|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Prześwit tylnego zawieszenia w kombi
rafik14 - Czw Gru 01, 2011 20:32 Temat postu: [R75] Prześwit tylnego zawieszenia w kombi siema.
wymieniłem z tyłu amory,sprężyny, tarcze, zmieniłem koła z letnich 17 na 15 zimówki i mam dziwne przeświadczenie ze tył siedzi dużo niżej niż przód. Ten typ tak ma czy może sprężyny mi za krótkie założyli?
Tomi - Czw Gru 01, 2011 21:39 Temat postu: Re: [R75] prześwit w kombi
rafik14 napisał/a: | siema.
wymieniłem z tyłu amory,sprężyny, tarcze, zmieniłem koła z letnich 17 na 15 zimówki i mam dziwne przeświadczenie ze tył siedzi dużo niżej niż przód. Ten typ tak ma czy może sprężyny mi za krótkie założyli? |
Mogli Ci założyć sprężyny od sedana, a kombi ma trochę więcej masy z tyłu. Niedawno (będzie jakieś 3 tygodnie temu) wymieniałem sprężyny z tyłu i tył jest na odpowiedniej wysokości.
W kwestii firmy, największe zaufanie mam do produktów KYB i takie sprężyny założyłem do siebie.
rafik14 - Pią Gru 02, 2011 06:47
amory na bank mam Kayaba...spręzyny dzisiaj będę reklamował . Dziękuje
markozalko - Pią Gru 02, 2011 08:08
Ja mam sedana i też wydaje mi się że tył za mocno mi siedzi. Nowe amory Kayaba a to się okazuje że sprężyny mają taki wpływ nato. Dla przykładu jak wezmę dłoń pionowo i chcę wsadzić na tylne koło to już kciuk nie wchodzi. Takie porównanie śmieszne. Każdy ma inną dłoń.
rafik14 - Pią Gru 02, 2011 08:14
umówiłem sie juz na poniedziałek do warsztatu...wyczytałem że w sedanie wysokość sprężyn z tyłu to 35cm. Wie ktoś jak jest w kombi?...nic nie mogę znaleźć
maryba - Pią Gru 02, 2011 08:17 Temat postu: Re: [R75] prześwit w kombi
Tomi napisał/a: | rafik14 napisał/a: | siema.
wymieniłem z tyłu amory,sprężyny, tarcze, zmieniłem koła z letnich 17 na 15 zimówki i mam dziwne przeświadczenie ze tył siedzi dużo niżej niż przód. Ten typ tak ma czy może sprężyny mi za krótkie założyli? |
Mogli Ci założyć sprężyny od sedana, a kombi ma trochę więcej masy z tyłu. Niedawno (będzie jakieś 3 tygodnie temu) wymieniałem sprężyny z tyłu i tył jest na odpowiedniej wysokości.
W kwestii firmy, największe zaufanie mam do produktów KYB i takie sprężyny założyłem do siebie. |
TOMI , będziesz w niedziele Kombiakiem? chciałbym porównać jak twój siedzi po wymianie sprężyn - mnie sie wydaje ze mój za nisko siedzi.
rafik14 - Pią Gru 02, 2011 08:50
u mnie sprawa wygląda tak
Tomi - Pią Gru 02, 2011 11:36
Wydaje mi się, że mój był wyżej na pękniętych sprężynach (pękniętym dolnym zwoju) i dlatego wymieniałem. Teraz tył jest na tej samej wysokści co przód... ale wydaje mi się, że nie tylko tył mam wyżej ale i przód nieco wyżej. Dziś zrobię fotkę.
maryba napisał/a: |
TOMI , będziesz w niedziele Kombiakiem? chciałbym porównać jak twój siedzi po wymianie sprężyn - mnie sie wydaje ze mój za nisko siedzi. |
Tak, będę.
markozalko napisał/a: | Ja mam sedana i też wydaje mi się że tył za mocno mi siedzi. Nowe amory Kayaba a to się okazuje że sprężyny mają taki wpływ nato. Dla przykładu jak wezmę dłoń pionowo i chcę wsadzić na tylne koło to już kciuk nie wchodzi. Takie porównanie śmieszne. Każdy ma inną dłoń. |
Samochód "stoi" na sprężynach nie na amortyzatorach. Za wysokość zawieszenia dycydują tylko i wyłącznie sprężyny.
