|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Nasze auta - 416sli Tourer 95
wron - Pią Lis 18, 2011 19:27 Temat postu: 416sli Tourer 95 Witam
Po poszukiwaniu auta pow. 100 KM i poj. do 1600 z lpg za kilka tyś i jeszcze nie jakoś potwornie starego wybór padł na rovera w kancie. Początkowo poszukiwałem po 1996 ale po ogledzinach 6 szt. kilku okrąglakow i 2 kantów padło na 95 dużo mniej do roboty przy tym egzemplarzu(wiekszość roverowskich silników byłą w trakcie hgf lub miały niepewną historie w tej kwestii ) niz przy reszcie co oglądałem.
I tak po oględzinach zakupiłem rovera 416 sli tourer 1995 rok
z silnikiem d16z2 lpg niestety nie sekwencją (bingo s4 ) i dużą butlą w bagażniku wchodzi 70 litrów gazu.
Kolor zielony roverowski
koła 14 stal + kołpaki org.
przebieg koło 180000 km. przy zakupie
kiedyś puknięty z przodu, kiedyś z tyłu ale nikt nie starał się tego jakoś bardzo ukryć.
do zrobienia na starcie były tarcze z przodu bo biły.
Jak się okazało z tyłu też. dla spokoju ducha wymieniony łącznik stabilizatora.
po kilku tysiącach km. stwierdzam że trzeba rozpocząć proces odzyskania mocy i regulacji gazu.
ponieważ
1. mierzone "car performance" na androida 12,5 sek do setki na pb i 14,2 do setki na LPG.
2. Na gazie wolne obroty powodują wibracje na kierownicy niby różnica pomiędzy pb a lpg jest nie zauważalna na obrotomierzu ale wibracje odczuwalne.
3.Z ciekawych przypadłości zauważonych to jeszcze przy prędkościach autostradowych pow. 160km/h zaczyna się grzać idzie normalnie do 180-187 ale temp. skacze wysoko (ale to raczej chłodnica bo nie wygląda za dobrze choć by jeździe ostrzejszej do 160 temp nie skacze znacząco ).
Z planów na przyszłość
to zmiana butli na coś w koło.
Poprawić montaż przedniego zderzaka
Odzysk mocy
felgi
głośniki
Prze edytuję jeszcze ten post jak znajdę więcej czasu.
pozdrawiam
zdjecia
tronsek - Pią Lis 18, 2011 19:34
Link nie działa
Wojtek88 - Pon Gru 26, 2011 00:48
Fajny kanciak, kombiaki to rzadki widok na naszych drogach. Szkoda tej Z2-ki zarażonej LPG, bo silnik ma potencjał - u mnie w Civic-u 4-generacji jest 153 KM
wron - Czw Cze 07, 2012 21:16
W miedzy czasie:
-wymiana uszczelek pod kapą
-świec
-oleju
-butli na toroidalną
kolizja spowodowana zblokowaniem tylnych hamulców skutek:
- zmiana drzwi,
- zderzaka przedniego.
-uszkodzenie błotnika,
- progu,
- anteny .
Tydzień później ktoś na ulicy uszkodził mi drugi błotnik
Przy okazji pochwalę się że zderzak przedni kupiłem za 30 zł drzwi 100 zł /szt.
szukam jeszcze w miarę ładnych błotników w kolorze nie za drogich.
Przy okazji zmienione lampy przednie na równe ( udało się gratis)
Udało się tanio wyrwać felgi 15" (250zł komplet bez opon) fakt felgi do renowacji ale samodzielnie robiłem nie wyszło tragicznie może zimą jak będzie czas to poprawie.
- opony yokohama avs sport gratis z crx-a brata
Zderzak malowałem sam na balkonie przy użyciu środków z lakierniczego polecam daje to duże pojecie o co chodzi przy lakierowaniu zderzak wyszedł mi już dużo lepiej jak felgi
W najbliższym tygodniu do zgadania termin z lakiernikiem co by próg wstawić.
Potem jeszcze tylko zabezpieczyć wszystkie drobiazgi na lakierze i polerka
Oczywiście to nie będzie koniec pracy jeszcze kilka rzeczy jest ...
Ale na spokojnie
Grunt żeby roverek był szczęśliwszy
ps. może ma ktoś pomysł jak zrobić żeby nie wyglądał jak wersja cros country nie wydając 1000 zł na zestaw obniżający do auta i przy okazji żeby nie stał się twardy jak deska bo mam miesięczne dziecko
tronsek - Czw Cze 07, 2012 21:26
wron napisał/a: | może ma ktoś pomysł jak zrobić żeby nie wyglądał jak wersja cros country nie wydając 1000 zł | a myślałeś o sprężynach Vogtland Obniżają -30mm i cena ok. 640zł/kpl.
wron napisał/a: | żeby nie stał się twardy jak deska bo mam miesięczne dziecko | Obnizając auto, trzeba się liczyć z tym, że trochę się utwardzi.
wron - Czw Cze 07, 2012 21:35
na razie o tak dużych wydatkach to nie myślałem. Przynajmniej już nie w tym sezonie.
Ale może ktoś ma doświadczenie w cięciu sprężyn bo może by jakieś używki kupić i skrócić je na próbę ale nigdy niczego takiego nie robiłem.
Pływak - Czw Cze 07, 2012 22:30
Ciąć sprężyny i wozić w aucie dziecko? Nie masz kasy na zawias dedykowana to nie kombinuj z cięciem bo może się to źle skonczyć. Lepiej zostaw tak jak jest
wron - Czw Cze 14, 2012 21:06
A jeszcze jedną myśl dzisiaj miałem a jak by założyć sprężyny od coupe sądząc po wymiarach z fota.pl to wynikało by że głównie długością się różnią ale nie wiadomo jak sobie będą radziły z większą masą. Bez linczu proszę. po prostu głośno myślę a może ktoś coś podpowie
Riko - Pon Lut 11, 2013 10:09
To dopiro zadka wersja pierwszy raz widze Kombi
|
|