Zobacz temat - [600 sdi] przerwany przewód

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [600 sdi] przerwany przewód

kolek - Nie Lis 06, 2011 01:04
Temat postu: [600 sdi] przerwany przewód
Witam, dzisiaj pod maska odkryłem dziwną rzecz, mam przerwany przewód, nie wiem od czego on jest ale na pewno nie powinno to tak wyglądać... Teraz pytanie, od czego on jest i czym groziło mi jeżdżenie z taką usterką?
Chodzi o ten czerwony przewód ze zdjęcia, po prawej stronie widać urwaną czarną końcówkę.

Zdjęcie:
http://img9.imageshack.us...11105155016.jpg

Z góry dzięki za pomoc.

Remigiusz - Nie Lis 06, 2011 02:37

kolek, Niczym nie grozi masz dołączony EGR teraz :wink: I tak zostaw a do czerwonego wężyka wsadź śrubkę :wink:
maciej1 - Nie Lis 06, 2011 08:51

Witam
"Dołączony" czy odłączony?

ampere - Nie Lis 06, 2011 10:39

Odłączony oczywiście.
maciej1 - Nie Lis 06, 2011 10:41

Odłączenie tego EGR'u cos poprawi czy polepszy? Dlaczego polecacie jego odłączenie?
Pozdrawiam

ampere - Nie Lis 06, 2011 11:32

Może spowodować trudniejsze odpalanie w zimie,ale ogólnie polepsza się dynamika silnika.Chociaż w Roverku jeszcze tego nie testowałem.Ale jeśli w mercu działa,to tu pewnie też.
Pawkaz - Nie Lis 06, 2011 12:35

A wplywa na zuzycie paliwa ?
Remigiusz - Nie Lis 06, 2011 13:14

ampere napisał/a:
Może spowodować trudniejsze odpalanie w zimie

Niby co ma EGR do odpalania :neutral: Mozę poprawić bardziej równo prace silnika bo będzie na wolnych ciągną silnik tylko cystę powietrze a nie powietrze + spaliny :wink: A po drugie nie robi się tyle syfu w kolektorze dolotowym bo przez EGR tylko sie tam taki nalot robi i może nawet z 2cm wynosi na ściankach kolektora co zmniejsza przepływ powietrza :neutral:

Wystarczy poszukać "zasklepienie EGR " :wink:

kruszan - Nie Lis 06, 2011 13:34

Remigiusz napisał/a:
ampere napisał/a:
Może spowodować trudniejsze odpalanie w zimie

Niby co ma EGR do odpalania :neutral: Mozę poprawić bardziej równo prace silnika bo będzie na wolnych ciągną silnik tylko cystę powietrze a nie powietrze + spaliny :wink: A po drugie nie robi się tyle syfu w kolektorze dolotowym bo przez EGR tylko sie tam taki nalot robi i może nawet z 2cm wynosi na ściankach kolektora co zmniejsza przepływ powietrza :neutral:

Wystarczy poszukać "zasklepienie EGR " :wink:

prawda, ja w tym roku czyściłem kolektor - myjka wysokociśnieniowa, a potem jeszcze moczenie w chemii, czujnik doładowania miał z centymetr szlamu na sobie, nie mógł pracować poprawnie :P

Remigiusz - Nie Lis 06, 2011 13:37

kruszan, Ahh no tak bo w SDi jest używany czujnik temp na kolektorze do poprawniej pracy silnika i ma to sens :wink:

Czujnik temp nie doładowania kruszan :wink: Doładowania wisi na ścianie grodziowej, Map sensor.

ampere - Nie Lis 06, 2011 18:54

Napisałem,że może,nie że będzie.Przetestowałem to organoleptycznie w sprinterze.I akurat czasem z odłączoną recyrkulacją zdarza się problem z zapłonem.Trzeba trochę dłużej zakręcić i tyle.
kruszan - Pon Lis 07, 2011 23:14

Remigiusz napisał/a:
kruszan, Ahh no tak bo w SDi jest używany czujnik temp na kolektorze do poprawniej pracy silnika i ma to sens :wink:

Czujnik temp nie doładowania kruszan :wink: Doładowania wisi na ścianie grodziowej, Map sensor.

z tego co ja wiem to jest to właśnie czujnik doładowania / podciśnienia na kolektorze dolotowym. A czujnik temperatury silnika jest nieopodal przed wtryskiem sterującym.

kolek - Wto Lis 08, 2011 10:34

Dzięki za odpowiedzi, ale o jeszcze jedno muszę zapytać, czy to że mam odłączone egr może wpłynąć na lekkie wariowanie wskaźnika temperatury silnika? Czasem wskazówka potrafi spaść do zera, później sie podnosi itp. Albo jak dodaje gazu to czasem też spada... A może to wina czujnika?
kruszan - Wto Lis 08, 2011 11:02

raczej czujnika, EGR nie wpłynie na jakieś negatywne objawy - raczej da pozytywne efekty :) no minusem może być bardziej nie ekologiczna jazda...

ja jak i wielu innych ma EGR zaślepiony, nic się nam nie dzieje :)

kolek - Sro Lis 09, 2011 23:50

Już całkiem nie działa wskaźnik temperatury... Chyba odwiedzę lepiej jakiegoś mechanika :)