|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] buczenie z okolic silnika/skrzyni
serwacy82 - Sro Lis 23, 2011 10:13 Temat postu: [R400] buczenie z okolic silnika/skrzyni Witam
Mam mały problem. Dwa miesiące temu miałem remont silnika. Auto ma przejechane 220 tyś. km. Gdy zapalam samochód i przejadę ok 500m to zaczyna się takie buczenie. Wszystko to odbywa się tylko podczas jazdy. Nasila się to wraz z obrotami ale przy ok 2500 trochę cichnie a na wysokich ponad 4500 tak jakby milkło chociaż nie jestem pewien. Jadąc na luzie nie słychać nic. Dodam że przed remontem silnika też to się pojawiało ale nie trwało cały czas. Dodam też że podczas remontu sprzęgło było sprawdzone i było ok. Jest to strasznie uciążliwe gdyż jak jadę spokojnie to słychać to wyraźnie. Jeden z kolegów zasugerował że to skrzynia lub jej osprzęt tym bardziej że po rozgrzaniu ciężko jest wrzucić pierwszy bieg i wsteczny. Pozostałe biegi bez zarzutu. Proszę o poradę
Adrian - Sro Lis 23, 2011 11:25
Używałeś wyszukiwarki? Chyba nie...Dwie minuty szukania i znalezione: http://forum.roverki.eu/v...%BFysko&start=0
Stacho - Sro Lis 23, 2011 11:46
Witam,
Nie piszesz czy na wszystkich biegach objaw jest jednakowy, czy jest odpowiedni poziom oleju w skrzyni biegów - ale przy założeniu ze buczenie wzrasta wraz że wzrostem obrotów niezaleznie na jakim biegu jedziesz i poziom oleju jest prawidłowy, stawiam na łożysko(a) na wałku zdawczym skrzyni (tym,który łączy skrzynię ze sprzegłem) - prawdopodobnie się kończy i należy go wymienić, łącznie z uszczelniaczem tego wałka , pozdr......
serwacy82 - Pią Lis 25, 2011 10:08
Olej w skrzyni ma stan. Na każdym biegu jest ten efekt. najgłośniej jest przy ok 3tyś. obrotów. Później to jakby milkło. Dodam że przy redukcji biegów i dojeżdżaniu do skrzyżowania te buczenie jest przerywane i w pewnym zakresie obrotów jest cisza. Utrzymując silnik w granicach 2,5 tyś obrotów na stałe jest cisza.
|
|