Wejdź pod samochód i zbadaj dolne gniazda sprężyn, gdyż właśnie tam lubią pękać (na najniższym zwoju) i na pierwszy rzut oka tego nie widać.
Fotki z rana:
SeniorA - Pią Gru 02, 2011 17:59
markozalko napisał/a: | Dla przykładu jak wezmę dłoń pionowo i chcę wsadzić na tylne koło to już kciuk nie wchodzi. Takie porównanie śmieszne. Każdy ma inną dłoń. | jest przecież parametr pomiarowy tzn. odległość środka tylnej osi do dolnej krawędzi błotnika .Odległość ta powinna być 399 +/- 10 mm przy nieobciążonym aucie.
[ Dodano: Pią Gru 02, 2011 17:59 ]
rafik14 napisał/a: | wyczytałem że w sedanie wysokość sprężyn z tyłu to 35cm. Wie ktoś jak jest w kombi?...nic nie mogę znaleźć | pod tylnym siedzeniem powinna być metka z info jakie powinny być sprężyny.W R75 , z tyłu , w zależności od wyposażenia i modelu ,długość swobodna sprężyn powinna być 277 do 283 mm. Są trzy wymiary ozn. różowe 277, czerwone 280 i niebieskie 283 mm.
rafik14 - Pią Gru 02, 2011 18:04
Tomi napisał/a: | Wejdź pod samochód i zbadaj dolne gniazda sprężyn, gdyż właśnie tam lubią pękać (na najniższym zwoju) i na pierwszy rzut oka tego nie widać. |
spręzyny są nowe...mają tydzień
Tomi - Pią Gru 02, 2011 18:27
rafik14 napisał/a: | Tomi napisał/a: | Wejdź pod samochód i zbadaj dolne gniazda sprężyn, gdyż właśnie tam lubią pękać (na najniższym zwoju) i na pierwszy rzut oka tego nie widać. |
spręzyny są nowe...mają tydzień |
Ja odpisałem markozalko.
W Twoim przypadku najprawdopodobniej zamontowali Ci sprężyny od sedana. Poproś ich aby podali Ci indeks części (lub na fakturze go masz), który zamontowali w Twoim aucie.
markozalko - Sob Gru 03, 2011 09:30
Właśnie mierzyłem sobie linijką odległość od środka błotnika do początku felgi i tak: z przodu mam różnicę 1 cm między jednym a drugim, a z tyłu też 1 cm mniej jest od strony baku paliwa. Czy to dobrze?
Nic rano zrobię fotkę i wsadze.
[ Dodano: Sob Gru 03, 2011 09:29 ]
Oto fotki
[ Dodano: Sob Gru 03, 2011 09:30 ]
i następne
SeniorA - Sob Gru 03, 2011 12:30
markozalko napisał/a: | Czy to dobrze? | znajdź środek na kapsli z logiem R na feldze i zmierz jego odległość do rantu błotnika przy nieobciążonym aucie ( na równym i poziomym terenie). Wtedy będzie więcej wiadomo.
markozalko - Sro Gru 07, 2011 11:30
Zmierzyłem i o dziwo jest z jednej i drugiej strony po 35,5 cm. Tylko strona po której jest paliwo ewidentnie siedzi niżej.
SeniorA - Sro Gru 07, 2011 12:18
markozalko napisał/a: | Zmierzyłem i o dziwo jest z jednej i drugiej strony po 35,5 cm. | no to brakuje co najmniej 2.5 cm , a nawet 4 .
markozalko - Sro Gru 07, 2011 12:56
To dlaczego tak nisko mam. Jakby sprężyna była jakoś wyrobiona to byłoby słychać chyba co? No i z obydwu stron coś padło!
Tomi - Sro Gru 07, 2011 16:09
U mnie był pęknięty ostatni zwój sprężyny (ten, który siedzi bezpośrednio w gnieździe)... na obu sprężynach. Nie było słychać niepokojących dźwięków, samochód prowadził się dobrze.
