Zobacz temat - 416sli Tourer 95

Forum Klubu ROVERki.pl

Nasze auta - 416sli Tourer 95

wron - Pią Lis 18, 2011 19:27
Temat postu: 416sli Tourer 95
Witam

Po poszukiwaniu auta pow. 100 KM i poj. do 1600 z lpg za kilka tyś i jeszcze nie jakoś potwornie starego wybór padł na rovera w kancie. Początkowo poszukiwałem po 1996 ale po ogledzinach 6 szt. kilku okrąglakow i 2 kantów padło na 95 dużo mniej do roboty przy tym egzemplarzu(wiekszość roverowskich silników byłą w trakcie hgf lub miały niepewną historie w tej kwestii ) niz przy reszcie co oglądałem.
I tak po oględzinach zakupiłem rovera 416 sli tourer 1995 rok
z silnikiem d16z2 lpg niestety nie sekwencją (bingo s4 ) i dużą butlą w bagażniku wchodzi 70 litrów gazu.
Kolor zielony roverowski
koła 14 stal + kołpaki org.
przebieg koło 180000 km. przy zakupie
kiedyś puknięty z przodu, kiedyś z tyłu ale nikt nie starał się tego jakoś bardzo ukryć.
do zrobienia na starcie były tarcze z przodu bo biły.
Jak się okazało z tyłu też. dla spokoju ducha wymieniony łącznik stabilizatora.

po kilku tysiącach km. stwierdzam że trzeba rozpocząć proces odzyskania mocy i regulacji gazu.
ponieważ

1. mierzone "car performance" na androida 12,5 sek do setki na pb i 14,2 do setki na LPG.

2. Na gazie wolne obroty powodują wibracje na kierownicy niby różnica pomiędzy pb a lpg jest nie zauważalna na obrotomierzu ale wibracje odczuwalne.

3.Z ciekawych przypadłości zauważonych to jeszcze przy prędkościach autostradowych pow. 160km/h zaczyna się grzać idzie normalnie do 180-187 ale temp. skacze wysoko (ale to raczej chłodnica bo nie wygląda za dobrze choć by jeździe ostrzejszej do 160 temp nie skacze znacząco ).

Z planów na przyszłość
to zmiana butli na coś w koło.
Poprawić montaż przedniego zderzaka
Odzysk mocy
felgi
głośniki

Prze edytuję jeszcze ten post jak znajdę więcej czasu.
pozdrawiam

zdjecia

tronsek - Pią Lis 18, 2011 19:34

wron napisał/a:
zdjecia
Link nie działa :bezradny:
Wojtek88 - Pon Gru 26, 2011 00:48

Fajny kanciak, kombiaki to rzadki widok na naszych drogach. Szkoda tej Z2-ki zarażonej LPG, bo silnik ma potencjał - u mnie w Civic-u 4-generacji jest 153 KM ;)
wron - Czw Cze 07, 2012 21:16

W miedzy czasie:
-wymiana uszczelek pod kapą
-świec
-oleju
-butli na toroidalną
kolizja spowodowana zblokowaniem tylnych hamulców skutek:
- zmiana drzwi,
- zderzaka przedniego.
-uszkodzenie błotnika,
- progu,
- anteny !! .
Tydzień później ktoś na ulicy uszkodził mi drugi błotnik :(
Przy okazji pochwalę się że zderzak przedni kupiłem za 30 zł :) drzwi 100 zł /szt.
szukam jeszcze w miarę ładnych błotników w kolorze nie za drogich.
Przy okazji zmienione lampy przednie na równe ( udało się gratis)
Udało się tanio wyrwać felgi 15" (250zł komplet bez opon) fakt felgi do renowacji ale samodzielnie robiłem nie wyszło tragicznie może zimą jak będzie czas to poprawie.

- opony yokohama avs sport gratis z crx-a brata
Zderzak malowałem sam na balkonie przy użyciu środków z lakierniczego polecam daje to duże pojecie o co chodzi przy lakierowaniu zderzak wyszedł mi już dużo lepiej jak felgi :)

W najbliższym tygodniu do zgadania termin z lakiernikiem co by próg wstawić.
Potem jeszcze tylko zabezpieczyć wszystkie drobiazgi na lakierze i polerka

Oczywiście to nie będzie koniec pracy jeszcze kilka rzeczy jest ...
Ale na spokojnie :)
Grunt żeby roverek był szczęśliwszy :)

ps. może ma ktoś pomysł jak zrobić żeby nie wyglądał jak wersja cros country nie wydając 1000 zł na zestaw obniżający do auta i przy okazji żeby nie stał się twardy jak deska bo mam miesięczne dziecko :)

tronsek - Czw Cze 07, 2012 21:26

wron napisał/a:
może ma ktoś pomysł jak zrobić żeby nie wyglądał jak wersja cros country nie wydając 1000 zł
a myślałeś o sprężynach Vogtland ?? Obniżają -30mm i cena ok. 640zł/kpl.

wron napisał/a:
żeby nie stał się twardy jak deska bo mam miesięczne dziecko
Obnizając auto, trzeba się liczyć z tym, że trochę się utwardzi.
wron - Czw Cze 07, 2012 21:35

na razie o tak dużych wydatkach to nie myślałem. Przynajmniej już nie w tym sezonie.
Ale może ktoś ma doświadczenie w cięciu sprężyn bo może by jakieś używki kupić i skrócić je na próbę ale nigdy niczego takiego nie robiłem.

Pływak - Czw Cze 07, 2012 22:30

Ciąć sprężyny i wozić w aucie dziecko? Nie masz kasy na zawias dedykowana to nie kombinuj z cięciem bo może się to źle skonczyć. Lepiej zostaw tak jak jest :ok:
wron - Czw Cze 14, 2012 21:06

A jeszcze jedną myśl dzisiaj miałem a jak by założyć sprężyny od coupe sądząc po wymiarach z fota.pl to wynikało by że głównie długością się różnią ale nie wiadomo jak sobie będą radziły z większą masą. Bez linczu proszę. po prostu głośno myślę a może ktoś coś podpowie
Riko - Pon Lut 11, 2013 10:09

To dopiro zadka wersja pierwszy raz widze Kombi :)