napisał że bezwypadkowe.... ale może szukam dziury w całym :P

marcinmarcin - Sro Wrz 07, 2011 22:48

Mocno walony nie był... (oczywiście jeśli to jest jedyna jego przygoda). Klapa odstaje zapewne przez wiejskie lampecki. Ale najważniejszy minus moim zdaniem to silnik 1.4 - pamiętaj że w bonusie dostajesz to co wymienił Bumelant oraz niewentylowane tarcze przednie i dermowe siedzenia :???:

ZR bez 1.8 to już nie to... a pamiętaj że auto prowokuje i czasem miło jakiemuś cwaniakowi stłuc dupę z pod świateł lub w zakretach ;)

ADI-mistrzu - Czw Wrz 08, 2011 07:56

Siedzenia nie są takie złe, wolę pół skórę niż pełną, przynajmniej nic nerkom się nie stanie :razz:
Ale sama "skóra" jest raczej słabej jakości, widziałem już jak rocznikom 2004 pękała i po prostu odpadała.

Też bym wziął 1.8, ale znajdź tu... i to 5D, chyba niewykonalne, tylko przekładka by zostawała. A na przekładkę raczej też tyle kasy mieć nie będę, bo ze sprzedaży silnika z komputerem i IMMO raczej nie zwróci mi się za 1.8 ze wszystkim i sporo dołożyć będzie trzeba.

Patrzyłem jeszcze na tego:
http://otomoto.pl/mg-zr-C19666566.html
tylko ma już sporo wad takich jak 3D i kombinowany silnik, ten kolektor to raczej nie taki powinien być.

Albo wziąć za śmieszne pieniądze jakiegoś, aby miał tylko karoserię ok i był 5D i zrobić remoncik silnika jak np. temu:
http://otomoto.pl/mg-zr-2...-C15831479.html

Markzo - Czw Wrz 08, 2011 09:05

Bumelant napisał/a:
http://otomoto.pl/mg-zs-C19854870.html

Tu się pojawił ciekawy samochodzik - może, któryś z kolegów kojarzy. Aż pojadę chyba go obejrzeć - aczkolwiek temat nie o tym. Może Cię zainteresuje. Przebieg raczej mało realny ale ze zdjęć wróżenie z fusów.

Znam właścicela tego bolidu, autko było caluskie malowane, bo była Pani właścicel obtarła oba boki, nic poważnego naszczęście, widziałem fotki sprzed lakierowania :ok: autko bardzo zadbane i w super stanie technicznym co najważniejsze ;) jak ktos szuka zs 1.8 to ten jest baaardzo dobrą propozycją :ok:

marcinmarcin - Czw Wrz 08, 2011 09:30

ADI-mistrzu napisał/a:
Siedzenia nie są takie złe, wolę pół skórę niż pełną, przynajmniej nic nerkom się nie stanie :razz:
Ale sama "skóra" jest raczej słabej jakości, widziałem już jak rocznikom 2004 pękała i po prostu odpadała.
Te siedzenia w tym szarym 1.4 to pół-derma a nie pół-skóra - niestety

ADI-mistrzu napisał/a:
Patrzyłem jeszcze na tego:
http://otomoto.pl/mg-zr-C19666566.html
tylko ma już sporo wad takich jak 3D i kombinowany silnik, ten kolektor to raczej nie taki powinien być.
Mój 2005 wygląda pod maską identycznie (w starszych kolektory były czarne a w 200vi miały napis VVC). Nie znam tego auta ale na pierwszy rzut oka wygląda bardzo ciekawie... (są co prawda niemieckie czasówki a auto z Belgii, handlarze tak robią - bo taniej, ale w takim razie wygląda że przyjechał na własnych kołach a nie na lawecie).
ADI-mistrzu - Czw Wrz 08, 2011 09:39

Czyli co, trzeba kupić jeden i drugi, przełożyć siedzenia, silnik i przednie błotniki (napis 160, po za tym pewnie nie puknięte więc nie zardzewieje) i mamy ideał autko :mrgreen:

Chyba trzeba dalej patrzeć czy coś się nie pojawi i to chyba już nawet zza granicę :sad:

piter34 - Czw Wrz 08, 2011 09:40

ADI-mistrzu napisał/a:
ten kolektor to raczej nie taki powinien być.

Kolektor jest dokładnie taki jak powinien być ;)

ADI-mistrzu - Czw Wrz 08, 2011 09:43

piter34 napisał/a:
ADI-mistrzu napisał/a:
ten kolektor to raczej nie taki powinien być.

Kolektor jest dokładnie taki jak powinien być ;)

Ten czarny z VVC ładniejszy był... :mrgreen:

Bumelant - Czw Wrz 08, 2011 09:54

Kupisz se flamaster i po kłopocie. Zresztą mam na zbyciu czarny jakby co taki kolektur z MK1 :mrgreen:
ADI-mistrzu - Czw Paź 06, 2011 21:37

Informacje o aucie:

Karoseria:
Auto stoi w komisie, słabe spasowanie maski, coś pływa w zbiorniczku wyrównawczym, jakiś osad więc prawdopodobnie albo HGF albo po HGF, ja bym obstawiał po ponieważ olej jest czysty i w ładnym stanie.
Pęknięta tylne lewa lampa (słabo widoczne), wgniecenie w okolicy klamki w tylnych lewych drzwiach wielkości pomarańczy.

Silnik:
Słaby akumulator, bardzo wysoko ustawiony pedał sprzęgła, prawdopodobnie całkowicie zniszczona skrzynia biegów, ogromne luzy na dźwignie zmiany biegów, dodatkowo skrzynia chuczy.
Więc można przypuszczać że do wymiany skrzynia razem ze sprzęgłem które się ślizga.
Nie działa klakson, podobno bezpiecznik ale kto wie czy to nie problem ten sam co Dudek miał, czyli MFU do naprawy.

Prawdopodobnie także coś jest z zawieszeniem, drobnostka jak zerwany łącznik, gorzej jak przegub.

Pozdrawiam

marcinmarcin - Czw Paź 06, 2011 22:01

ADI-mistrzu napisał/a:
Prawdopodobnie także coś jest z zawieszeniem, drobnostka jak zerwany łącznik, gorzej jak przegub.
ADI hehe mistrzowska precyzja :mrgreen: to tak jakby powiedzieć że albo się zepsuł telewizor albo lodówka... :wink:
ADI-mistrzu - Czw Paź 06, 2011 22:04

Ale wiadomo że zepsute :mrgreen:
Pisze co wiem, co tam puka ale nie wiadomo do końca co :wink:

Bumelant - Pią Paź 07, 2011 12:57

O którym mówicie?
leszczu - Pią Paź 07, 2011 14:36

Bumelant napisał/a:
O którym mówicie?

No właśnie ??

ADI-mistrzu - Pią Paź 07, 2011 18:41

Ten MG ZR po lifcie 5D.