[ Dodano: Sro Gru 07, 2011 16:09 ]
Jedyną niepokojącą rzeczą był fakt, że samochód stał niżej (podobnie jak u założyciela wątku).
SeniorA - Sro Gru 07, 2011 19:05
markozalko napisał/a: | To dlaczego tak nisko mam. | powodów może być kilka np. straciły już charakterystykę (sprężystość), są pęknięte jak pisze Tomi, założono nie odpowiednie sprężyny do tej wersji auta.
maryba - Sro Gru 07, 2011 21:40
wydaje mi sie że moje też siedzi nisko - miałem stanąc koło TOmiego w końcu nie stanałem - ale za tydzień wezmę miarę
ja u siebie sprawdzałem - nie są popękane - ale mogą być wygniecione. Moje auto tak siedzi.
Voytec - Sro Gru 07, 2011 23:01
panowie dolacze sie do watku. mam peknieta prawa tylna sprezyne na ostatnim zwoju z dolu. samochod dobrze sie prowadzi, roznicy w wysokosci nie widze. czy nalezaloby to wymienic, czy mozna tak jeszcze pojezdzic?
(brak polskich znakow bo pisane z ipada)
sash997 - Sro Gru 07, 2011 23:23
moim skromnym zdaniem niezwłocznie wymienić gdyż zagraża to bezpieczeństwu bo pęknięta sprężyna nie siedzi na swoim miejscu tak jak cała i może sie przemieszczać np na boki lub pęknąć w kolejnym miejscu jak już ma takie tendencje
Tomi - Czw Gru 08, 2011 09:15
maryba napisał/a: | wydaje mi sie że moje też siedzi nisko - miałem stanąc koło TOmiego w końcu nie stanałem - ale za tydzień wezmę miarę
ja u siebie sprawdzałem - nie są popękane - ale mogą być wygniecione. Moje auto tak siedzi. |
Dziś jadę założyć zimowe koła (15-ki), więc nawet koła powinny być podobne. Powinno to ułatwić pomiary.
apples - Czw Gru 08, 2011 13:12
sash997 napisał/a: | bo pęknięta sprężyna nie siedzi na swoim miejscu tak jak cała i może sie przemieszczać np na boki | Nie przemieści się. Mimo, że pęknięta to i tak siedzi głęboko w gnieździe wahacza. Przez to że siedzi tak głęboko ciężko jest zobaczyć, że ostatni zwój jest pęknięty. W przypadku R75 to częsty przypadek pękającego ostatniego zwoju dlatego że w tym gnieździe non stop jest woda lub błoto i dlatego dolne zwoje sprężyny korodują.
Voytec - Czw Gru 08, 2011 14:28
No więc wymieniac czy nie wymieniać a jak wymieniać to co polecacie za sprężynki ?
apples - Czw Gru 08, 2011 15:13
Voytec napisał/a: | co polecacie za sprężynki | http://forum.roverki.eu/v...p=329039#329039
Tomi - Czw Gru 08, 2011 20:27
Jedna rada dla tych co chcą kupować używane i aby auto wybierało nierówności tak jak dotychczas. Pod tylną kanapą jest wklejka z oznaczeniem sprężyn i amortyzatorów. Rozróżnia się je również kolorami. Wygląda to tak, że na sprężynie są zaznaczone pędzlem ... hmmm jak to nazwać... meźnięcia. Jeśli sprężyna ma idealnie pasować do auta, to kolor oznaczeń musi się zgadzać.
maryba - Czw Gru 08, 2011 20:41
Tomi napisał/a: | Jedna rada dla tych co chcą kupować używane i aby auto wybierało nierówności tak jak dotychczas. Pod tylną kanapą jest wklejka z oznaczeniem sprężyn i amortyzatorów. Rozróżnia się je również kolorami. Wygląda to tak, że na sprężynie są zaznaczone pędzlem ... hmmm jak to nazwać... meźnięcia. Jeśli sprężyna ma idealnie pasować do auta, to kolor oznaczeń musi się zgadzać. |
lewa , prawa strona ? czy trzeba całą kanapę rwać ?
Tomi - Czw Gru 08, 2011 20:58
Pod siedziskiem.
