Zobacz temat - [r400] Jak Odpowietrzyc nagrzewnice

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r400] Jak Odpowietrzyc nagrzewnice

Bialy1990 - Sro Paź 19, 2011 09:26
Temat postu: [r400] Jak Odpowietrzyc nagrzewnice
Witam kolegów czy ktoś może mi powiedzieć czemu leci mi cieple powietrze a nie gorące dodam tez ze mechanik mi powiedział ze może mam zapowietrzona nagrzewnice
bizon - Sro Paź 19, 2011 09:38

W ostatnim tygodniu chyba 3 posty byly na ten temat i zawsze pytajacy znalazl rozwiazanie.
szoso - Sro Paź 19, 2011 10:24

diesel odpowietrza się sam
nagrzewnicy samej nie da się odpowietrzyć
poszukaj na forum bo jak zwykle przed zimą jest wysyp tematów o ogrzewaniu

jackson420 - Sro Paź 19, 2011 10:36

To raczej nie zapowietrzenie tylko zasyfienie/zakamienienie nagrzewnicy.
Walczę z tym od tygodnia na razie z marnym skutkiem. Do tej pory płukałem kilka razy wodą pod ciśnieniem. Efekt mizerny - teraz mam zamiar użyć chemii do przepłukania całego układu. Raczej rewelacji się nie spodziewam, a pewnie i tak zakończy się wymianą nagrzewnicy - mam nadzieje tylko że nie nagle z powodu wycieku :roll:

bizon - Sro Paź 19, 2011 10:39

jackson420, poczytaj posty z zeszlego tygodnia, u niektorych skonczylo sie na wymianie zaworka lub inne duperele
Bialy1990 - Sro Paź 19, 2011 13:44

Dodam też że wszystkie przewody przy tej rurce są gorące
bizon - Sro Paź 19, 2011 20:51

Bialy1990 napisał/a:
przy tej rurce

Przy czym??

mirwin - Czw Paź 20, 2011 10:01

jackson420 napisał/a:
To raczej nie zapowietrzenie tylko zasyfienie/zakamienienie nagrzewnicy.
Walczę z tym od tygodnia na razie z marnym skutkiem. Do tej pory płukałem kilka razy wodą pod ciśnieniem. Efekt mizerny - teraz mam zamiar użyć chemii do przepłukania całego układu. Raczej rewelacji się nie spodziewam, a pewnie i tak zakończy się wymianą nagrzewnicy - mam nadzieje tylko że nie nagle z powodu wycieku :roll:

A dlaczego miała sie zasyfić? Jak lejesz płyn a nie wodę to nie powinien kamień sie odkładać.

bizon - Czw Paź 20, 2011 10:23

Na pewno ktorys element regulacji sie "zastal" nie uzywany w koncu od ponad pol roku. Z jakiegos powodu jest taki wysyp takich tematow o tej porze roku. A po zimie nikomu wentylatory nie beda dzialac i beda tematu ze sie grzeja.
jackson420 - Czw Paź 20, 2011 10:26

W sumie nie powinna.
Wczoraj przepłukałem cały układ wodą, potem jakimś specyfikiem do odkamieniania układu chłodzenia. Następnie 2 płukanki wodą i nowy płyn. Podczas płukania jakiegoś szczególnego syfu nie zauważyłem - woda trochę mętna i rdzawa.
Efekt jest taki że grzeje troche lepiej, silnik łapie szybciej optymalną temperature - przynajmniej wg wskazań na 'budziku'.
Odpuszczam temat - nie mam ochoty juz koło tego grzebać. Najlepsze co udało się uzyskać to przestawienie linki sterującej nawiewem na konsoli środkowej - przynajmniej nie dmucha już zimnym powietrzem. Może nie zamarznę w zimie.
Dzięki wszystkim za sugestie i pomoc.

szoso - Czw Paź 20, 2011 10:30

w sdi się nie spocisz w zimę :wink:
jackson420 - Czw Paź 20, 2011 10:46

szoso napisał/a:
w sdi się nie spocisz w zimę :wink:

niestety to nie TDI z VW :roll:

bizon - Czw Paź 20, 2011 10:47

Ja w tym temacie chcialbym jeszcze tylko wspomniec o zaobserowowanym problemie, nie wiem czy jest to seryjne czy u mnie bylo cos grzebane. Tyle ze jest to problem bardziej na lato. U mnie linka byla jakby za krotka i nawet na ustawieniu na najzimniejsze zaworek nie domykal sie do konca i nagrzewnica dostawala troche goracej wody, nie bylo to bardzo odczuwalne ale jednak. Nie chcialo mi sie grzebac w konsoli srodkowej i przedluzylem sobie linke prz grodzi kawalkiem metalu z dwoma dziurami . Koszt naprawy 0,80 zl
szoso - Czw Paź 20, 2011 11:04

jackson420 napisał/a:
niestety to nie TDI z VW

mój ojciec ma polo tdi '02
tylko pozazdrościć takiego ogrzewania :sad:

bizon - Czw Paź 20, 2011 11:06

szoso napisał/a:

Przed zima zalozylem sobie ogrzewanie w fotelu. Kilka nocek juz teraz jechalem gdy byl minus i gdy cieplo w d.... to juz nie musi byc upalu w aucie

jackson420 - Czw Paź 20, 2011 11:31

bizon napisał/a:
szoso napisał/a:

Przed zima zalozylem sobie ogrzewanie w fotelu. Kilka nocek juz teraz jechalem gdy byl minus i gdy cieplo w d.... to juz nie musi byc upalu w aucie

w fotelu czyli mate grzewczą pod poszycie + jakieś ambitne sterowanie czy jakaś marketowa nakładka na fotel ?

bizon - Czw Paź 20, 2011 11:41

jackson420 napisał/a:
marketowa nakładka na fotel ?
nie smialbym skorzanej tapicerki szpecic czyms co wyglada jak z telezakupow mango

[ Dodano: Czw Paź 20, 2011 12:41 ]
jackson420 napisał/a:
jakieś ambitne sterowanie
olalem tylko potencjometr, na poczatku planowalem go zalozyc ale mata ma wbudowany termostat (nie wiem na jaka temp) ale na taka co mi odpowiada, nie przypala pupy