Zobacz temat - [r400]problem z pompa cz 2

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r400]problem z pompa cz 2

pablo773 - Sro Lis 30, 2011 15:31
Temat postu: [r400]pompa paliwa?
witam dzisiaj odpalam maszyne i silnik zaczal sie trzasc jak by zaraz mial zgasnac na szczecie przelaczylo sie na gaz i wyruszylem w trase.zgasilem samochod i dupa nie chce odpalic ... myslalem ze benzyna sie skonczyla skoczylem z karnisterkiem wlalem i dalej to samo okazalo sie ze pompa paliwa sie nie wlacza.Czy to znaczy ze pompa nawalila czy moze cos innego? w ktorym miejscu znajduje sie ta pompa?
tronsek - Sro Lis 30, 2011 15:38

pablo773 napisał/a:
w ktorym miejscu znajduje sie ta pompa?
W zbiorniku paliwa.
szoso - Sro Lis 30, 2011 15:43

a dokładnie to gdzieś pod kanapą z tyłu jest dekielek i tam siedzi pompa
pablo773 - Sro Lis 30, 2011 16:14

a w ktorym miejscu jest bezpiecznik od pompy? ten dekielek to jest taki chromowany?za fotelem czy centralnie pod fotelem?
Adrian - Sro Lis 30, 2011 16:17

Dekielek sobie odpuść. Nie dostaniesz się tamtędy do pompy. Trzeba ściągnąć bak. Rozpiskę bezpieczników znajdziesz na Forum.

Odpal samochód bezpośrednio na LPG (poszukaj w instrukcji jak to się robi). W ten sposób potwierdzisz usterkę w układzie zasilania paliwem.

pablo773 - Sro Lis 30, 2011 16:30

znalazlem schemat ale nie ma nr przy pompie paliwa :/ on jest gdzies indziej niz w tej skrzynce czy jak?problem w tym ze samochod sjest zimny i nie chce sie wlaczac lpg lub nie jest zaprogramowane w kompie aby awaryjnie na lpg wystartowac gosciu od lpg byl i sam rozklada teraz rece
leszczu - Sro Lis 30, 2011 16:32

pablo773 napisał/a:
znalazlem schemat ale nie ma nr przy pompie paliwa :/ on jest gdzies indziej niz w tej skrzynce czy jak?

Pompa paliwa nie ma bezpiecznika. :wink:

pablo773 - Sro Lis 30, 2011 16:36

aha to czyli takie zachowanie auta (silnikiem zaczela trzasc jak by paliwa przestal dostawac moze faktycznie benzyny nie mial ale juz ma i lipa)to wymieniac odrazu pompe czy moze byc cos innego?moze przekaznik tyle ze gdzie go znajde?
leszczu - Sro Lis 30, 2011 16:42

pablo773 napisał/a:
)to wymieniac odrazu pompe czy moze byc cos innego?

Jak przekręcasz kluczyk na pozycję "zapłon" i nie słyszysz włączającej pompy, to masz już przyczynę. :wink:

pablo773 - Sro Lis 30, 2011 18:40

no wlasnie nie slychac...a moze przekaznik? tyle gdzie on jest? pozatym mam mega problem wlasnie wrocilem z garazu szukalem tej pompy wody faktycznie pod wykladzina jest aluminowa pokrywka ja ja odkrecam a tam nie ma nic blacharka otwor gklebokosci 5 cm pod fotelami tez szukalem i ni cholere nie moge znalezc tej pompy...

[ Dodano: Sro Lis 30, 2011 18:40 ]
no wlasnie nie slychac...a moze przekaznik? tyle gdzie on jest? pozatym mam mega problem wlasnie wrocilem z garazu szukalem tej pompy wody faktycznie pod wykladzina jest aluminowa pokrywka ja ja odkrecam a tam nie ma nic blacharka otwor gklebokosci 5 cm pod fotelami tez szukalem i ni cholere nie moge znalezc tej pompy....I jeszcze jedno pozwolilem sobie skopiowac pewna wypowiedz z forum o jaka wtyczke chodzi?w ktorym miejscu ?
Witam
Dziś chciałem dostać się do pompy paliwa bo miąłem problem z odpalaniem - jak sie okazało wysunęła sie wtyczka z puszki z przekaźnikami za kompem i szukanie pompy sobie odpuściłem, ale ciekawość pozostała. Pod srebrnym deklem za tylnia kanapa nie ma pompy - w miejscu na koła mam butle gazowa wiec tam nie sprawdzałem a pod kanapa tylko trochę udało mi sie odgiąć wykładzinę bo siedzeń nie chciało mi się demontować - pompy ani śladu. Czy w takim razie trzeba zdemontować bak żeby sie dostać do pompy?
I jeszcze jedno pytanie: Czy pompa zawsze powinna sie uruchamiać po przekręceniu kluczyka tzn - przekręcam słychać ją, przekręcam na zera i z powrotem na 1 i już jej nie słychać. Jak odczekam minutę i znów przekręcę to pompa startuje. Czy jest jakiś czujnik ciśnienia albo układ czasowy, który blokuje pompę czy może cos jeszcze jest u mnie nie tak?