... albo odszukać oznaczenia na sprężynach jeśli są jeszcze widoczne.
tak to mniej więcej wygląda.
maryba - Czw Gru 08, 2011 21:14
Tomi napisał/a: | Pod siedziskiem.
... albo odszukać oznaczenia na sprężynach jeśli są jeszcze widoczne.
Obrazek
tak to mniej więcej wygląda. |
na sprężynie to kojarze jak ma to wyglądąc - raczej jestem zainteresowany znalezieniem tego oznaczenia na aucie żeby sprawdzić czy mam takie samo , ewentualnie zakupić z takim oznaczeniem.
dzelo23 - Czw Gru 08, 2011 21:34
Joł, u mnie sziedzisko zchodzi w minutę a wlepkę mam po prawej stronie auta.
misiasty - Pon Gru 12, 2011 14:09
taki urok tych aut...w 28 egzemplarzach jakie oglądałem ( 8 w kombi) zawsze tył "dziwnie" niski jest. W mojej 75 kombi tez tak jest.Planuję jednak podnieść R na sprężynach-jestem na etapie szukania
Tomi - Pon Gru 12, 2011 21:56
To jest nisko?
maryba - Pon Gru 12, 2011 22:40
Tomi napisał/a: | Obrazek
To jest nisko? |
tył masz normalnie tylko dziób za mało podniesiony hihi
Tomi - Sob Gru 17, 2011 22:45
maryba napisał/a: | Tomi napisał/a: | Obrazek
To jest nisko? |
tył masz normalnie tylko dziób za mało podniesiony hihi |
Nie jest mało podniesiony, tylko koła większe (225/45R18). Na 15-kach "stoi" wyżej.
SeniorA - Sob Gru 17, 2011 22:48
Cytat: | To jest nisko?
_____________ | to jest wzorowo.
markozalko - Pon Sty 02, 2012 17:03
Czy nisko siedzące auto (dziś widziałem u siebie inne rovery i faktycznie wyżej stoją) ma wpływ na styuki z tyłu auta? Sprawdzane byłoo wiele razy i nic nie pokazuje. Może mam pękniętą sprężynę ale to raczej byłoby słychać i czuć bardziej co? Inna rzecz jazda na moich zimowkach mnie wykończy. Jak jadę w trase to masakra tak mnie wozi że mnie to męczy. Nie wiem czy dlatego że jest temp. na plusie a te opony co mam są starsznie miękkie (sava eskimo) czy dlatego ż ezałożyłem nie jak w tamtym roku 195/15 tylko 205/15.A może właśnie coś z tymi sprężynami że tak wozi. Nie wiem sam ale czekam do wiosny żeby opony zmienić a skubane nowe kupiłem zimówki.
apples - Wto Sty 03, 2012 11:11
markozalko napisał/a: | Może mam pękniętą sprężynę ale to raczej byłoby słychać i czuć bardziej co? |
markozalko napisał/a: | A może właśnie coś z tymi sprężynami że tak wozi. | Raczej tak. Sprawdź dolne zwoje sprężyn. Najlepiej zdjąć koło ponieważ wtedy dopiero dobrze widać.
markozalko - Sro Sty 04, 2012 20:59
Czy pełny bak może mieć wpływ na to że auto z tej strony siedzi niżej? Zawsze staram się mieć bardzo dużo paliwa. Teraz mierzyłem linijką to 1,5 cm jest różnicy między tymi dwoma tylnymi kolami.
[ Dodano: Sro Sty 04, 2012 20:59 ]
Czy jak mam amory Kayaba to te sprężyny będą bajki? http://moto.allegro.pl/ka...2020341321.html
fakt że amory wymieniałem z pół roku albo i więcej temu, lecz zaczyna mnie denerwować ten prawy tył że tak siedzi. A tak na marginesie ile czasu może trwać wymiana tych sprężyn i czy są jakieś trudności w tym naszym modelu.
sash997 - Sro Sty 04, 2012 20:59
cosik mi sie wydaje,że każde auto powinno być tak wyważone czy jest pystu bak czy pełny to równo dociążać oś a w roverku jeśli dobrze pamiętam obydwie komory baku są ładnie po środku umiejscowione
|
|