|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [rover220D] ODMA pluje olejem
aramiel123 - Wto Wrz 20, 2011 15:11 Temat postu: [rover220D] ODMA pluje olejem Witam mam mały problem ostatnio zauważyłem ze silnik bierze mi olej i przy odpalaniu kopci na niebiesko więdz sprawdziłem co i jak i okazało się jak sciagnołem ODMe to przestaje dymić ale z ODMY wydobywa sie olej nawet pluje nim wiem ze nie powinno tak być chyba.
Drodzy klubowicze pomocy czy czeka mnie poważna usterka.
kamax_19 - Wto Wrz 20, 2011 22:19
To prawdopodobnie turbinka a nie odma. Odma tylko zaciąga olej z turbo gy tego jest w turbałce w nadmiarze.
szoso - Sro Wrz 21, 2011 06:41
kamax_19 napisał/a: | Odma tylko zaciąga olej z turbo gy tego jest w turbałce w nadmiarze. |
jak zaciąga? głupotki piszesz, odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej więc jak ci może zaciągać olej z turbiny
to właśnie z odmy olej idzie do dolotu i dlatego w sdi są upaprane olejem przewody IC
Tomi - Sro Wrz 21, 2011 06:49
Może zawór odmy się skończył?
aramiel123 - Sro Wrz 21, 2011 12:01
Raczej to nie bo gdy odkręciłem korek od wlewu oleju na pracującym silniku to dmucha z niego powietrze , a na rozgrzanym silniku wydobywa sie niebieski dymek prawdopodobnie mój Roverek mam przedmuchy pewno pierścienie na tłokach juz zioną ducha albo uszczelniacze .
Narazie wymnienie olej na 15 w 40 troche mu pomogę ale bez remontu silnika sie nie obejdzie :(:(:(:(:(eh
szoso - Sro Wrz 21, 2011 14:26
spokojnie
odkręcałeś odmę przy pokrywie zaworów czy z tego przewodu powietrza do turbo co jest ten grzybek?
kamax_19 - Sro Wrz 21, 2011 18:10
szoso, No fakt źle napisałem chodziło o to co ty pisałeś.......
|
|