Adrian - Sro Lis 30, 2011 19:27

Poszukaj za komputerem puszki z przekaźnikami. Będą tam 4 przekaźniki. Jeden z nich (czerwonym kółkiem zaznaczony) odpowiada za pracę pompy paliwa.
pablo773 - Sro Lis 30, 2011 19:33

nie wiem czy ja taki tempy czy co;p mozna to na rysunku pokazac :) ?
Adrian - Sro Lis 30, 2011 19:58

To jest tylko schemat elektryczny. Odkręć ECU (taka srebrna puszka na środku ściany grodziowej) i poszukaj za nim puszki z przekaźnikami.
keczu - Sro Lis 30, 2011 20:44

http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID003178
pablo773 - Sro Lis 30, 2011 20:55

a no widze teraz tam wszystko w porzadku kupilem pompe w sobote bede ja zakladal niestety bede musial caly bak wyjmowac zdam relacje czy dziala
Adrian - Sro Lis 30, 2011 21:00

keczu,
To nie o te chodzi. :wink:

Pozycja numer 2 na rysunku.

keczu - Czw Gru 01, 2011 07:55

AdrianWWL napisał/a:
keczu,
To nie o te chodzi.

Moze tak ,moze nie . Daj orginalny opis pozycji nr 2. z tego schematu co podales mi to wyglada na centralke alarmu. Ale moge sie mylic. Mam R45 i mialem R25 skrzynka ta z tego linka co ja podalem wyglada podobnie . Trzy przekazniki w tym jeden od pompy, ale to juz MEMS3 wiec faktycznie moze byc unaczej.

Adrian - Czw Gru 01, 2011 08:16

To jest MEMS Relay Module. Centralka jest w środku samochodu, za konsolą centralną.
pablo773 - Czw Gru 01, 2011 16:56

witam wlasnie mam jutro zamiar jechac po pompe tylko czy jezeli pompa nie znajduje sie w bagazniku pod pokrywka to czy bedzie taka sama jak maja wszystkie roverki 400 gosciu ma taka pompe na sprzedasz http://allegro.pl/rover-4...1943835621.html
keczu - Czw Gru 01, 2011 18:29

Osobiscie to wolalbym kupic nowy ,ale sam wklad pompy. Bez plywaka itd. Wymienialem jakis rok temu w R25. Orginalny wklad "Walbro" zaplacilem jakos 70-80€. Na allegro unikaj tych tanich, bo nie daja wystarczajacego cisnienia. pozdr.
pablo773 - Sob Gru 03, 2011 09:01
Temat postu: [r400]jak spradzwic pompe paliwa
witam jak sprawdzic czy pompa paliwa jest sprawna ogolnie pompa nie wlacza sie podczas przekrecania kluczyka wyciagnelem ta pompe i i sa na gniezdzie 5 przewodow.i teraz nie wiem jak podlaczyc pod akumulator
pablo773 - Sob Gru 03, 2011 21:10
Temat postu: [r400]problem z pompa cz 2
witam na poczatku prosze o nie usuwanie tematu ponieważ potrzebuje jak najszybszej pomocy a mysle ze starych tematow malo ludzie przegladaja .a wiec okazało sie po sciagnieciu baku i wyciagnieciu pompy ze silniczek ktory tam w srodku sie znajduje jest totalnie zjarany kupilem 2 pompe okazalo sie ze jest to taka pompa http://allegro.pl/rover-4...1971142739.html od rovera 400 1,4 a do mojej wchodzi taka http://allegro.pl/rover-4...1936995554.html roznica poleka przede wszystkim na gornej tej okraglej czesci pozatym zlacze jest na 4 kable a u mnie jest na 5 kablistwierdzilem ze rozbiore nowa nabyta pompe co sie okazalo silnik jest taki sam jak w tej co mi padla wiec przeklozylem silniczki teraz gdy wszystko do kupy zlozylem slysze gdy przekrecam kluczyk na pozycje 2 pompe ,ale dalej mi nie odpala.Zauważyłem ze podczas zamykania auta nie swieca mi sie kierunkowskazy przypuszczam ze to immobilaizer blokuje mi dostep paliwa niestety nie mam kodu do immobilaizera ale kiedys odblokowywalem go przyciskajac kilka razy dwa przyciski w pilocie i potem chyba jeden przycisk niestety nie pamietam jak to sie robilo nie chodzi mi o przyciskanie 4 razy przycisku zamknij i raz otwierania bo to nie dziala.

PYTANIE: czy ktos pamieta ile razy sie przyciskalo ten pilocik aby immo zadzialalo normanie
PYTANIE 2 : czy jezeli wsadzilem silniczek to powino byc wszystko ok czy moze byc za slaby ponieważ jest z wersji 1,4?(mysle ze nawet jak jest za slaby powinien mi chociaz odpalic na chwile bo wkoncu cos pompowac musi ;p

Adrian - Nie Gru 04, 2011 10:22

pablo773 napisał/a:
dy przekrecam kluczyk na pozycje 2 pompe ,ale dalej mi nie odpala

Ile masz paliwa w baku? Układ jest zapowietrzony. Musisz mieć chociaż połowę baku nalane.
pablo773 napisał/a:
czy ktos pamieta ile razy sie przyciskalo ten pilocik aby immo zadzialalo normanie

Więcej niż 4
pablo773 napisał/a:
czy jezeli wsadzilem silniczek to powino byc wszystko ok czy moze byc za slaby ponieważ jest z wersji 1,4?

Będzie OK.

pablo773 - Nie Gru 04, 2011 11:03

adrianie mam 15 litrow w baku .Jak sie odpowietrza ?ale w jakiej kolejnosci przyciskac przyciki na pilocie
kasjopea - Nie Gru 04, 2011 11:18

pablo773, założyłeś 3 tematy o pompie paliwa. Lekka przesada :roll: . Scaliłam je.